Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 | 10:29

Video και RFID

Ένας τέλειος συνδυασμός!

Ο συνδυασμός του βίντεο παρακολούθησης με τα video analytics, το RFID, τα δεδομένα συναλλαγών και άλλα επιχειρηματικά δεδομένα, είναι μια νέα τάση, που όλο και περισσότερο επιζητείται. Οργανισμοί και μεγάλες επιχειρήσεις επιζητούν ολοένα και περισσότερο τέτοιου τύπου λύσεις, ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την απόδοση των συναλλαγών, με την βέλτιστη δυνατή ασφάλεια.
Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Ο συνδυασμός του βίντεο παρακολούθησης με τα video analytics, το RFID, τα δεδομένα συναλλαγών και άλλα επιχειρηματικά δεδομένα, είναι μια νέα τάση, που όλο και περισσότερο επιζητείται. Οργανισμοί και μεγάλες επιχειρήσεις επιζητούν ολοένα και περισσότερο τέτοιου τύπου λύσεις, ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την απόδοση των συναλλαγών, με την βέλτιστη δυνατή ασφάλεια.

Αναμφίβολα το πάντρεμα αυτών των τεχνολογιών δεν είναι κάτι καινούριο για τους προμηθευτές συστημάτων ασφαλείας, αλλά και τους εγκαταστάτες συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, οι οποίοι επιλύουν καθημερινά τέτοιου τύπου επιχειρηματικές προκλήσεις με μεγάλη επιτυχία. Η τεχνολογία RFID σε συνδυασμό με τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης κερδίζει καθημερινά έδαφος, αφού είναι μία λύση η οποία αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, τη διασφάλιση των εμπορευμάτων, τη διερεύνηση ύποπτων κλοπών και τη καλύτερη διαχείριση απογραφής τόσο σε οργανισμούς, όσο και σε επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στο λιανικό εμπόριο.

 

RFID

Το Radio Frequency Identification (RFID) ή αλλιώς η ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων, είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να προσδιορίσει αυτόματα ανθρώπους ή αντικείμενα και αποτελεί την τεχνολογική εξέλιξη των barcode. Η τεχνολογία RFID είναι γνωστή εδώ και 50 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την πολεμική αεροπορία της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, για την αναγνώριση και τη διάκριση των εχθρικών από τα φιλικά αεροπλάνα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, άρχισε να εδραιώνεται η χρήση και εκμετάλλευσή της αρχικά, σε πειραματικό στάδιο και σε εργαστηριακό επίπεδο, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου γίνεται λόγος για εφαρμογή της τεχνολογίας RFID στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, κυρίως μέσω του εμπορίου (εικόνα 1).

Τα συστήματα RFID απαρτίζονται από δύο κύρια μέρη. Το πρώτο είναι οι πομποδέκτες (transponders) που συχνά αναφέρονται και ως ετικέτες RFID (RFID tags). Οι ετικέτες RFID είναι μικρά chips που αποτελούνται από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, το οποίο περιλαμβάνει μνήμη ώστε να αποθηκεύει δεδομένα- πληροφορίες και μία κεραία. Το μέγεθός τους μπορεί να είναι τόσο μικρό, όσο το μισό ενός κόκκου άμμου, ανάλογα με το τύπο τις ετικέτας (εικόνα 2). Το δεύτερο μέρος είναι οι αναγνώστες ή αισθητήρες (readers), οι οποίοι ανακτούν τα δεδομένα από τις ετικέτες RFID (εικόνα 3). Οι αναγνώστες RFΙD έχουν ενσωματωμένα μια κεραία και μια μονάδα ελέγχου. Η λειτουργία των συστημάτων RFID είναι απλή και βασίζεται στη δυναμική και αμφίδρομη επικοινωνία των ετικετών και των αναγνωστών. Όταν οι ετικέτες RFID βρεθούν στην εμβέλεια της κεραίας του αναγνώστη, η μονάδα ελέγχου επικοινωνεί με ραδιοκύματα με την κεραία των ετικετών RFID. Οι ετικέτες RFID ενεργοποιούνται με τη σειρά τους και επιστρέφουν τα αναζητούμενα δεδομένα στους αναγνώστες. Στη συνέχεια παρεμβαίνει ένα ενδιάμεσο λογισμικό, το οποίο κατανοεί τις πληροφορίες, οι οποίες αποστέλλονται από τη μονάδα ελέγχου του αναγνώστη. Ο αναγνώστης με τη σειρά του, τις μεταφέρει στο εκάστοτε πληροφοριακό σύστημα. Τα αποθηκευμένα δεδομένα μπορούν να αποτελούνται από σχεδόν κάθε πληροφορία που χρειάζεται ένας οργανισμός -συμπεριλαμβανομένων των αριθμών ή των σειριακών αριθμών των αναγνωριστικών του οχήματος ή των ηλεκτρονικών κωδικών προϊόντων, καθιστώντας εξαιρετικά χρήσιμη την παρακολούθηση αποθεμάτων και τη διαχείριση.

