Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 | 12:44

Bosch MAP 5000

Σχεδιασμένος για αποστολές υψηλού ρίσκου

Ένα βήμα ακόμη πιο πέρα πάει η Bosch τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού με την νέα σειρά Modular Alarm Platform 5000. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πίνακα συναγερμού, του οποίου οι δυνατότητες είναι αρθρωτές, ώστε να μπορεί καλύψει από μία μεσαία μέχρι και μία πολύ μεγάλη εγκατάσταση. Εμείς επισκεφτήκαμε τα γραφεία της Simon Technologies, που διανέμει επίσημα τα προϊόντα της Bosch στην Ελλάδα και στις βαλκανικές χώρες, και είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε από κοντά τον πολύ σύγχρονο πίνακα της γερμανικής εταιρίας.
Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Ένα βήμα ακόμη πιο πέρα πάει η Bosch τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού με την νέα σειρά Modular Alarm Platform 5000. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πίνακα συναγερμού, του οποίου οι δυνατότητες είναι αρθρωτές, ώστε να μπορεί καλύψει από μία μεσαία μέχρι και μία πολύ μεγάλη εγκατάσταση. Εμείς επισκεφτήκαμε τα γραφεία της Simon Technologies, που διανέμει επίσημα τα προϊόντα της Bosch στην Ελλάδα και στις βαλκανικές χώρες, και είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε από κοντά τον πολύ σύγχρονο πίνακα της γερμανικής εταιρίας.


Η οικογένεια MAP 5000 προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και λύσεις για όλα τα επίπεδα ασφάλειας, αφού μπορεί να τοποθετηθεί σε τράπεζες, μουσεία, αεροδρόμια, σήραγγες και γενικότερα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο απαιτητικές ανάγκες.
Το σύστημα MAP 5000 δέχεται στο εσωτερικό του μεγάλη πληθώρα από module, ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως σε ένα σύστημα διαχείρισης κτιρίων.
Η μονάδα επικοινωνίας IP (ICP-MAP5000-COM), έρχεται ενσωματωμένη και πλήρως ρυθμισμένη στον πίνακα MAP 5000, κάτι που μειώνει το χρόνο και το κόστος εγκατάστασης (εικόνα 1).


Η Modular Alarm Platform 5000 της Bosch υποστηρίζει έως 1.500 διευθύνσεις, 500 περιοχές, 996 χρήστες, μπορεί να υποστηρίξει έως 32 πληκτρολόγια, ενώ παράλληλα διαθέτει 8 ελεγχόμενες εισόδους, μία είσοδο Tamper και 2 προγραμματιζόμενες εξόδους για οπτικοακουστικές ειδοποιήσεις.
Επίσης ενσωματώνει δύο προγραμματιζόμενα ρελέ εξόδων, μία βοηθητική έξοδο τροφοδοσίας, δύο απομονωμένους διαύλους δεδομένων “Bosch Data BUS” (ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό, τεχνολογίας CAN) και μία θύρα Ethernet για αναφορά συμβάντων. Το εσωτερικό BUS επιτρέπει τη σύνδεση του πίνακα με άλλες συσκευές, ενώ το εξωτερικό (1000 μέτρα συνολικό μήκος) επιτρέπει στα κέντρα ελέγχου, τις LSN πύλες και τα τροφοδοτικά να τοποθετηθούν στο σημείο χρήσης με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ένα γεγονός/ειδοποίηση μπορεί να σταλεί στο κέντρο ελέγχου μέσω Ethernet και GPRS, και η επικοινωνία με τον πίνακα πραγματοποιείται με το λογισμικό απομακρυσμένου ελέγχου «RPS», καθώς και με το σύστημα διαχείρισης κτιρίων «BIS».
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι χρησιμοποιώντας το splitter module της Bosch ICP-MAP0012 απλοποιούμε κατά πολύ την εγκατάσταση και το συνολικό κόστος του συστήματος, αφού η καλωδίωση πραγματοποιείται σε πολλαπλές κατευθύνσεις με το μήκος του καλωδίου να φτάνει μέχρι και τα 9 Km. Έτσι αν παρουσιαστεί σφάλμα σε μια περιοχή, οι υπόλοιπες (περιοχές) παραμένουν ανεπηρέαστες και συνεχίζουν λειτουργούν αξιόπιστα.
Η κρυπτογράφηση πραγματοποιείται σύμφωνα με το πρότυπο AES (Advances Encryption Standard) 256 και ο πίνακας είναι συμβατός με το πρότυπο ασφαλείας EN Grade 3 και VdS Class C.

ICP-MAP0007 και ICP-MAP0010
Το ICP-MAP0007 (εικόνα 2) είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία με το κεντρικό πίνακα του συστήματος ICP-MAP5000-COM. Το module παρέχει δύο θύρες RS-232 (για σύνδεση με εκτυπωτή), τρεις επιτηρούμενες και προγραμματιζόμενες εξόδους για σειρήνες και άλλες οπτικοακουστικές συσκευές, καθώς και 2 μη επιτηρούμενες προγραμματιζόμενες εξόδους, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εγκαταστάτες για να ενεργοποιήσουν ένα εξωτερικό ρελέ ή μία άλλη συσκευή. Το module ICP-MAP0010 (εικόνα 3) προσφέρει μεγάλη ευελιξία στο σύστημα συναγερμού, αφού μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 127 συσκευές με μέγιστο ρεύμα βρόχου μέχρι 300 mA. Ο κεντρικός πίνακας ελέγχου ICP-MAP5000-COM μπορεί να δεχτεί έως 8 συσκευές ICP-MAP0010, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει έως και 1500 διευθύνσεις. Τέλος στο εσωτερικό του πίνακα θα συναντήσουμε και το ρελέ ICP-COM-IF το οποίο διαθέτει διαθέτει 7 απομονωμένες εξόδους, 2 απομονωμένες εισόδους και επιτρέπει τη σύνδεση περισσότερων συσκευών.

