19/10/2017

i500 BI-COM

Αμφίδρομη επικοινωνία με ειδοποίηση διάρρηξης

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Το i500 BI-COM είναι ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού το οποίο παρέχει αμφίδρομη επικοινωνία με μια μεγάλη γκάμα ασύρματων περιφερειακών συσκευών όπως εξωτερικούς και εσωτερικούς ανιχνευτές, κάμερες PIR, αισθητήρες ασφαλείας, τηλεχειριστήρια έκτακτης ανάγκης και συσκευές ελέγχου που επικοινωνούν με τον κεντρικό πίνακα με RF σήματα και με πολύ υψηλού επιπέδου ασφάλεια των δεδομένων.

Το i500 BI-COM είναι ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού το οποίο παρέχει αμφίδρομη επικοινωνία με μια μεγάλη γκάμα ασύρματων περιφερειακών συσκευών όπως εξωτερικούς και εσωτερικούς ανιχνευτές, κάμερες PIR, αισθητήρες ασφαλείας, τηλεχειριστήρια έκτακτης ανάγκης και συσκευές ελέγχου που επικοινωνούν με τον κεντρικό πίνακα με RF σήματα και με πολύ υψηλού επιπέδου ασφάλεια των δεδομένων.


Το i500 BI-COM προσφέρει μία ολοκληρωμένη προστασία τοπικά αλλά και απομακρυσμένα μέσω internet, ενώ επιτρέπει τη παρακολούθηση και το χειρισμό ενός χώρου και μέσω smartphone. Έτσι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει επαλήθευση μέσω βίντεο, να ενεργοποιεί/απενεργοποιεί το σύστημα εξ αποστάσεως, να πραγματοποιεί έλεγχο οικιακού αυτοματισμού, να λαμβάνει email /SMS/ ηχητικά μηνύματα και να βλέπει και να αποθηκεύει το ιστορικό των συμβάντων. Το σύστημα συναγερμού είναι πολύ ευέλικτο, καθώς επιτρέπει να ασφαλίσουμε ένα δωμάτιο, ένα μέρος ή και ολόκληρο το σπίτι και παράλληλα αναγνωρίζει όλους τους κινδύνους όπως διάρρηξη, πυρκαγιά και διαρροή από νερό ή αέριο. Πέρα από την μεγάλη εμβέλειά του, ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η αξιόπιστη και συνεχή επικοινωνία μεταξύ όλων των συσκευών, καθώς οι περισσότερες λειτουργούν με μπαταρίες (εικόνα 1). Η ασύρματη ταυτότητα του συναγερμού προσφέρει μειωμένο χρόνο εγκατάστασης και λιγότερες δαπάνες, αφού η τοποθέτηση των καλωδίων και διαφόρων εκδορών δεν πραγματοποιείται στους τοίχους. Επιπλέον το σύστημα είναι επεκτάσιμο, ενώ πολύ εύκολη είναι και η συναρμολόγηση και η αποσυναρμολόγηση του π.χ. σε μια μετακόμιση. Τέλος, με τη νέα δυνατότητα VUpoint ο χρήστης μπορεί να καταγράψει ένα συμβάν μετά από ένα γεγονός και να το δει από οπουδήποτε στον κόσμο.

Χαρακτηριστικά
Η κεντρική μονάδα του συστήματος συναγερμού i500BI-COM έρχεται σε πλαστικό περίβλημα διαστάσεων 270x249x48mm, ενσωματωμένο πληκτρολόγιο και υποστηρίζει έως 32 ασύρματες ζώνες, 2 έως 18 ενσύρματες, με το σύνολό τους να μην ξεπερνάει τις 34. Μπορεί να δεχτεί έως 8 ασύρματες κάμερες (για λειτουργία ανίχνευσης κίνησης), 19 ασύρματα τηλεχειριστήρια χειρός, 4 ασύρματα πληκτρολόγια, ενώ μπορεί να υποστηρίξει έως και 6 τηλεφωνικούς αριθμούς για κλήση (εικόνα 2). Επιπλέον, επιτρέπει την αποθήκευση έως και 1022 συμβάντων, 22 φωνητικών μηνυμάτων, επικοινωνεί με τα περιφερειακά μέσω συχνότητας 868MHZ και είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το ΕΝ-50131 Grade 2, Class II. Τέλος χρησιμοποιώντας την ασύρματη μονάδα επέκτασης ζωνών EL-8MG, το i500BI-COM μπορεί να επεκταθεί κατά 8 ενσύρματες εισόδους με την επικοινωνία να είναι αμφίδρομη. Στη πρόσοψη του πίνακα θα συναντήσουμε την LCD οθόνη, καθώς και ενδείξεις LED για την ενημέρωση της κατάστασης του συστήματος ή τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Το ενσωματωμένο αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να εισάγει το κωδικό πρόσβασης κατά τον οπλισμό/αφοπλισμό ή να σιγήσει την σειρήνα σε περίπτωση συναγερμού. Επιπλέον, 3 πλήκτρα οπλισμού είναι διαθέσιμα (πλήρης, μερικός και περιμετρικός οπλισμός) (εικόνα 3), ενώ διατίθεται και πλήκτρο κλήσης service για επικοινωνία με κάποιο χειριστή της υπηρεσίας ελέγχου και πλήκτρα οικιακού αυτοματισμού (on/off) για των έλεγχο των συσκευών του σπιτιού, του φωτισμού, αλλά και την ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση των εξόδων PGM. Να σημειώσουμε πως με ταυτόχρονο πάτημα των δύο πλήκτρων (on/off) δημιουργείται συναγερμός πανικού «SOS». Τέλος, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα στο σύστημα συναγερμού, το μήνυμα «System Trouble» εμφανίζεται στην LCD οθόνη του πίνακα. Με τα πλήκτρα περιήγησης ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει το πρόβλημα και να σταματήσει του ήχους που ακούγονται, αν έχουν ενεργοποιηθεί μέσω προγραμματισμού. Οι ήχοι ποικίλουν ανάλογα με το συμβάν και προκύπτουν από ληστεία, φωτιά, πλημμύρα, ιατρική βοήθεια κ.ά. Ο οπλισμός πραγματοποιείται μέσω του ενσωματωμένου πληκτρολογίου στον πίνακα, μέσω του ασύρματου πληκτρολογίου, με keyfobs/key switch και απομακρυσμένα μέσω τηλεφώνου.