Υπάρχουν δισεκατομμύρια ετικέτες RFID που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στο λιανικό εμπόριο, ενώ η συνολική αξία της αγοράς RFID αναμένεται να προσεγγίσει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, σύμφωνα με την IDTechEx Research. Από μόνη της, η τεχνολογία RFID χρησιμοποιείται αρκετά αποτελεσματικά σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Ο φημισμένος κατασκευαστής κιθάρων Fender σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενσωματώσει πάνω από 30.000 μάρκες RFID για να αναγνωρίσει μοναδικά τις κιθάρες του. Τα δεδομένα μπορούν να διαβαστούν από τους αντιπροσώπους της Fender και τα καταστήματα επισκευής και σε περίπτωση που μία κιθάρα πιστεύεται ότι έχει κλαπεί, μπορεί επίσης να διαβαστεί από την αστυνομία για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του πραγματικού κατόχου. Επιπλέον τα καζίνο χρησιμοποιούν δεδομένα RFID ενσωματωμένα σε μάρκες για τον εντοπισμό των δαπανών και την πρόληψη της κλοπής. Τέλος τα εργοστάσια τα χρησιμοποιούν για να μετρήσουν πόσο χρόνο χρειάζεται η κατασκευή ενός προϊόντος και φυσικά οι λιανοπωλητές, για την παρακολούθηση των αποθεμάτων, την πρόληψη των απωλειών κ.ά. (εικόνα 4).

 

Βίντεο και RFID

Από μόνη της η τεχνολογία RFID, έχει προσφέρει μεγάλη ευελιξία και ασφάλεια τόσο στο κλάδο του λιανικού εμπορίου, όσο και στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, όταν συνδυαστεί με ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης τα οφέλη είναι περισσότερα, αφού μόνο η χρήση του βίντεο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός δράστη. Για παράδειγμα, αν ένα προϊόν λείπει από την αποθήκη, τότε ο υπάλληλος ενός καταστήματος μπορεί να αναζητήσει τον ηλεκτρονικό κωδικό του προϊόντος που περιέχεται στην ετικέτα RFID και ύστερα να ανατρέξει στο σχετικό βίντεο για να δει αν το προϊόν έχει όντως κλαπεί. Η χρήση βίντεο και δεδομένων RFID, εφαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη εποχή όπως για την  παρακολούθηση και τη διαχείριση της διανομής φαρμάκων, τη προστασία πολύτιμων αντικειμένων, σε τράπεζες και νοσοκομεία (εικόνα 5), αλλά και για την επιβεβαίωση ότι τα εμπορεύματα υψηλής ποιότητας είναι ανέπαφα (χωρίς ζημία) κατά τη μεταφορά τους σε μια εταιρεία. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ενσωματωμένη λύση βίντεο και δεδομένων RFID, καθώς οι εφαρμογές είναι σχεδόν απεριόριστες. Τέλος για να εξασφαλίσουμε την βέλτιστη απόδοση αυτής της λύσης, μπορούμε ιδανικά να τη συνδυάσουμε και με λογισμικά τα οποία θα επιτρέπουν την ταυτόχρονη παρακολούθηση πολλαπλών τοποθεσιών και φυσικά με Video Analytics, σε περίπτωση που ένα αντικείμενο αξίας έχει αφαιρεθεί από το χώρο.

 

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.