Πληκτρολόγιο IUI-MAP0001-2
Το πληκτρολόγιο της Bosch IUI-MAP0001-2 διαθέτει ανθεκτική οθόνη αφής LCD με ανάλυση 320x240 pixel, είναι ιδανικό για σύνδεση με τον πίνακα ελέγχου MAP 5000 και πολύ εύκολο στη χρήση (εικόνα 4). Στη πρόσοψή του πληκτρολογίου θα παρατηρήσουμε 3 ενδείξεις LED για την κατάσταση του συστήματος (power/ fault/ alarm), καθώς και ενσωματωμένο ηχείο το οποίο παρέχει ειδοποιήσεις στο χρήστη κατά την όπλιση/αφόπλιση ή σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα, όπως μία διακοπή ρεύματος. Στο πίσω μέρος του πληκτρολογίου θα συναντήσουμε τα τερματικά για την έξοδο ρελέ και τις διευθύνσεις εισόδου, καθώς και ένα tamper switch σε περίπτωση αφαίρεσης του καλύμματος του πληκτρολογίου ή αφαίρεση του πληκτρολογίου από το σημείο που είναι τοποθετημένο. Μέσα από το μενού διαχείρισης του πληκτρολογίου, ο χρήστης μπορεί να οπλίσει/αφοπλίσει το σύστημα συναγερμού, να ελέγξει τη κατάσταση των συσκευών, να απομονώσει κάποιες ζώνες και να δει το ιστορικό συμβάντων. Άξιο αναφοράς είναι πως για κάθε χρήστη που δημιουργείται μέσω του συστήματος υπάρχει μία προτεινόμενη γλώσσα για να επιλέξει. Έτσι μόλις ο χρήστης συνδεθεί τότε αυτόματα το πληκτρολόγιο αναγνωρίζει την προεπιλεγμένη γλώσσα. Τέλος να σημειώσουμε πως οι ρυθμίσεις της φωτεινότητας και του ήχου που πραγματοποιούνται σε ένα πληκτρολόγιο δεν επηρεάζουν και τα υπόλοιπα που είναι συνδεδεμένα στο ίδιο πίνακα.

Απομακρυσμένη πρόσβαση και διαχείριση
Η επικοινωνία με το πίνακα και ο απομακρυσμένος έλεγχός του, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος RPS (Remote Programming Software) ή εναλλακτικά με το λογισμικό διαχείρισης κτιρίων «BIS». Το RPS της Bosch δίνει τη δυνατότητα στον εγκαταστάτη να προγραμματίσει εξ’ αποστάσεως τον πίνακα, να ορίσει δικαιώματα για κάθε χρήστη, αλλά και να πραγματοποιήσει ένα διαγνωστικό έλεγχο (εικόνα 5). Τα firmware update των συσκευών γίνονται αυτόματα μέσω του λογισμικού και κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού, εμφανίζονται βοηθητικά μηνύματα σε περίπτωση σφάλματος. Το BIS είναι ένα λογισμικό διαχείρισης κτιρίων, το οποίο εγκαθίσταται σε ένα κεντρικό σημείο ελέγχου για την παρακολούθηση όλων των συστημάτων ασφαλείας και διαχείρισης της εγκατάστασης. Ενσωματώνει όλα τα υποσυστήματα ασφαλείας και διαχείρισης του κτιρίου, όπως έλεγχο πρόσβασης (εικόνα 6), βιντεοεπιτήρηση, συναγερμό από πυρκαγιά και συστήματα εισβολής σε μια ενιαία πλατφόρμα. Χρησιμοποιώντας το BIS, ένας χειριστής μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει όλα τα συστήματα ενός κτιρίου, καθότι το BIS προσφέρει ταχύτερη ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.


Αναμφίβολα ο πίνακας ελέγχου της Bosch “MAP 5000” είναι η ιδανική επιλογή για εφαρμογή σε μεγάλες εγκαταστάσεις και έργα, αφού ενσωματώνει πληθώρα πρωτοποριακών τεχνολογιών και μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση. Στη σειρά θα συναντήσουμε και το “MAP 5000 small” το οποίο είναι κατάλληλο για εγκατάσταση σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και υποστηρίζει ένα loop 127 διευθύνσεων, μεγάλη εφεδρεία σε μπαταρίες, ένα πληκτρολόγιο και είναι επίσης συμβατό με το σύστημα διαχείρισης κτιρίων της Bosch “BIS”. (εικόνα 7).
Η σειρά πινάκων MAP-5000, μετράει ήδη ένα σημαντικό αριθμό βιομηχανικών και άλλων εγκαταστάσεων στην χώρα μας, όπως και η πρόσφατη εγκατάσταση δικτύου πέντε τέτοιων πινάκων σε σήραγγες στα Σκόπια, έργο που παρέδωσε σε λειτουργία πρόσφατα, η Simon Technologies.

INFO
  • Simon Technologies SA
  • Αδελφών Κυπραίου 138 & Γαίας 1, 192 00 Ελευσίνα
  • τηλ: 210-5563303 | fax: 210-5563304
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.simon-technologies.com
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.