Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Σεπτεμβρίου 2017 11:13

Artec DT series

Ολοκληρωμένο σύστημα θυροτηλεόρασης δύο καλωδίων

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
4c1649a98f1721694fad3df4956deed9 XL fa0e622d

Ένα σύστημα θυροτηλεόρασης 2 καλωδίων προσφέρει ευκολία για τους εγκαταστάτες και τους τελικούς χρήστες, τέλεια απόδοση και μείωση του κόστους, κάτι που το καθιστά μία ασυναγώνιστη λύση. Χρησιμοποιώντας μόνο 2 καλώδια σε κάθε σημείο, η καλωδίωση είναι εύκολη και γρήγορη, ανεξάρτητα από το είδος της εγκατάστασης. Έτσι, χρησιμοποιείται εξίσου σε μονοκατοικίες, διαμερίσματα ή μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών.

Ένα σύστημα θυροτηλεόρασης 2 καλωδίων προσφέρει ευκολία για τους εγκαταστάτες και τους τελικούς χρήστες, τέλεια απόδοση και μείωση του κόστους, κάτι που το καθιστά μία ασυναγώνιστη λύση. Χρησιμοποιώντας μόνο 2 καλώδια σε κάθε σημείο, η καλωδίωση είναι εύκολη και γρήγορη, ανεξάρτητα από το είδος της εγκατάστασης. Έτσι, χρησιμοποιείται εξίσου σε μονοκατοικίες, διαμερίσματα ή μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών.

Η τεχνολογία 2 καλωδίων επιτρέπει τη δημιουργία οποιασδήποτε εγκατάστασης, ανεξαρτήτως μεγέθους και πολυπλοκότητας. Επιπλέον, σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις, λόγω της δυνατότητας χρήσης της υπάρχουσας καλωδίωσης, αποτελεί την ιδανική λύση για την αντικατάσταση παλιών κουδουνιών ή θυροτηλεφώνων με θυροτηλεόραση. Η τεχνολογία 2 καλωδίων μπορεί να συνδυαστεί με την τηλεφωνία, ώστε να είναι δυνατή η συνεργασία μιας εγκατάστασης θυροτηλεόρασης με τηλεφωνικό κέντρο για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Επίσης αυτού του τύπου τα συστήματα, μπορούν να συνδυαστούν και με την τεχνολογία IP για τη δημιουργία εγκαταστάσεων μεγάλης έκτασης, με υψηλό αριθμό οθονών και σημαντικές αποστάσεις. Αυτό το μήνα δοκιμάζουμε το σύστημα θυροτηλεόρασης 2 καλωδίων της Artec.

 

Εγκατάσταση – καλωδίωση

Το σύστημα απαιτεί μόνο 2 καλώδια BUS χωρίς πολικότητα (το ζεύγος μπορεί να είναι συνεστραμμένο ή απλό παράλληλο) και η εγκατάσταση γίνεται στα παλιά καλώδια, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται η αντικατάσταση των καλωδίων, και άρα και επιπλέον εργασία από τον τεχνικό (εικόνα 1). Σε περίπτωση νέας εγκατάστασης, τοποθετούμε, κατά προτίμηση συνεστραμμένο ζεύγος 2×0.75μμ ή 2×1.5μμ αν οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες των 80 μέτρων. Η βασική συνδεσμολογία πραγματοποιείται με τη σύνδεση 2 καλωδίων από το BUS του τροφοδοτικού στο BUS της μπουτονιέρας, ενώ παράλληλα τρέχουμε και σύνδεση 2 καλωδίων από το BUS του τροφοδοτικού στα μόνιτορ. Σε περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε περισσότερα μόνιτορ σε μία εγκατάσταση, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διακλαδωτή. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σύνδεση δύο καλωδίων ανά μπουτονιέρα στο διακλαδωτή.

