Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Οκτωβρίου 2017 12:22

Security Drones Report 2017

Πρόβλεψη για άλμα της αξίας των drones ασφάλειας στα 10 δισ. δολάρια!

Γράφει: Σταμούλης Δημήτρης
db4e2e68244d1c1019e9a103611ea9f9 XL 90e78659

Η παγκόσμια αγορά των security drones (μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές ασφαλείας) θα ανέλθει στην αξία των 10,5 δισ. δολαρίων έως το 2020, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη, πίσω μόνο από τα drones που θα χρησιμοποιούνται για υποδομές, γεωργία και μεταφορές.

Η παγκόσμια αγορά των security drones (μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές ασφαλείας) θα ανέλθει στην αξία των 10,5 δισ. δολαρίων έως το 2020, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη, πίσω μόνο από τα drones που θα χρησιμοποιούνται για υποδομές, γεωργία και μεταφορές.

Ο πάροχος υπηρεσιών και εξοπλισμού drones, Aviat Drones, ανέθεσε την έκθεση αυτή στην  PriceWaterhouseCoopers προκειμένου να μετρήσει πόσο ευρέως χρησιμοποιείται τόσο η τεχνολογία drone, όσο και η τεχνολογία anti-drone στη βιομηχανία ασφάλειας, καθώς και το επίπεδο ζήτησης μεταξύ εκείνων που την έχουν ήδη αναπτύξει.

Η έκθεση “Security drones report 2017” προτείνει επίσης να διαπιστωθούν τα επίπεδα ζήτησης για διάφορες εφαρμογές – από την εναέρια επιτήρηση έως την αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας και τη θερμική απεικόνιση. Εξετάζεται επίσης το πιθανό μετασχηματιστικό αποτέλεσμα όλων αυτών των τάσεων σε μια σχετικά νέα τεχνολογία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο, αυτή η καινοτόμος τεχνολογία αναζητά ακόμα τις βέλτιστες πρακτικές και τα κανονιστικά πλαίσια που είναι τα πλέον κατάλληλα. Ως εκ τούτου, η έκθεση εξετάζει την κατάσταση όσον αφορά τις ισχύουσες ρυθμίσεις τόσο στη Βρετανία όσο και διεθνώς, καθώς και τις τεχνολογικές προκλήσεις που αφορούν αφενός τη διάρκεια ζωής των μπαταριών που χρησιμοποιούνται, αφετέρου τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και βέβαια τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Στην έρευνα συμμετείχαν εκατοντάδες επαγγελματίες ασφαλείας, διευθυντές εγκαταστάσεων και ανώτερα στελέχη από όλο τον κόσμο (αν και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος).

 

Εξάπλωση στον τομέα ασφάλειας

Παρά την τεράστια διαφημιστική εκστρατεία, οι πωλήσεις των drones στην καταναλωτική αγορά έχουν υποχωρήσει πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων για εταιρίες drone μειώθηκε κατά 59% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2016, από 134 εκατ. δολ. σε 55 εκατ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας δεδομένων CB Insights. Έχοντας συγκεντρώσει 125 εκατ. δολ. από τους επενδυτές, μια πολυσυζητημένη start-up με έδρα την Καλιφόρνια, η 3D Robotics, εγκατέλειψε με πάταγο την αγορά των καταναλωτών.

Αλλά αν η ζήτηση από τους χομπίστες ήταν υπερεκτιμημένη, τότε αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τα επαγγελματικά drones. Η παγκόσμια αγορά για εμπορικές εφαρμογές έχει ήδη ανέλθει στα 2 δισ. δολ., ενώ εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 127,3 δισ. δολ. μέχρι το 2020. Το εκπληκτικό αυτό άλμα κατά 6.000%, σε τρία χρόνια, προβλέπεται από την έκθεση PwC που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2016. Ο δε τομέας της ασφάλειας προβλέπεται να ανέλθει από την άποψη της αξίας στα 10 δισ. δολ., ακολουθώντας πολύ πιο διαδεδομένους και κρίσιμους κλάδους όπως υποδομές, γεωργία και μεταφορές. Η αμερικανική ρυθμιστική αεροπορική αρχή πιστεύει ότι το μέγεθος του στόλου εμπορικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ θα αυξηθεί έως και 10 φορές σε σχέση με το σημερινό της μέγεθος μέχρι το τέλος της ίδιας περιόδου.

Τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται ήδη ευρύτερα στη βιομηχανία ασφάλειας από ό, τι πολλοί θα μπορούσαν να έχουν συνειδητοποιήσει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας της PwC. Το 16% των ερωτηθέντων – κυρίως επαγγελματίες ασφαλείας, επικεφαλής ασφαλείας και άλλα ανώτερα στελέχη – δηλώνει ότι ήδη διαθέτουν αυτή την τεχνολογία. Δεδομένου ότι συνολικά το 60% είτε χρησιμοποιεί ήδη drone, είτε ότι θα το κάνει, δεν φαίνεται υπερβολικό να περιγραφεί μια σημαντική τροχιά ανάπτυξης αυτής της αγοράς, καθώς η κατεύθυνση είναι έντονα προς τα πάνω. Στην πραγματικότητα, μόλις το 16% δήλωσε ότι «πιθανώς δεν θα χρειαστεί ποτέ τεχνολογία drone για οποιαδήποτε εφαρμογή ασφάλειας», ενώ το 24% παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει αρκετά για την τεχνολογία ώστε να δεσμευτεί με τον ίδιο τρόπο.

 

Ζήτηση και δυνατότητες ανάπτυξης

Από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν ήδη drones αλλά εκτιμούν ότι σε κάποια μελλοντική συγκυρία θα το πράξουν, το 42% θεωρεί τα drones «σημαντικά για το πώς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας» και τονίζει ότι θα το πράξει το συντομότερο δυνατό. Το άλλο 58% αναμένει να πραγματοποιήσει την επένδυση μόνο όταν οι τιμές πέσουν αρκετά πιο κάτω από τα σημερινά τους επίπεδα.

Πάντως να σημειωθεί ότι τιμές υποχωρούν γρήγορα. Πρόκειται για μια διαδικασία επιταχυνόμενη από τον ανταγωνισμό χαμηλού κόστους από την Κίνα – κυρίως την εταιρεία DJI με έδρα την Σεντσέν, η οποία κυριαρχεί στην καταναλωτική αγορά και πραγματοποιεί «επιδρομές» στον εμπορικό χώρο. Αυτή η κατάσταση καθιστά τα drone ασφαλείας και την τεχνολογία αντι-drone προσβάσιμα σε ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων και τομέων.

CCTV με… ρότορα: Ανατροπή της παραδοσιακής τεχνολογίας ασφαλείας

Η Βρετανική Ένωση Βιομηχανίας Ασφάλειας (BSIA) εκτιμά ότι μόνο στη Βρετανία υπάρχουν περίπου 4 έως 6 εκατομμύρια δικτυακές κάμερες, ή περίπου μία κάμερα για κάθε 11 ανθρώπους. Με τόσο μεγάλο μέρος του αστικού περιβάλλοντος πολλών ευρωπαϊκών χωρών να βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς βιντεοεπιτήρησης, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα κατά πόσο οι επαγγελματίες ασφαλείας  μπορούν να επενδύσουν κεφάλαια στον τομέα των drones και τι επιπλέον μπορεί να τους αποφέρει μια τέτοια επένδυση. Η απάντηση είναι θετική και ιδίως όταν πρόκειται για την επιτήρηση εξωτερικών χώρων.

Το προφανές πλεονέκτημα των μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών ασφάλειας είναι ότι είναι κινητά και αερομεταφερόμενα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν δυνατά τα πράγματα που είναι αδύνατα για τις κλασικές σταθερές κάμερες παρακολούθησης – όπως η επιτήρηση από ψηλά σε μεγάλες εκτάσεις ή η ταχεία αποστολή με λήψη εικόνας και βίντεο στις περιοχές ενδιαφέροντος. Εάν αυτό το δεδομένο συνδυαστεί και με το τεράστιο μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς βιντεοεπιτήρησης – αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την MarketsandMarkets – είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική εξέλιξη που αναμένουν οι ειδικοί της ασφάλειας στην τεχνολογία των drones. Αλλά και το γιατί το 61% των ερωτηθέντων της έρευνας απάντησε ότι ενδιαφέρεται για την νέα αυτή τεχνολογία και τις δυνατότητες που προσφέρει στον τομέα της εναέριας επιτήρησης, και μάλιστα από κλάδους πέραν του security, όπως αυτούς των κτηματομεσιτών ή των σχεδιαστών γάμου.

