Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Αυγούστου 2017 06:02

4 τρόποι για να οχυρώσετε την οικία σας

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
74bf5a824f7e9438c5244804a5eeb234 XL 0e3e344a

Τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι επενδύουν καθημερινά σε εξοπλισμό προστασίας και  σε συσκευές που θα αποτρέψουν κάθε πιθανή παραβίαση του εσωτερικού της οικίας τους, με αποτέλεσμα ο κλάδος της ασφάλειας να παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει πληθώρα προϊόντων στην αγορά των συστημάτων ασφαλείας, που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των καταναλωτών, ανεξάρτητα αν αυτές έχουν να κάνουν με την περιμετρική ασφάλεια ή με την ασφάλεια του εσωτερικού χώρου της οικίας.

Τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι επενδύουν καθημερινά σε εξοπλισμό προστασίας και  σε συσκευές που θα αποτρέψουν κάθε πιθανή παραβίαση του εσωτερικού της οικίας τους, με αποτέλεσμα ο κλάδος της ασφάλειας να παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει πληθώρα προϊόντων στην αγορά των συστημάτων ασφαλείας, που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των καταναλωτών, ανεξάρτητα αν αυτές έχουν να κάνουν με την περιμετρική ασφάλεια ή με την ασφάλεια του εσωτερικού χώρου της οικίας.

Οι καινοτομίες των νέων προϊόντων, παρέχουν υψηλή ασφάλεια και οπτική επιβεβαίωση προς τον χρήστη που θέλει να προστατέψει τα περιουσιακά του στοιχεία και πάνω από όλα τον ίδιο του τον εαυτό. Μερικά από τα προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις μέρες μας είναι οι IP κάμερες, που επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο της οικίας, οι ανιχνευτές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, οι νέες θυροτηλεοράσεις IP τεχνολογίας, τα access control, καθώς και πολλοί αυτοματισμοί. Το κόστος διαφέρει ανά προϊόν, αλλά σίγουρα η εγκατάσταση τους στο χώρο του σπιτιού μας θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα, μία πολύ καλή επιλογή.

IP κάμερες και πρόσβαση μέσω app

Στη σύγχρονη εποχή οι IP κάμερες κυριαρχούν στην αγορά και όχι άδικα, αφού πλέον παρουσιάζουν πληθώρα καινοτομιών και η εγκατάστασή τους πραγματοποιείται πολύ εύκολα από τον ίδιο το χρήστη. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει μία IP κάμερα είναι η πρόσβαση μέσω εφαρμογής για την απομακρυσμένη διαχείρισή της και τον οπτικό έλεγχο του χώρου τον οποίο επιτηρεί. Οι νέες ρομποτικές κάμερες που υποστηρίζουν λειτουργία PTZ (εικόνα 1), παρέχουν εικόνα στον τελικό χρήστη από κάθε γωνία της οικίας, καθώς και ειδοποιήσεις (μηνύματα ή φωτογραφικό υλικό) σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης. Το υλικό που έχει καταγράψει μία κάμερα μπορεί να αποθηκευτεί σε SD κάρτα ή σε υπηρεσία cloud. Η τιμή μίας κάμερας IP είναι πλέον πολύ προσιτή και αναμφίβολα αποτελεί μία ιδανική λύση για την εποπτεία μίας οικίας ή ακόμα και ενός γραφείου. Τέλος σε περίπτωση που οι απαιτήσεις μας είναι υψηλότερες, θα πρέπει να στραφούμε σε πιο επαγγελματικές λύσεις καμερών και καταγραφικών.

 

Θυροτηλεοράσεις IP τεχνολογίας

Ο κλάδος των θυροτηλεοράσεων έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη και έχει φέρει σαρωτικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό φυσικά έχει συμβάλει και η υποστήριξη της τεχνολογίας IP, που επιτρέπει την ενδοεπικοινωνία και τη μετάδοση της εικόνας και του ήχου μέσω internet ή μέσω τοπικού δικτύου, καθώς και την πρόσβαση από απόσταση, που επιτρέπει στο χρήστη να έχει οπτική επιβεβαίωση του χώρου και τον έλεγχο της εισόδου μέσω κινητού. Όπως και με τις IP κάμερες, έτσι και με τις θυροτηλεοράσεις ο τελικός χρήστης έχει τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω smartphone, tablet και υπολογιστή και τη δυνατότητα να ελέγξει τους επισκέπτες (εικόνα 2), να διαχειριστεί τις κλήσεις και να επιτρέψει τη πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα. Οι προηγμένες λειτουργίες αλλά και ο κομψός σχεδιασμός που συναντάμε στις σύγχρονες θυροτηλεοράσεις τις κάνει ιδανικές για εφαρμογή σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, βίλες και γραφεία. Πλέον οι νέες ασύρματες θυροτηλεοράσεις διαθέτουν έγχρωμες TFT οθόνες αφής, πληθώρα ενδείξεων στην πρόσοψή τους, ενσωματωμένες κάμερες υψηλής ευκρίνειας και μενού ρυθμίσεων για τη διαχείριση της συσκευής, καθώς και τη διαχείριση της εικόνας που λαμβάνουν από τις μπουτονιέρες ή από τις κάμερες. Συγκεκριμένα μέσα από το μενού ο χρήστης μπορεί να οπλίσει/αφοπλίσει το σύστημα του, να δέχεται κλήσεις, να ορίσει συναγερμούς και ειδοποιήσεις από αισθητήρες ή από ανιχνευτές κίνησης και να δει το αρχείο των κλήσεων.

Συστήματα συναγερμού

Ένα σύστημα συναγερμού μπορεί να είναι είτε ενσύρματο, είτε ασύρματο και αποτελεί ίσως την αποτελεσματικότερη λύση για την αποτροπή διαρρήξεων. Ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται συνήθως από τον κεντρικό πίνακα ελέγχου, ένα ή περισσότερα πληκτρολόγια πρόσβασης και πληθώρα περιφερειακών όπως αισθητήρες κίνησης, ανιχνευτές (καπνού, κίνησης κ.ά.), μαγνητικές επαφές και σειρήνες (εσωτερικές/εξωτερικές) (εικόνα 3). Ο κεντρικός πίνακας ελέγχου θεωρείται η καρδιά του συστήματος, αφού πάνω του συνδέονται ασύρματα ή ενσύρματα όλες οι περιφερειακές συσκευές, από τις οποίες λαμβάνει το σήμα και ενεργοποιεί το συναγερμό ανάλογα με το συμβάν. Επιπλέον ο πίνακας μπορεί να συνδεθεί και με ένα κέντρο λήψεως σημάτων, εφόσον υποστηρίζει GSM ή GPRS, παρέχοντας μοναδικές υπηρεσίες και ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στον ιδιοκτήτη. Οι περιφερειακές συσκευές όπως οι αισθητήρες, είναι εξίσου σημαντικές, αφού στέλνουν το σήμα από τη περιοχή που έχει παραβιαστεί στον πίνακα ελέγχου, και αυτός με τη σειρά του ενεργοποιεί το συναγερμό, αλλά και την σειρήνα που βρίσκεται εσωτερικά ή εξωτερικά της οικίας. Παρακάτω θα συναντήσουμε τους διάφορους τύπους αισθητήρων-ανιχνευτών, που μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο χώρο μας.

Οι ανιχνευτές ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου και είναι ιδανικοί για εφαρμογή στο εσωτερικό ενός χώρου ή εξωτερικά, προσδίδοντας περιμετρική προστασία. Η οικογένεια των ανιχνευτών, χαρακτηρίζεται από μία τεράστια γκάμα συσκευών, όπως ανιχνευτές με παθητικό υπέρυθρο (PIR), μαγνητικές επαφές, ανιχνευτές δέσμης, ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων, μικροκύματος κ.ά.  Οι ανιχνευτές PIR, εντοπίζουν µια υπέρυθρη εικόνα, ανιχνεύοντας την αντίθεση που υπάρχει μεταξύ της εικόνας και του ψυχρότερου περιβάλλοντος και είναι αρκετά αξιόπιστοι, αφού δεν επηρεάζονται από άλλες συσκευές που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Οι μαγνητικές επαφές είναι κατάλληλες για τοποθέτηση σε πόρτες και παράθυρα (εικόνα 4), αφού δημιουργούν ένα κύκλωμα το οποίο, όταν παραβιαστεί (με το άνοιγμα μιας πόρτας ή ενός παραθύρου), τότε στέλνουν σήμα στη κεντρική μονάδα συναγερμού. Αυτού του τύπου οι επαφές έχουν προσιτή τιμή, τοποθετούνται πολύ εύκολα και παρέχουν αξιόπιστη λειτουργία. Οι ανιχνευτές δέσμης, είναι συσκευές που μπορούν να τοποθετηθούν είτε εξωτερικά, είτε εσωτερικά. Αποτελούνται από ξεχωριστό πομπό και δέκτη και ενεργοποιούν έναν συναγερμό, όταν ο εισβολέας περάσει μέσα από τη νοητή γραμμή οπτικής επαφής πομπού και δέκτη. Αυτού του τύπου οι συσκευές είναι ιδανικές για τοποθέτηση στο εξωτερικό χώρο μίας οικίας, αφού παρέχουν περιμετρική κάλυψη που μπορεί να φτάσει και τα 200 μέτρα. Τέλος, στο κλάδο των ανιχνευτών θα συναντήσουμε και ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων, ανιχνευτές μικροκυμάτων και συστήματα πυρανίχνευσης (εικόνα 5), τα οποία είναι απαραίτητα για την αποτροπή πυρκαγιάς. Ότι και αν επιλέξετε, είναι σίγουρο πως οι νέες καινοτομίες αυτών των συσκευών θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες όσο αφορά τη προστασία της οικίας σας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ασφάλεια.

 

Access control

Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης (access control), χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως εργοστάσια, εταιρείες και οργανισμούς για τον έλεγχο πρόσβασης του προσωπικού, ακόμα και των οχημάτων. Ωστόσο, διατίθενται και συγκεκριμένες συσκευές, οι οποίες είναι ιδανικές για εφαρμογή σε πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και βίλες, προκειμένου η πρόσβαση των ιδιοκτητών να πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών, επαφών (κάρτες) (εικόνα 6), μέσω smartphone, ακόμα και μέσω δακτυλικού αποτυπώματος. Η κεντρική μονάδα ελέγχου είναι η συσκευή που θα επιτρέψει ή θα απαγορεύσει την πρόσβαση στα άτομα, ανάλογα με τις πληροφορίες που έχει. Σε περίπτωση που ο έλεγχος πρόσβασης γίνεται βιομετρικά (δακτυλικό αποτύπωμα, ίριδα ματιού) (εικόνα 7), η πρόσβαση στηρίζεται στις πληροφορίες που έχει ο πίνακας ελέγχου, ενώ αντίστοιχα όταν η πρόσβαση γίνεται με καρταναγνώστη, τότε ο πίνακας λαμβάνει ηλεκτρικά σήματα και αν οι πληροφορίες ταιριάζουν, τότε στέλνει το κατάλληλο σήμα στη κλειδαριά για να επιτραπεί ή να απαγορευτεί η πρόσβαση.

 {gallery}4554{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...