Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Σεπτεμβρίου 2017 11:39

Hikvision DS-7204HQHI-K1/P & DS-7208HUHI-K1

Νέα καταγραφικά και κάμερες Turbo HD 4.0 με συμπίεση Η.265+ και υποστήριξη PοC

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
0bb0884e516d243f652710d948762383 XL c27229c4

Έφθασε πλέον και στην Ελλάδα η νέα σειρά καταγραφικών και αναλογικών καμερών Turbo HD 4.0 της Hikvision, του μεγαλύτερου κατασκευαστή συστημάτων ασφαλείας και βιντεοεπιτήρησης στον κόσμο. Η νέα σειρά φέρνει την επανάσταση στο αναλογικό CCTV, με μοναδικές καινοτομίες, όπως κορυφαία συμπίεση Η.265+, αναλύσεις βίντεο ως 4Κ (8MP), τροφοδοσία καμερών PoC, λειτουργία καμερών σε πολύ χαμηλό φωτισμό, κ.λ.π.

Έφθασε πλέον και στην Ελλάδα η νέα σειρά καταγραφικών και αναλογικών καμερών Turbo HD 4.0 της Hikvision, του μεγαλύτερου κατασκευαστή συστημάτων ασφαλείας και βιντεοεπιτήρησης στον κόσμο. Η νέα σειρά φέρνει την επανάσταση στο αναλογικό CCTV, με μοναδικές καινοτομίες, όπως κορυφαία συμπίεση Η.265+, αναλύσεις βίντεο ως 4Κ (8MP), τροφοδοσία καμερών PoC, λειτουργία καμερών σε πολύ χαμηλό φωτισμό, κ.λ.π.

Το κύριο χαρακτηριστικό των νέων καταγραφικών Turbo HD 4.0 της σειράς «Κ» της Hikvision, είναι η νέα επαναστατική τεχνολογία συμπίεσης βίντεο H.265+ (HIKVISION Smart Codec), η οποία είναι έως 75% αποδοτικότερη από το Η.264 και 50% από το H.265, για ταχύτερη ως 4 φορές αποστολή στο δίκτυο (εξαιρετικά χρήσιμο στην Ελλάδα που έχουμε αργό internet) και ως 4 φορές χαμηλότερες απαιτήσεις αποθήκευσης σε σκληρούς δίσκους. Επιπλέον, επιτυγχάνονται υψηλότερες αναλύσεις, αφού η νέα σειρά καταγραφικών μπορεί να υποστηρίξει  κάμερες TVI ως 5MP και σύντομα 4K (8MP) (εικόνα 1), IP κάμερες ως και 8MP, καθώς και έξοδο HDMI 4Κ σε επιλεγμένα καταγραφικά. Μια άλλη καινοτομία είναι, ότι  η τεχνολογία Turbo HD 4.0, επιτρέπει την τροφοδοσία καμερών PoC (σε επιλεγμένα καταγραφικά και κάμερες) μέσα από το ίδιο το καλώδιο σήματος της κάμερας, κατευθείαν από το καταγραφικό, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον τροφοδοτικά και video baluns (εικόνα 2). Η εν λόγω λειτουργία ονομάζεται PoC (Power over Coaxial), σε αντιστοιχία με το PoE (Power over Ethernet) στα IP συστήματα. Ακολουθούνται 2 πρότυπα: Το PoC 2.0 AF (για παρεχόμενη ισχύ 6W στην κάμερα) και το PoC 2.0 ΑΤ (για ισχύ 6-12W self adaptive), τα οποία επιλέγονται αυτόματα από το καταγραφικό, ανάλογα με τον τύπο της κάμερας, βάσει ενός σήματος heartbeat που στέλνει η κάμερα. Οι κάμερες PoC 2.0 AF μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ομοαξονικά καλώδια (RG6, RG59, mini-RG59), σε αποστάσεις ως 200-300m και με καλώδια UTP ως 100m. Για τις κάμερες PoC 2.0 ΑΤ οι αποστάσεις μειώνονται στο μισό. Για τη λειτουργία PoC αποστέλλεται τάση 48VDC, η οποία μειώνεται στην κάμερα με DC/DC converter. Η λειτουργία PoC μειώνει το χρόνο και το κόστος εγκατάστασης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την αξιοπιστία (λιγότερα καλώδια και παρελκόμενα). Επίσης, με ένα μόνο τροφοδοτικό UPS μπορεί να τροφοδοτηθεί με εύκολο τρόπο το καταγραφικό, οι κάμερες και ο λοιπός IT εξοπλισμός (router, κ.λ.π.) της εγκατάστασης. Μια άλλη σημαντική εξέλιξη, είναι ο διπλασιασμός του μέγιστου μήκους καλωδίωσης για τις κάμερες TVI σε σχέση με πρώτες σειρές. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζεται μετάδοση βίντεο ανάλυσης 720p ως 1200m με καλώδιο RG6 και ως 500m με καλώδιο UTP, ενώ για ανάλυση 1080p η απόσταση φτάνει ως 800m με καλώδιο RG6 και ως 400m με καλώδιο UTP (για τη μετάδοση μέσω καλωδίου UTP απαιτούνται video baluns). Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η υβριδική λειτουργία 5 σε 1, η οποία υποστηρίζει πλέον όλα τα πρότυπα καμερών της αγοράς, όπως TVI, CVI, AHD, κοινές αναλογικές κάμερες (CVBS) με αυτόματη αναγνώριση του τύπου της κάμερας (adaptive access), καθώς και IP κάμερες.