Κάθε εφαρμογή επιτήρησης γίνεται πολύ ευκολότερη – ή εφικτή – καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με την ανάπτυξη θερμικών καμερών, οι οποίες ενδιαφέρουν το 45% των ερωτηθέντων. Σε σχετική ερώτηση για το ποιοι τύποι εικόνων προτιμώνται περισσότερο, κάθε μία από τις προτεινόμενες απαντήσεις είχε επιλεχθεί από τουλάχιστον το 44% των ερωτηθέντων, γεγονός που υπογραμμίζει ότι ένα ευρύ φάσμα τύπων εικόνων είναι δημοφιλείς.

Βιντεοεπιτήρηση και περιπολίες από ύψος

Τα drones είναι εκατοντάδες φορές φθηνότερα για να μισθωθούν και να «πετάξουν» σε σχέση με ένα ελικόπτερο, αλλά και απείρως πιο ευκίνητα και διακριτικά στην παρακολούθηση υπόπτων. Τόσο η μικρής όσο και η μεγάλης εμβέλειας παρακολούθηση προτιμώνται μεταξύ των ερωτηθέντων, σε ποσοστά 39% και 35% αντίστοιχα.

Η πιο δημοφιλής υπηρεσία φαίνεται πως είναι οι περιηγήσεις ασφάλειας με drones, καθώς τέτοιο ενδιαφέρον εκφράζουν ένας στους δύο ερωτηθέντες. Η αναγνώριση πινακίδας κυκλοφορίας παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον για περισσότερους από έναν στους τέσσερις ερωτηθέντες (27%).

Ειδικά στις περιπολίες ασφαλείας, όταν εντοπίζεται ένας εισβολέας εντός της φυλασσόμενης περιμέτρου, ένα drone μπορεί να κινηθεί προς τον ενδιαφερόμενο χώρο πολύ πιο άμεσα σε σχέση με έναν πεζό φρουρό, και χωρίς να έχουν πρόβλημα με φυσικά εμπόδια που μπορεί να συναντήσει ένας φρουρός.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα drones είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για το 46% των ερωτηθέντων που δραστηριοποιούνται σε επανδρωμένες περιπολίες. Από εκείνο το τμήμα, το 64% δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει εφαρμογές περιπολίας ασφάλειας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ένας στους δύο (50%) από τους επαγγελματίες που δεν αναπτύσσουν επανδρωμένες περιπολίες, εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την ίδια επιλογή – γεγονός που υποδηλώνει ότι τα drones κάνουν τις μη επανδρωμένες περιπολίες ένα βιώσιμο, επιθυμητό εργαλείο για οργανισμούς που αποφεύγουν ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε επανδρωμένες περιπολίες.

 

Αντι-drone τεχνολογία

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κλάδος των αερομεταφορών ενδιαφέρεται έντονα για την ανάπτυξη της αγοράς  αντι-drone τεχνολογίας.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) στις ΗΠΑ δοκιμάζει επί του παρόντος ένα σύστημα που προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ τριών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου: Enterprise, Chess Systems και Blighter.  Παραπέμποντας σε πυργίσκο, το σύστημα άμυνας κατά UAV (Auds) καταρρίπτει τα drones από τον ουρανό «πυροβολώντας τα» με ραδιοκύματα. Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα πολυδιάστατης παρεμβολής, οι κεραίες του συστήματος που «στέλνουν» κατευθυνόμενα ραδιοκύματα στο στόχο τους δεν παρεμποδίζουν τα κινητά τηλέφωνα και άλλους ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς που λειτουργούν στο ίδιο τμήμα του ραδιοφάσματος. Η αμερικανική εταιρεία Gryphon Sensors και η φινλανδική Sensofusion συμμετέχουν επίσης στις δοκιμές του εν λόγω συστήματος αντι-drone τεχνολογίας.

Σχεδόν το ήμισυ (47%) των ερωτηθέντων είτε χρησιμοποιούν ήδη αντι-drone τεχνολογίες είτε σκοπεύουν να το πράξουν κάποια στιγμή. Υπάρχει λιγότερη φανερή κατανόηση του πεδίου απ ό,τι των ίδιων των αυτοκινητοδρόμων, με το 30% να είναι σίγουρο ότι θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ λόγω έλλειψης γνώσεων σχετικά με τα οφέλη, τα μειονεκτήματα και το κόστος, σε σύγκριση με το 24% για τα αεροσκάφη.

{gallery}4781{/gallery}

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...