Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 | 10:49

Τεχνολογία ALPR

Η νέα φιλοσοφία αλλάζει τη βιομηχανία των συστημάτων παρακολούθησης

Η τεχνολογία αυτόματης αναγνώριση πινακίδων (ALPR) έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών που έχει βιώσει αυτή η τεχνολογία είναι η μετάβαση από τις συσκευές κλειστού τύπου, σε πλατφόρμες ανοιχτού λογισμικού, που επιτρέπουν την εύκολη ενσωμάτωση με κάμερες παρακολούθησης και άλλα προϊόντα ασφάλειας. Η νέα τεχνολογία παρέχει εξαιρετικά προηγμένες δυνατότητες σε συνδυασμό με τη τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη τεχνολογία Deep Learning, προσφέροντας μία πιο ολοκληρωμένη και ακριβή ανάλυση δεδομένων.
Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Η τεχνολογία αυτόματης αναγνώριση πινακίδων (ALPR) έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών που έχει βιώσει αυτή η τεχνολογία είναι η μετάβαση από τις συσκευές κλειστού τύπου, σε πλατφόρμες ανοιχτού λογισμικού, που επιτρέπουν την εύκολη ενσωμάτωση με κάμερες παρακολούθησης και άλλα προϊόντα ασφάλειας. Η νέα τεχνολογία παρέχει εξαιρετικά προηγμένες δυνατότητες σε συνδυασμό με τη τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη τεχνολογία Deep Learning, προσφέροντας μία πιο ολοκληρωμένη και ακριβή ανάλυση δεδομένων.

Το ALPR (Automatic License Plate Recognition), είναι μία τεχνολογία η οποία εφαρμόστηκε αρχικά σε περιπολικά και πιο συγκεκριμένα σε κάμερες στο εξωτερικό των οχημάτων, οι οποίες συνδέονταν με ένα φορητό υπολογιστή (εικόνα 1). Ωστόσο, το σύστημα αυτό έχει και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, η τεχνολογία αυτή μπορεί να καταγράψει μόνο οχήματα που βρίσκονται εντός του οπτικού πεδίου ενός περιπολικού, με αποτέλεσμα η τεχνολογία αυτή να μην προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν τον έλεγχο του συστήματος αυτού επικεντρώνονται στη διαχείριση του, με αποτέλεσμα να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, αυτή η τεχνολογία βρήκε μία θέση και στη βιομηχανία των συστημάτων παρακολούθησης και ειδικότερα, στις κάμερες ασφαλείας. Η άνοδος και η ανάπτυξη του λογισμικού ALPR σε κάμερες ασφαλείας είναι γεγονός και χάρη στη τεχνολογία αυτή, μία πόλη μπορεί να γίνει πιο «έξυπνη» (εικόνα 2) και αναβαθμιστεί δίχως να χρειαστεί να αντικαταστήσουμε τις είδη υπάρχουσες κάμερες ή να περιοριστούμε μόνο στα οχήματα περιπολίας. Επιπλέον, οι κάμερες που ενσωματώνουν αυτή τη τεχνολογία, μπορούν παράλληλα να εκτελούν πολλαπλές λειτουργίες όπως ζωντανή προβολή βίντεο, εγγραφή βίντεο και συγχρόνως να στέλνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα η ραγδαία ανάπτυξη του ALPR, επιτρέπει τη κοινή χρήση των δεδομένων μεταξύ των φορέων που επιβάλουν το νόμο, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό προσώπων ή οχημάτων.

Φυσικά δεν λείπουν και οι έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις σχετικά με το ρόλο του ALPR, όταν χρησιμοποιείται από άτομα που δεν είναι αρμόδια ή έμμεσα συνδεδεμένα με την επιβολή του νόμου, κάτι το οποίο οδηγεί στη παραβίαση της προσωπικής ζωής των πολιτών. Πρόσφατα αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης, εισήγαγαν για εξέταση ένα νομοσχέδιο γνωστό ως πράξη δημόσιας επιτήρησης της τεχνολογίας (POST), το οποίο πρακτικά θα επιτρέπει στο τελικό χρήστη να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους το λογισμικό, δίχως να παραβιάζει το ιδιωτικό απόρρητο. Έτσι καθώς πολλές πόλεις έχουν αρχίσει και υιοθετούν αυτό το νέο μοντέλο, η διατήρηση των πληροφοριών από τις αρχές επιβολής του νόμου κρίνεται απαραίτητη.

Όσο αφορά το τομέα της ασφάλειας, το ALPR, είναι πλέον κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή εφαρμογή και αναμφίβολα στην εξέλιξη αυτή, έχει συμβάλει η  τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η τεχνολογία Deep Learning. Αυτές οι τεχνολογίες εκτός από την αναγνώριση πινακίδας ενός οχήματος, προσέφεραν και επιπρόσθετες δυνατότητες όσο αφόρα τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων, ανοίγοντας πραγματικά νέους ορίζοντες στο κλάδο της ασφάλειας. Εκτός όμως από τις καινοτομίες των τεχνολογιών, καθοριστικό ρόλο παίζει και η ίδια η κάμερα και φυσικά η σωστή τοποθέτησή της. Με άλλα λόγια, η επιλογή μίας κάμερας με υψηλή ανάλυση είναι απαραίτητη, αφού η λειτουργία του λογισμικού εξαρτάται κατά κύριο λόγο από αυτό. Επίσης, άλλο ένα κριτήριο που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας είναι το επίπεδο φωτισμού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, θα πρέπει να επιλέξουμε μία κάμερα με ενσωματωμένα IR LED ή να τοποθετήσουμε επιπλέον φωτισμό, ενώ σε συνθήκες με έντονο φως, μία κάμερα θα πρέπει να υποστηρίζει τεχνολογία WDR, για να αποδίδει καθαρές εικόνες (εικόνα 3). Η ταχύτητα του οχήματος αποτελεί επίσης κρίσιμο παράγοντα για την απόδοση εικόνων υψηλής ποιότητας. Όσο ταχύτερη είναι η κίνηση, τόσο πιο δύσκολη είναι η λήψη και η επεξεργασία των πινακίδων (εικόνα 4). Σε αυτό το σημείο, καθοριστικό ρόλο παίζει ο ρυθμός και η συχνότητα καρέ καθώς και η ταχύτητα κλείστρου της κάμερας. Για να λειτουργεί αποτελεσματικά, η κάμερα θα πρέπει να έχει γρήγορο ρυθμό καρέ και σύντομη ταχύτητα κλείστρου. Τέλος, η τοποθέτηση της κάμερας είναι εξίσου σημαντική. Οι εγκαταστάτες πρέπει να βεβαιωθούν ότι η κάμερα είναι τοποθετημένη σωστά, ενώ όσο ευρύτερο είναι το οπτικό πεδίο, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι και η ανάλυση της κάμερας.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.