DS-7204HQHI-K1/P και DS-7208HUHI-K1

Το DS-7204HQHI-K1/P είναι ένα καταγραφικό, το οποίο δέχεται σήμα από 4 αναλογικές κάμερες, τεχνολογίας HDTVI/HDCVI/AHD/CVBS, ανάλυσης ως 3MP, με μέγιστη ταχύτητα καταγραφής ανά κάμερα 25fps @ 1080p lite ή 12fps @ 3MP / 1080P. Επιπλέον, δέχεται και 1 κάμερα IP (σύνολο 5 κάμερες με τις αναλογικές), της ΗΙΚVISION ή άλλων κατασκευαστών, που υποστηρίζουν πρωτόκολλο ONVIF, με ανάλυση ως 4 MP, σε ταχύτητα καταγραφής 25fps. To “/P” στο τέλος της ονομασίας του μοντέλου προσδιορίζει, ότι το καταγραφικό έχει τη δυνατότητα PoC, μπορεί δηλαδή, να παρέχει τροφοδοσία στις συνδεδεμένες κάμερες, αρκεί και αυτές να έχουν τη δυνατότητα PoC. Στην πρόσοψη του καταγραφικού, θα παρατηρήσουμε 3 ενδείξεις (Power/ HDD/ Network) και μία θύρα USB2.0, ενώ στο πίσω μέρος θα συναντήσουμε 4 εισόδους και μία έξοδο βίντεο, μία θύρα USB2.0, από μία έξοδο VGA/HDMI, μία είσοδο/ έξοδο για τον ήχο και τέλος μία θύρα RS-485 και μία θύρα για τη σύνδεση στο δίκτυο. Το καταγραφικό μπορεί να δεχτεί στο εσωτερικό του ένα σκληρό δίσκο χωρητικότητας 6 TB. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ένα ποντίκι και ένα ασύρματο τηλεχειριστήριο. Το DS-7208HUHI-K1 διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά υποστηρίζει 8 αναλογικές κάμερες, ανάλυσης ως 5 MP με μεγαλύτερες ταχύτητες καταγραφής ανά κάμερα στις υψηλότερες αναλύσεις: 25fps @ 1080p ή 18fps @ 3MP ή 15fps @ 4MP ή 12fps @ 5MP. Επιπλέον, δέχεται και 2 κάμερες IP (σύνολο 10 κάμερες με τις αναλογικές) με ανάλυση ως 6 MP. Η αρχιτεκτονική του, είναι ίδια ακριβώς με του προηγούμενου καταγραφικού, ωστόσο στο πίσω μέρος του θα συναντήσουμε 4 εισόδους και μία έξοδο ήχου, μία θύρα USB3.0 καθώς και 8 εισόδους και 4 εξόδους alarm. Για την καταγραφή βίντεο, το DVR μπορεί να δεχτεί έως ένα σκληρό δίσκο, χωρητικότητας 8 TB. Τα καταγραφικά διαθέτουν ακριβώς το ίδιο μενού, οπότε για τις ανάγκες του άρθρου χρησιμοποιήσαμε το DS-7204HQHI-K1/P (εικόνα 3).

