Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 | 14:03

Οι τάσεις στο κλάδο της βιντεοεπιτήρησης για το 2017

Η ζήτηση προϊόντων και τεχνολογιών παρακολούθησης βίντεο, έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και το 2017. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών στη παγκόσμια αγορά του CCTV παραμένει έντονος, κάτι που διαπιστώσαμε και στη φετινή διεθνή έκθεση “IFSEC International”, που έλαβε χώρα στο Λονδίνο.
Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Η ζήτηση προϊόντων και τεχνολογιών παρακολούθησης βίντεο, έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και το 2017. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών στη παγκόσμια αγορά του CCTV παραμένει έντονος, κάτι που διαπιστώσαμε και στη φετινή διεθνή έκθεση “IFSEC International”, που έλαβε χώρα στο Λονδίνο.

Όσοι παρευρέθηκαν λοιπόν στη διεθνή έκθεση, πήραν μία γεύση για τις νέες τάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν στο κλάδο της ασφάλειας για το 2017 (εικόνα 1). Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι IP κάμερες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, αφού ενσωματώνουν πληθώρα τεχνολογιών, όπως integrated analytics, έξυπνες εφαρμογές cloud κ.ά. Ωστόσο, φέτος οι προμηθευτές των συστημάτων παρακολούθησης, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σε προϊόντα όπως θερμικές κάμερες και drones, στις καινοτομίες των λογισμικών διαχείρισης “VMS” και φυσικά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις έξυπνες πόλεις.

Η εποχή του 4K είναι εδώ

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου της ασφάλειας (Hikvision/Dahua), έχουν λανσάρει τις νέες γενιές των πρωτόκολλων TVI και CVI, κάτι που σημαίνει ότι η μετάδοση εικόνας σε Ultra HD(4K) μέσω ομοαξονικού καλωδίου είναι πλέον εφικτή. Η τεχνολογία 4K-HDCVI, υιοθετεί την ποιότητα εικόνας σε 4Κ ανάλυση ξεπερνώντας τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη συμφόρηση του εύρους ζώνης,  με αποτέλεσμα τη μετάδοση εικόνας σε υψηλές αναλύσεις. Πιο συγκεκριμένα τα προϊόντα 4Κ της Dahua που ενσωματώνουν το ανανεωμένο HDCVI4.0 είναι ικανά για μετάδοση βίντεο και ήχου έως 700 μέτρα μέσω καλωδίου RG6, μετάδοση βίντεο και ήχου χωρίς απώλειες έως 500 μέτρα χρησιμοποιώντας ομοαξονικό καλώδιο RG59 και τέλος ηχητική και τηλεοπτική μετάδοση έως 300 μέτρα απόσταση μέσω καλωδίου δικτύου (CAT6). Αντίστοιχα, η Hikvision ξεκίνησε το Turbo HD 4.0, μια ολοκαίνουργια επανάσταση στο υψηλής ευκρίνειας και υψηλής απόδοσης βίντεο παρακολούθησης, η οποία έρχεται με υποστήριξη H265+. Το ανανεωμένο πρότυπο συμπίεσης, βελτιώνει δραματικά την αποτελεσματικότητα της κωδικοποίησης μειώνοντας τις απαιτήσεις εύρους ζώνης κατά 75% σε σύγκριση με το H.264 και απορροφώντας το μισό χώρο αποθήκευσης για την ίδια ποσότητα βίντεο. Ήδη πολλές εταιρίες του κλάδου του CCTV, διαθέτουν προϊόντα με αυτά τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, γεγονός που σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην διεθνή αγορά των συστημάτων ασφαλείας (εικόνα 2).

Cyber security

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (εικόνα 3), ήταν ένα θέμα που απασχόλησε το κλάδο των συστημάτων ασφαλείας τη χρονιά που πέρασε και αναμένεται να κρατήσει το ενδιαφέρον τόσο του κοινού, όσο και των προμηθευτών και το 2017. Η σύνδεση των συσκευών επιτήρησης στο διαδίκτυο, προσέφερε μοναδικά οφέλη στους χρήστες, αλλά παράλληλα τα τρωτά σημεία των συσκευών και η έλλειψη ασφάλειας, επέτρεψαν τη απώλεια κρίσιμων πληροφοριών. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο κοινά λάθη, φαίνεται πως είναι η διατήρηση του προεπιλεγμένου κωδικού πρόσβασης σε ένα εργοστασιακό DVR/NVR, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα μη εξουσιοδοτημένα άτομα να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Η προστασία του κυβερνοχώρου για τον εξοπλισμό ασφαλείας είναι αναμφίβολα ένα κομμάτι που απασχολεί τις βιομηχανίες, οι οποίες οφείλουν να κάνουν μία συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την εκπαίδευση των πελατών και των καταναλωτών σχετικά με τη ρύθμιση και τη διαχείριση μίας εγκατάστασης.