Μόνιτορ θυροτηλεόρασης

Η μεγάλη γκάμα μόνιτορ της Artec, ενσωματώνει πληθώρα δυνατοτήτων που αναμφίβολα θα καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού χρήστη. Η έγχρωμη θυροτηλεόραση DT43 διαθέτει οθόνη TFT 4.3’’ με ανάλυση 380x272p και τοποθετείται επιτοίχια, περίπου στο ύψος των ματιών. Διαθέτει 8 πλήκτρα αφής για την περιήγηση και την εισαγωγή στο ελληνικό μενού, πλήκτρα εντολών για το άνοιγμα/κλείσιμο της πόρτας και επιτρέπει στο χρήστη να ρυθμίσει την ένταση του ήχου, καθώς και τη μελωδία (εικόνα 2). Η λευκού χρώματος οθόνη, επιτρέπει την εκτροπή κλήσης σε ένα τηλέφωνο με τη χρήση των συσκευών PSTN/GSM, την ενδοεπικοινωνία μεταξύ των μόνιτορ και είναι συμβατή με όλα τα μοντέλα DT θυροτηλεόρασης 2 καλωδίων. Η ίδια οθόνη διατίθεται και σε μαύρο χρώμα. Με παρόμοια χαρακτηριστικά θα συναντήσουμε και το έγχρωμο TFT μόνιτορ 7’’ DT17 (εικόνα 3), το οποίο διαθέτει επίσης ελληνικό μενού, ανάλυση οθόνης 800x480p και ενσωματωμένο μικρόφωνο/μεγάφωνο στη πρόσοψη του. Το μόνιτορ έχει 6 πλήκτρα λειτουργιών για τη περιήγηση στις ρυθμίσεις του μενού, την έναρξη μίας κλήσης/απάντηση κλήσης, ένα πλήκτρο για το κυπρί και πλήκτρο ομιλίας το οποίο αν το πατήσουμε, βλέπουμε την κύρια είσοδο (αυτόκληση). Το μόνιτορ μπορεί να προβάλει έως 16 επιπλέον κάμερες και τοποθετείται επίτοιχα. Το μόνιτορ DT47MG (εικόνα 4) (μαύρο ή λευκό) έρχεται με οθόνη αφής 7’’, υψηλή ανάλυση οθόνης 800x480p και μπορεί να δεχτεί SD card έως 16GB για καταγραφή video. Το έγχρωμο μόνιτορ διαθέτει στη πρόσοψή του 4 πλήκτρα αφής, όπως πλήκτρο SOS για αποστολή μηνύματος έκτακτης ανάγκης, πλήκτρο για το ξεκλείδωμα της πόρτας, καθώς και πλήκτρο για ειδοποίησης για αναπάντητες κλήσεις. Επιπλέον, επιτρέπει την εκτροπή κλήσης μέχρι και σε 3 τηλεφωνικούς αριθμούς με την χρήση των συσκευών PSTN / GSM, υποστηρίζει Fish Eye λειτουργία 180° και τη δυνατότητα καταγραφής με ανίχνευση κίνησης σε συνδυασμό με τη μπουτονιέρα DT-607. Επίσης το μοντέλο DT47MG, επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων μεταξύ των μόνιτορ, τη δυνατότητα αποθήκευσης μηνυμάτων και τη δυνατότητα παρακολούθησης 4 καμερών 960Η με την συσκευή QSW. Ο προγραμματισμός του πραγματοποιείται πολύ εύκολα με DIP switch. Τέλος στη σειρά θα συναντήσουμε και τη συσκευή θυροτηλεφώνου ανοιχτής ακρόασης DJ7A, με ένα μηχανικό πλήκτρο για την επικοινωνία με τους επισκέπτες, ένα για κλήση και για το ξεκλείδωμα της πόρτας, καθώς και πλάγια πλήκτρα για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου.