Στην πράξη

Κατά την έναρξη του DVR, ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει ένα νέο username και password, για να ενεργοποιηθεί η συσκευή. Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να ορίσει και ένα μοτίβο για μεγαλύτερη ευελιξία, όπως φαίνεται στην εικόνα 4 και παράλληλα μέσω USB συσκευής, μπορεί να δημιουργήσει ένα αρχείο επαναφοράς κωδικού, σε περίπτωση που τον ξεχάσει. Στη συνέχεια ένας σύντομος οδηγός προβάλλεται στη κύρια οθόνη, για ρυθμίσεις που αφορούν στο δίκτυο, στις κάμερες αλλά και στην γλώσσα του μενού (τα Ελληνικά υποστηρίζονται). Οι κάμερες αναγνωρίζονται άμεσα από το καταγραφικό και πατώντας δεξί κλικ με το ποντίκι οπουδήποτε πάνω στην οθόνη, μπορούμε να προβάλλουμε ταυτόχρονα εικόνα από όλες τις κάμερες που είναι συνδεδεμένες στο καταγραφικό ή από μία κάμερα της επιλογής μας. Για την άμεση αναπαραγωγή ή την άμεση εγγραφή του κάθε καναλιού, διατίθεται μια μπάρα επιλογών στο κάτω μέρος της εικόνας. Αντίστοιχα, πατώντας δεξί κλικ με το ποντίκι, εμφανίζεται ένα αναδυόμενο μενού, από όπου και μπορούμε να μεταβούμε στο κυρίως μενού του DVR.

Η εγγραφή κάθε καναλιού μπορεί να είναι αυτόματη ή να επιτευχθεί με τη βοήθεια χρονοδιαγραμμάτων και να ξεκινήσει σε περίπτωση συναγερμού, ανίχνευσης κίνησης, ακόμα και να είναι συνεχόμενη. Το χρονοδιάγραμμα από μόνο του έχει ρυθμιστεί, ώστε να καταγράφει συνεχόμενα. Εναλλακτικά μπορούμε να διαμορφώσουμε το χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε μια εγγραφή βίντεο να ξεκινάει, όταν ενεργοποιείται ένας συναγερμός, όταν ανιχνευτεί μία κίνηση ή ακόμα και με συνδυασμό των παραπάνω (εικόνα 5). Ένας συναγερμός μπορεί να ενεργοποιηθεί, όταν ανιχνευθεί μια κίνηση, σε περίπτωση απώλειας σήματος, ακόμα και σε περίπτωση μετακίνησης. Επιπλέον αξίζει να αναφέρουμε πως στην καρτέλα «πληροφορίες PοC», αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα της κάθε PoC κάμερας αλλά και αριθμός των καμερών που μπορούμε να προσθέσουμε (εικόνα 6). Στο ίδιο μενού ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ορίσει μία «μάσκα» για κάθε κάμερα που διαθέτει, να ελέγξει απομακρυσμένα PTZ κάμερες, να δεχθεί βίντεο, σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να μετακινήσει τη κάμερα και να πραγματοποιήσει ένα διαγνωστικό έλεγχο, σε περίπτωση που η κάμερα έχει σταματήσει να αποδίδει την επιθυμητή εικόνα (θολή εικόνα, αλλαγή χρωμάτων κ.ά.) (εικόνα 7). Τέλος μέσω της λειτουργίας VCA, έχουμε τη δυνατότητα ειδοποίησης για άτομα που εισέρχονται σε έναν χώρο μέσω τεχνολογίας διέλευσης γραμμής ή ανίχνευσης εισβολής, ενώ για τις IP κάμερες που συνδέονται στο DVR είναι διαθέσιμες και οι λειτουργίες για την ανίχνευση προσώπων, τον εντοπισμό παρατημένων αποσκευών και τον εντοπισμό πινακίδας οχήματος κ.α, εφόσον οι κάμερες που διαθέτουμε υποστηρίζουν τα αντίστοιχα video analytics. Για παράδειγμα μία Fisheye κάμερα, μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία «Heat map», ενώ μία αναλογική κάμερα θα είναι συμβατή μόνο με τις λειτουργίες ανίχνευσης διέλευσης γραμμής, ανίχνευση εισβολής και ανίχνευσης ήχου (εικόνα 8). Η συμπίεση βίντεο είναι από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις προκαθορισμένη σε Η.265, αλλά μπορούμε παράλληλα να ενεργοποιήσουμε και τη κωδικοποίηση Η265+ (εικόνα 9).

Στην επιλογή «αναπαραγωγή», μέσα από το μενού ρυθμίσεων του καταγραφικού, μπορούμε να αναζητήσουμε παλαιότερες εγγραφές, βάσει ώρας, ημερομηνίας και σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης. Όσον αφορά την εξαγωγή βίντεο, θα πρέπει αρχικά να επιλέξουμε το αρχείο ή τα αρχεία που θέλουμε να μεταφέρουμε, να επιλέξουμε «εξαγωγή» και μετά να ορίσουμε το αποθηκευτικό μέσο, στο οποίο θέλουμε να μεταφερθεί το υλικό που έχουμε καταγράψει.

 

Κάμερες Turbo HD 4.0

Εκτός από τα καταγραφικά της σειράς Κ έφτασαν στην Ελλάδα και 3 ολοκαίνουργες σειρές αναλογικών καμερών TVI.  H premium σειρά D8T προσφέρει αναλύσεις 2MP, λειτουργία σε πολύ χαμηλό φωτισμό, true WDR 120dB, μείωση θορύβου 3D DNR, υπέρυθρο φωτισμό Exir 2.0 και τροφοδοσία PoC σε επιλεγμένα μοντέλα. Η high end σειρά D9T, είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει σήμερα το αναλογικό CCTV, περιλαμβάνοντας όλα τα χαρακτηριστικά της σειράς D8T και επιπλέον λειτουργία σε ακόμη χαμηλότερο φωτισμό (starlight), υβριδική λειτουργία με δεύτερη ανεξάρτητη αναλογική έξοδο CVBS, είσοδο/έξοδο alarm στα μοντέλα με varifocal φακό και υποστήριξη PoC σε όλα τα μοντέλα της. Η premium σειρά Η5Τ διαθέτει αναλύσεις 5MP, λειτουργία σε πολύ χαμηλό φωτισμό και υπέρυθρο φωτισμό Exir 2.0. Όλες οι νέες σειρές περιλαμβάνουν μοντέλα καμερών τύπου dome, anti vandal dome, bullet και box στη σειρά D9T, με σταθερούς φακούς ή τηλεχειριζόμενους motorized varifocal φακούς auto focus, διαφορετικές εμβέλειες υπέρυθρου φωτισμού, βαθμό προστασίας IP67 και πλήρη σειρά βάσεων στήριξης. Αναμένονται και άλλα μοντέλα και σειρές, όπως οικονομικές κάμερες D0T με λειτουργία PoC και κάμερες ανάλυσης 4Κ (8MP).

Για τις ανάγκες της παρουσίασης, είχαμε στη διάθεσή μας τις κάμερες της Hikvision DS-2CE56D8T-AVPIT3Z, DS-2CC12D9T-AIT3ZE, DS-2CE16H5T-IT5, και DS-2CC52H1T-FITS (εικόνα 10). H DS-2CE56D8T-AVPIT3Z είναι μια στιβαρή κάμερα dome εξωτερικού χώρου, με αντιβανδαλιστική προστασία, υπέρυθρο φωτισμό εμβέλειας 40m, motorized varifocal φακό auto focus, που είναι τηλεχειριζόμενος από το καταγραφικό, μέσω του καλωδίου μεταφοράς σήματος της κάμερας, τροφοδοσία 12VDC ή 24VAC και εξαιρετική ποιότητα εικόνας, χαρακτηριστικά που αναμένεται να κάνουν best seller τη σειρά D8T. H DS-2CC12D9T-AIT3ZE είναι μια κάμερα bullet εξωτερικού χώρου, που μας εντυπωσίασε με τις εξαιρετικές επιδόσεις της σε πολύ χαμηλό φωτισμό, την τροφοδοσία PoC και τα επιπλέον χαρακτηριστικά της σειράς D9T. H DS-2CE16H5T-IT5 είναι μια κάμερα bullet εξωτερικού χώρου, με σταθερό φακό 3.6mm και εμβέλεια υπέρυθρου φωτισμού 80m, η οποία ήταν ξεχωριστή για την υψηλή της ανάλυση 5MP. Τέτοιες αναλύσεις και ποιότητα εικόνας έχουμε συνηθίσει μόνο σε IP κάμερες.  Τέλος, η DS-2CC52H1T-FITS είναι μια ειδική κάμερα Fisheye dome, με πανοραμική θέαση 360o, ανάλυση 5MP, υπέρυθρο φωτισμό εμβέλειας ως 10 – 20m και ενσωματωμένο μικρόφωνο, που τοποθετείται συνήθως σε οροφή. Το εντυπωσιακό είναι, ότι η κάμερα έχει αναλογική έξοδο TVI, ενώ τέτοιες λύσεις έχουμε δει μόνο σε IP κάμερες πολλαπλάσιου κόστους. Από το menu της κάμερας ή το πρόγραμμα παρακολούθησης iVMS-4200 δίνεται η δυνατότητα, εκτός από τη θέαση της πλήρους εικόνας, να κάνουμε de-warping με διαφορετικές οπτικές γωνίες στην παρακολούθηση του βίντεο, σαν να είχαμε εγκαταστήσει περισσότερες σταθερές κάμερες ή μια κάμερα ptz . Είναι μια άριστη και οικονομική λύση για καταστήματα, γραφεία,  lobbies, αποθήκες, κ.λ.π.

{gallery}4671{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...