 

Drones και ρομπότ για περιμετρική ασφάλεια

Τα drones, που κατά το παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί από το στρατό, φαίνεται πως στη σύγχρονη εποχή εφαρμόζονται και σε μεγάλες εγκαταστάσεις για να παρέχουν επιπρόσθετη προστασία. Πιο συγκεκριμένα αυτές οι συσκευές (εικόνα 4), μπορούν να βοηθήσουν στην περιμετρική ασφάλεια ενός χώρου, όπως βιομηχανίες, αεροδρόμια και κυβερνητικές εγκαταστάσεις, αφού είναι σε θέση να καλύψουν αρκετά μεγάλες εκτάσεις. Επιπλέον ένα drone, είναι κατάλληλο για εφαρμογή σε θαλάσσια σύνορα, αφού μπορεί να καλύψει μεγάλες γεωγραφικές περιοχές εντοπίζοντας μία τυχόν παράνομη κίνηση και δίνει άμεσο σήμα για επέμβαση. Τα ρομπότ με τη σειρά τους (εικόνα 5), μπορεί να έχουν μικρότερο οπτικό πεδίο σε σχέση με τα drones, ωστόσο μπορούν να δεχτούν πολλαπλούς αισθητήρες (ανίχνευσης) και περισσότερες κάμερες σε σχέση με τα drones, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στο χρήστη το προγραμματισμό και τη προσαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες του. Η συγκεκριμένη αγορά αναμφίβολα έχει εμφανίσει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια και είναι βέβαιο ότι οι καινοτομίες και πρόοδος της τεχνολογίας αυτών των προϊόντων, θα επιτρέψει στους τελικούς χρήστες να βελτιώσουν την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα ενός επιτηρούμενου χώρου.

 

Έξυπνες πόλεις

Δεν υπάρχει έξυπνη πόλη χωρίς ασφαλή πόλη, εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος της Κένυας σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε το Οκτώβριο του 2016 στο Ναϊρόμπι. Μία φράση που όπως φαίνεται είναι πολύ επίκαιρη, αφού η βελτίωση της αστικής ασφάλειας είναι βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των πόλεων του μέλλοντος. Οι νέες τεχνολογίες, καθώς και το IoT, χαρίζουν μία νέα διάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στη κυβέρνηση και σε διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό μίας απειλής, αλλά και τη ποιοτικότερη παροχή βοήθειας στους πολίτες (εικόνα 6). Μερικές από τις τεχνολογίες, αλλά και τομείς που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία μίας έξυπνης πόλης είναι ασφαλώς τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, οπού επιτρέπουν την εποπτεία ενός χώρου, τη αποθήκευση δεδομένων, αλλά και την ανάλυση δεδομένων μέσω των video analytics. Η πρόοδος της τεχνολογίας, είναι βέβαιο πως θα αναβαθμίσει τις πόλεις, τη δημόσια ασφάλεια και παράλληλα θα προσφέρει νέες λύσεις όσο αφορά τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, βελτιώνοντας σημαντικά τη καθημερινή ζωή των πολιτών.

Εφαρμογές ανάλυσης περιεχομένου – VCA

Οι εφαρμογές ανάλυσης περιεχομένου βίντεο (VCA), δεν είναι κάτι νέο στη βιομηχανία παρακολούθησης βίντεο. Η τεχνολογία VCA επιτρέπει την αυτόματη ανάλυση βίντεο για την ανίχνευση και τον προσδιορισμό των χρονικών και χωρικών γεγονότων. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως την υγειονομική περίθαλψη, το λιανικό εμπόριο, την αυτοκινητοβιομηχανία, τους αυτοματισμός στο σπίτι και φυσικά στην ασφάλεια. Το λογισμικό αυτό αποτελείται από αλγόριθμους, οι οποίοι μπορούν να υλοποιηθούν ως λογισμικό σε μηχανές γενικής χρήσης ή ως υλικό σε εξειδικευμένες μονάδες επεξεργασίας βίντεο. Η ανίχνευση κίνησης βίντεο είναι μία από τις απλούστερες μορφές όπου ανιχνεύεται κίνηση σε σχέση με μια σταθερή σκηνή περιβάλλοντος. Οι πιο προηγμένες λειτουργίες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίντεο και την εκτίμηση της κινητικότητας. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτή η τεχνολογία προσφέρει και άλλες λειτουργίες όπως, ταυτοποίηση, αναγνώριση προσώπου, ανάλυση συμπεριφοράς, αναγνώριση οχημάτων (εικόνα 7) και όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω της βαθιάς εκμάθησης «Deep learning», την υψηλή υπολογιστική απόδοση, καθώς και τη μεγάλη ανάλυση δεδομένων. Το  Deep learning, είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο επιτρέπει σε ένα υπολογιστή να ερμηνεύσει μεγάλες ποσότητες  δεδομένων (εικόνα, ήχο και κείμενο), χωρίς την ανθρώπινη επιτήρηση ή παρέμβαση (εικόνα 8). Η νέα τάση που πρωταγωνιστεί στα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια, έχει ραγδαία ανάπτυξη και είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει για πολύ καιρό τόσο τις βιομηχανίες όσο και τους τελικούς χρήστες.

 

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.