Απομακρυσμένη πρόσβαση
Η απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα συναγερμού επιτυγχάνεται μέσω εφαρμογής για smartphone, «MyELAS» και μέσω web browser στο www.MyELAS.com (εικόνα 4). Ο χρήστης μπορεί να οπλίσει/αφοπλίσει το σύστημα, να παρακάμψει ζώνες, να πραγματοποιήσει έλεγχο οικιακού αυτοματισμού, ενώ παράλληλα μπορεί να ορίσει ποιος χρήστης θα ειδοποιείται με email ή SMS σε περίπτωση συναγερμού. Επιπλέον, η εφαρμογή επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει το σπίτι του, βλέποντας το ιστορικό καταγραφής ή παρακολουθώντας βίντεο με στιγμιότυπα που έχει τραβήξει η κάμερα ασφαλείας (εικόνα 5). Η πρόσβαση μέσω δικτύου πραγματοποιείται με το web user app «MyELAS» από όπου ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει παρόμοιες ενέργειες με την εφαρμογή. Για την πρόσβαση στο MyELAS, αρκεί η δημιουργία ενός λογαριασμού και ενός κωδικού πρόσβασης.

Περιφερειακές συσκευές
Οι ασύρματες περιφερειακές συσκευές και τα module επέκτασης που συνοδεύουν τον πίνακα είναι πολλά. Ειδικότερα όσο αφορά τους ανιχνευτές με PIR, έρχονται σε δύο εκδόσεις, με και χωρίς αισθητήρα μικρών κατοικίδιων, ενώ διατίθεται και ασύρματος ανιχνευτής υπέρυθρων για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο. Επίσης διατίθεται και ασύρματος ανιχνευτής ειδοποίησης CO, ο οποίος ενεργοποιεί το συναγερμό όταν ανιχνεύσει συγκέντρωση 400ppm σε διάστημα 4 έως 10 λεπτών, 150ppm σε διάστημα 10 έως 30 λεπτών, 70ppm σε διάστημα 60 έως 90 λεπτών και ασύρματος ανιχνευτής καπνού, ο οποίος ανιχνεύει πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξελικτική φάση. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον ασύρματο ανιχνευτή EL-4755, ο οποίος χρησιμεύει για τη προστασία κλειστών χώρων, αφού ενσωματώνει και κάμερα που αποσκοπεί στην επαλήθευση του συναγερμού από την υπηρεσία φύλαξης ή τον χειριστή (εικόνα 6). Στη σειρά των ανιχνευτών θα συναντήσουμε και συσκευές ανίχνευσης νερού, αερίου και δονήσεων, ενώ θα βρούμε και την αξιόπιστη ασύρματη μαγνητική επαφή EL4601 ws (εικόνα 7) για τοποθέτηση σε φύλλα παραθύρων ή πόρτες. Όσο αφορά τις σειρήνες υπάρχουν δύο μοντέλα, το EL4723 (εξωτερικού χώρου) και το EL4723 (εσωτερικού χώρου) που λειτουργούν με μπαταρίες, χαρίζοντας μεγάλη αυτονομία στο σύστημα. Τέλος στη σειρά των ασύρματων συσκευών θα βρούμε συσκευή τροφοδοσίας για την ασύρματη μονάδα επέκτασης ενσύρματων ζωνών που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και ασύρματο ενισχυτή για την ενίσχυση του σήματος και τη διεύρυνση της απόστασής του, μεταξύ των ανιχνευτών και του πίνακα συναγερμού.

Ασύρματες μονάδες χειρισμού
Το ασύρματο χειριστήριο EL-4727 επιτρέπει την ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση του συστήματος συναγερμού από οποιοδήποτε σημείο. Διαθέτει αριθμητικό πληκτρολόγιο 2 σειρών, 3 πλήκτρα για πλήρη, μερικό και περιμετρικό οπλισμό, καθώς και πλήκτρα για τον έλεγχο των οικιακών συσκευών. Επιπλέον στη πρόσοψή του διαθέτει ηχείο, μικρόφωνο και ενδείξεις LED για την κατάσταση του συναγερμού. Για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις μονάδες χειρισμού θα συναντήσουμε και το ασύρματο τηλεχειριστήριο χειρός EL4714 με 4 πλήκτρα (οπλισμό/ αφοπλισμό, μερική ενεργοποίηση και alarm) και τέλος το ασύρματο μπουτόν κινδύνου το οποίο έρχεται σε δύο εκδόσεις, ένα με πλήκτρο κινδύνου και ένα με πλήκτρο διάρρηξης.

INFO
  • CM Security
  • Βούλγαρη 75, 542 49 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2311-821295
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.cm-security.gr
Κατηγορία Τεύχος 72, Reviews

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.