Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 | 14:37

AJAX Starter Kit

Το iPhone των συναγερμών

Το AJAX είναι ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού, το οποίο ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Πλήρως αξιόπιστο και με μοναδικό σχεδιασμό, το AJAX συνδυάζει τα πλεονεκτήματα τόσο των συστημάτων DIY, όσο και των επαγγελματικών συστημάτων συναγερμού, προσφέροντας μέγιστη ασφάλεια, αλλά και ένα «έξυπνο σπίτι». Το AJAX μπορεί να τοποθετηθεί σε λιγότερο από μία ώρα...
Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Το AJAX είναι ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού, το οποίο ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Πλήρως αξιόπιστο και με μοναδικό σχεδιασμό, το AJAX συνδυάζει τα πλεονεκτήματα τόσο των συστημάτων DIY, όσο και των επαγγελματικών συστημάτων συναγερμού, προσφέροντας μέγιστη ασφάλεια, αλλά και ένα «έξυπνο σπίτι». Το AJAX μπορεί να τοποθετηθεί σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ χάρη στο πρωτοποριακό σχεδιασμό του και τη διαθεσιμότητα του σε δύο χρώματα (λευκό/μαύρο), προσφέρεται για εγκατάσταση ακόμα και σε χώρους με ιδιαίτερο σχεδιασμό.

Το AJAX StarterKit έχει όλα όσα είναι απαραίτητα για την προστασία ενός χώρου. Αποτελείται από το Ajax Hub, τον εγκέφαλο του συστήματος συναγερμού, ασύρματο ανιχνευτή κίνησης, ασύρματη μαγνητική επαφή και key fob. Μία μεγάλη γκάμα περιφερειακών συσκευών, (εσωτερική/εξωτερική σειρήνα, ασύρματο διακόπτη, ανιχνευτές πλημμύρας/καπνού, κ.ά.) είναι διαθέσιμα για να ενσωματωθούν στο σύστημα και να το ενισχύσουν. Η πρόσβαση στο ασύρματο σύστημα συναγερμού επιτυγχάνεται μέσω εφαρμογής για smartphone και tablet (Android/iOS), καθώς και από υπολογιστή μέσω web browser, από όπου κάθε χρήστης μπορεί να δει τους αισθητήρες που βρίσκονται σε κάθε δωμάτιο, τις ενδείξεις των μπαταριών κάθε συσκευής, το ιστορικό, να οπλίσει/αφοπλίσει του σύστημα κ.ά.

Ajax Hub

Το Ajax Hub θεωρείται ο εγκέφαλος του ασύρματου συναγερμού και βελτιστοποιεί την απόδοση κάθε περιφερειακού που είναι εγκατεστημένο στο σύστημα (εικόνα 2). Επιβλέπει και διαχειρίζεται όλες τις δικτυακές συσκευές (όλα τα περιφερειακά), συλλέγοντας παράλληλα δεδομένα με τη χρήση του προηγμένου πρωτόκολλου ασύρματης διαχείρισης «Jeweller». Η τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης Jeweler, επιτρέπει στο Hub να επιβλέπει με ασφάλεια όλα τα ασύρματα περιφερειακά σε απόσταση έως 2.000 μέτρων σε ανοιχτό πεδίο. Η εμβέλεια είναι εντυπωσιακή και σε εγκαταστάσεις με πολλούς ορόφους. Το Hub αναλύει τα δεδομένα απειλής, φιλτράρει τους ψευδείς συναγερμούς και ενημερώνει όταν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Η προστασία που παρέχει από δολιοφθορά (tamper), τον καθιστά ιδανική λύση για τον χώρο που προστατεύει. Η συσκευή χρησιμοποιεί σύνδεση Ethernet με εφεδρική GSM επικοινωνία, μπορεί να συνεργαστεί ταυτόχρονα με 100 ασύρματα περιφερειακά, υποστηρίζει 50 χρήστες, και συνδέεται με κέντρο λήψης σημάτων για παρακολούθηση. Το σύστημα λειτουργεί ακόμα και όταν η ποιότητα της σύνδεσης είναι κακή, ενώ χάρη στη τεχνολογία αμφίδρομης επικοινωνίας, ενισχύεται ο περιοδικός έλεγχος των συσκευών και η παραμετροποίηση τους. Επίσης, το Hub ενσωματώνει τεχνολογίες προστασίας από Jamming (παρεμβολές), κρυπτογράφησης καναλιού επικοινωνίας και επιβεβαίωσης ταυτότητας σήματος, έχει αυτονομία έως 15 ώρες με την εφεδρική μπαταρία και η επίβλεψη της επικοινωνίας του συστήματος μπορεί να ρυθμιστεί από 12-300 δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση αποτυχίας, το Hub εναλλάσσει αυτόματα σε λειτουργικό κανάλι επικοινωνίας, ενώ κατά την απώλεια σήματος GSM ο χρήστης λαμβάνει άμεσα ενημέρωση. Οι υποδοχές ρεύματος Ethernet και κάρτας SIM είναι κρυμμένες μέσα στο σώμα του Hub (εικόνα 3). Η εγκατάστασή του πραγματοποιείται πολύ εύκολα μέσα σε 30 λεπτά με τη χρήση διαδραστικών οδηγιών και των smart Braket βάσεων στήριξης, ενώ τα περιφερειακά μπορούν να συνδεθούν με ένα μόνο click (εικόνα 4).

Ajax Motion Protect

Ο ασύρματο ανιχνευτής κίνησης PIR, ανιχνεύει το πρώτο βήμα του εισβολέα σε μία οικία και παράλληλα ενσωματώνει τεχνολογία αποφυγής κατοικίδιων ζώων (εικόνα 5). