Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Αυγούστου 2017 06:02

Sigma MFD-01

Ανιχνευτής πολλαπλών λειτουργιών

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fbcead7c3c82ee51fcdaadd6763a517b5 XL

Ο MFD-01 είναι ένας ιδιαίτερος και πολύ αξιόπιστος ανιχνευτής πολλαπλών λειτουργιών (σεισμικός ανιχνευτής, ανιχνευτής κλίσης και ανιχνευτής περιστροφής), ο οποίος χρησιμοποιείται για την προστασία από βανδαλισμό ή διάτρηση τοίχων, θραύση υαλοπινάκων και γενικά για τη προστασία στερεών αντικειμένων. Ο ανιχνευτής, μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα την κλίση ή την περιστροφή μίας παγιδευμένης πόρτας/παραθύρου, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, χωρίς να χρειαστεί να τα παγιδεύσετε με επιπλέον μαγνητική επαφή.

Ο MFD-01 είναι ένας ιδιαίτερος και πολύ αξιόπιστος ανιχνευτής πολλαπλών λειτουργιών (σεισμικός ανιχνευτής, ανιχνευτής κλίσης και ανιχνευτής περιστροφής), ο οποίος χρησιμοποιείται για την προστασία από βανδαλισμό ή διάτρηση τοίχων, θραύση υαλοπινάκων και γενικά για τη προστασία στερεών αντικειμένων. Ο ανιχνευτής, μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα την κλίση ή την περιστροφή μίας παγιδευμένης πόρτας/παραθύρου, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, χωρίς να χρειαστεί να τα παγιδεύσετε με επιπλέον μαγνητική επαφή.

Για τη λειτουργία του, ο ανιχνευτής χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες όπως 3-Axis accelerometer, για την ανίχνευση της κλίσης και των θορύβων οι οποίοι αναπτύσσονται στην επιφάνεια στην οποία είναι στερεωμένος ο ανιχνευτής και 3-Axis Digital Magnetometer, ο οποίος ανιχνεύει την γωνία περιστροφής του αντικειμένου πάνω στο οποίο είναι στερεωμένος ο ανιχνευτής.

Εφαρμογές

Ο MFD-01 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία τοίχων ή άλλων στερεών επιφανειών, ανιχνεύοντας θορύβους και χτυπήματα σε απόσταση 1.5 μέτρων περιμετρικά από το σημείο που είναι τοποθετημένος. Η ευαισθησία του ρυθμίζεται με το “GAIN”, έτσι ώστε να καλύπτει επαρκώς την προστατευόμενη επιφάνεια, αλλά και να μην είναι μεγαλύτερη από ότι πρέπει, γιατί μπορεί να δώσει συναγερμό χωρίς λόγο. Επίσης ο ανιχνευτής είναι κατάλληλος για τοποθέτηση σε πόρτες και παράθυρα, για τη προστασία από το σπάσιμο, το άνοιγμα ή την αλλαγή της κλίσης της πόρτας ή του παραθύρου, χωρίς τη χρήση άλλης μαγνητικής επαφής. Η τοποθέτηση του ανιχνευτή σε μία από αυτές τις θέσεις, μας επιτρέπει να αφήσουμε τη πόρτα ή το παράθυρο ανοιχτά και να οπλίσουμε το σύστημά μας. Ο ανιχνευτής θα θεωρήσει σαν θέση ηρεμίας, τη θέση την οποία θα βρίσκεται τη στιγμή της όπλισης και θα δώσει συναγερμό σε περίπτωση θραύσης, καθώς και σε οποιαδήποτε αλλαγή της κλίσης ή του ανοίγματος της πόρτας ή του παραθύρου. Τέλος, ο MFD-01, μπορεί να τοποθετηθεί για να αποτρέψει τη μετακίνηση ή τη αφαίρεση πινάκων ή άλλων αντικειμένων αξίας σε μουσεία, γκαλερί, εκθέσεις κ.ά.

Περιγραφή λειτουργίας

Η συσκευή αναλύει όλες τις μεταβολές που ανιχνεύει μέσα από τρία διαφορετικά κανάλια. Το πρώτο κανάλι αναλύει τους πολύ χαμηλούς θορύβους (χτυπήματα, φλόγα οξυγόνου, ήχο τρυπανιού κ.ά.)  και η ευαισθησία του ρυθμίζεται ανάλογα με την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε. Στην περίπτωση αυτή, ο ανιχνευτής λειτουργεί αθροιστικά, προσθέτοντας τους παλμούς οι οποίοι δημιουργούνται από τους θορύβους που ανιχνεύει και δίνει συναγερμό όταν ξεπεράσει το όριο που είναι ρυθμισμένος, ενώ αντίθετα, αφαιρεί παλμούς όταν για κάποιο χρονικό διάστημα σταματήσει να δέχεται θορύβους (αυτό φαίνεται στην αυξομείωση της φωτεινότητας του κίτρινου LED). Με αυτό τον τρόπο, περιορίζουμε τη πιθανότητα ψευδοσυναγερμού. Το δεύτερο κανάλι ανιχνεύει μεγάλης εντάσεως χτυπήματα που δημιουργούνται στην προστατευόμενη επιφάνεια, δίνοντας συναγερμό σε περίπτωση που τα χτυπήματα αυτά υπερβούν το όριο. Τέλος το τρίτο κανάλι, αναλύει τις μεταβολές της κλίσης ή της περιστροφής του αντικειμένου πάνω στο οποίο είναι στερεωμένος ο ανιχνευτής και δίνει συναγερμό σε περίπτωση που η κλίση ή η περιστροφή αλλάξει από την αρχική θέση τοποθέτησης. Επιπλέον ο ανιχνευτής δίνει συναγερμό, όταν κάποιος προσπαθήσει να ανοίξει το καπάκι ή σε περίπτωση αποκόλλησης του, από τη θέση στην οποία είναι στερεωμένος.

Ο ανιχνευτής διαθέτει δύο LED (κόκκινο κίτρινο). Το κόκκινο ανάβει στιγμιαία κάθε 10 δευτερόλεπτα σαν ένδειξη ότι ο ανιχνευτής λειτουργεί κανονικά, ή κάθε 5 δευτερόλεπτα, όταν είναι ενεργοποιημένη και η είσοδος “TC”. Επιπλέον το κόκκινο LED αναβοσβήνει 5 φορές, μαζί με το κίτρινο LED, τη πρώτη φορά που θα τροφοδοτηθεί ο ανιχνευτής (με τάση 12VDC) ή όταν σταματήσει να υπάρχει τάση στο TC. Στο διάστημα αυτό, ο ανιχνευτής αυτορυθμίζεται και απομνημονεύει τη θέση στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Για όσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία αυτορύθμισης, δεν πρέπει να αλλάξει η θέση της συσκευής και δεν πρέπει να δημιουργούνται κραδασμοί στο αντικείμενο που είναι τοποθετημένη. Τέλος το κόκκινο LED ανάβει σταθερά, κάθε φορά που ο ανιχνευτής θα δώσει συναγερμό και σβήνει μόλις το RELAY συναγερμού (έξοδος alarm) επανέλθει σε ηρεμία.

Το κίτρινο LED, δείχνει τη στάθμη του θορύβου και ανάβει και αυξάνει τη φωτεινότητα του, κάθε φορά που η συσκευή ανιχνεύει κάποιο θόρυβο, ενώ όταν η συσκευή σταματήσει να ανιχνεύει θορύβους, μειώνει αντίστοιχα τη φωτεινότητά του. Τέλος το κίτρινο LED αναβοσβήνει 5 φορές μαζί με το κόκκινο, κάθε φορά που θα τροφοδοτηθεί με τάση 12VDC ή όταν σταματήσει να υπάρχει τάση στο “TC”.

 

Εγκατάσταση και συνδεσμολογία

Αρχικά θα πρέπει να  τοποθετήσουμε  τον ανιχνευτή στην επιφάνεια που θέλουμε να προστατεύσουμε, χρησιμοποιώντας τις βίδες που περιλαμβάνονται στη συσκευασία, αποφεύγοντας τη χρήση ταινίας διπλής όψεως ή σιλικόνη, γιατί τα υλικά αυτά μειώνουν την ευαισθησία του ανιχνευτή. Όσο αφορά τη συνδεσμολογία, αφού περάσουμε το καλώδιο στον ανιχνευτή, από την υποδοχή που υπάρχει στη βάση του, θα πρέπει να συνδέσουμε την έξοδο του ALARM σε μία ζώνη του πίνακα, να συνδέσουμε την έξοδο του TAMPER σε μία 24ωρη ζώνη του πίνακα, τη τροφοδοσία στην αντίστοιχη υποδοχή του πίνακα (προσέχοντας τη σωστή πολικότητα) και τέλος την υποδοχή TC, σε ένα PGM του πίνακα (εικόνα 1).

 

Ρύθμιση ευαισθησίας του ανιχνευτή

Η ρύθμιση της ευαισθησίας του ανιχνευτή, στους πολύ χαμηλούς θορύβους, πραγματοποιείται με ποτενσιόμετρο (στρέφοντας το προς τα δεξιά αυξάνεται η ευαισθησία του ανιχνευτή, ενώ από αριστερά μειώνεται) (εικόνα 2). Η ρύθμιση της κλίσης του ανιχνευτή, γίνεται επίσης με ποτενσιόμετρο. Στρέφοντάς το προς τα δεξιά αυξάνεται η γωνία κλίσης, την οποία θα πρέπει να υπερβεί ο ανιχνευτής για να δοθεί συναγερμός (ρυθμίζεται από 5° έως 45°) ενώ, στρέφοντας το προς τα αριστερά, η γωνία κλίσης μειώνεται. Σαν σημείο ηρεμίας του ανιχνευτή, θεωρείται η θέση που θα έχει όταν τροφοδοτηθεί με τάση για πρώτη φορά ή αν χρησιμοποιήσετε το TC, η θέση στην οποία βρίσκεται ο ανιχνευτής όταν οπλίσει το σύστημα. Η γωνία περιστροφής είναι ρυθμισμένη από το εργοστάσιο.

{gallery}4562{/gallery}

  • Sigma Security
  • τηλ.: 210-9716046

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...