 

Μπουτονιέρες

Η έγχρωμη μπουτονιέρα 3 κουδουνιών DT-607/ID/S3 (εικόνα 5), διαθέτει ποιοτική κατασκευή ZINC ALLOY και ενσωματώνει ευρυγώνια κάμερα CCD 500TVL 170°. Η μπουτονιέρα παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης και καταγραφής σε συνδυασμό με το μόνιτορ DT47MG, ενσωματώνει card reader για έως 320 κάρτες χρηστών και μπορεί να δεχτεί μέχρι 4 μόνιτορ. Επιπλέον, διαθέτει IR LED για λήψη εικόνας στο σκοτάδι, μία έξοδο κυπρί, σκέπαστρο προστασίας και φωτεινές ενδείξεις για το κλείδωμα της πόρτας και τις κλήσεις. Αντίστοιχα η έγχρωμη μπουτονιέρα DMR21/ID/S4 (εικόνα 6) είναι κατασκευασμένη από INOX, διαθέτει ευρυγώνια κάμερα CCD 650 TVL 105°, ενσωματωμένο καρταναγνώστη για RF κάρτες (έως 320 χρήστες) και οπτικές ή φωνητικές ενδείξεις κατάστασης (πόρτα ανοιχτή, έναρξη/τέλος ομιλίας, κλπ.). Η μπουτονιέρα διαθέτει IR LED για να βλέπει ακόμα και σε συνθήκες με πολύ χαμηλό φωτισμό. Μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 128 διαμερίσματα και παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής του access module με TFT module, πληκτρολόγιο ή module information. Η αλλαγή των ονομάτων στα κουδούνια πραγματοποιείται πολύ εύκολα. Οι διαστάσεις της μπουτονιέρας είναι 31.5×13.3cm, ενώ του κουτιού εντοιχισμού 31×11.5x5cm.

Παρελκόμενα BUS θυροτηλεόρασης

Το PC6A (εικόνα 7) είναι μία μονάδα τροφοδοσίας 24V DC/1.5A , η οποία έχει σχεδιαστεί για τα συστήματα θυροτηλεόρασης 2 καλωδίων. Μπορεί να δεχτεί έως 6 μόνιτορ και προστατεύει από βραχυκύκλωμα, ακόμα και υπέρταση. Ο διακλαδωτής DBC4A1 (εικόνα 8), τοποθετείται σε περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε περισσότερα μόνιτορ σε μία εγκατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελεγκτής 4 εισόδων (για εξωτερικά μόνιτορ) ή ως ελεγκτής 4 εξόδων (για μόνιτορ εσωτερικής χρήσης). Διαθέτει ξεχωριστή προστασία απομόνωσης, χωρίς να επηρεάζει άλλες συσκευές στο σύστημα διαύλου και παρέχει ένδειξη σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Η μονάδα DT-GSM (εικόνα 9) έχει σχεδιαστεί για τα συστήματα δύο καλωδίων και την εκτροπή κλήσεων στο σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Χάρη στη μονάδα DT-GSM, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με τους επισκέπτες μέσω κινητού τηλεφώνου, ακόμα και να πραγματοποιήσει λειτουργίες κλειδώματος/ ξεκλειδώματος κ.ά. Κατά τη ρύθμιση της λειτουργίας εκτροπής, ο σταθμός καλεί πρώτα το GSM και στη συνέχεια μεταβιβάζει στον αριθμό τηλεφώνου που έχουμε ορίσει (μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι 3 αριθμοί τηλεφώνου). Στην σειρά θα βρούμε και το ρελέ DT-RLC (εικόνα 10), το οποίο διαθέτει ρυθμιζόμενη έξοδο χρονισμού ξεκλειδώματος ή εξόδου χρονισμού ελέγχου φωτισμού, δίνοντας με άλλα λόγια τη δυνατότητα να ανοίξουν οι κλειδαριές μίας πόρτας ή τα φώτα ελέγχου.

Πλαγιομετωπικά BUS θυροτηλεόρασης

Κλείνοντας, στο σύστημα θυροτηλεόρασης δύο καλωδίων, θα συναντήσουμε και ποικιλία από πλαγιομετωπικά με στιβαρή κατασκευή και άψογο φινίρισμα, όπως το ARP3 το οποίο είναι συμβατό με όλες τις μπουτονιέρες της σειράς DMR21 και το πλαίσιο ARPL1 για τη μετατροπή του τρόπου τοποθέτησης των μπουτονιέρων DT- 603F / DT-603DF από χωνευτή σε επίτοιχη (εικόνα 11).

{gallery}4669{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...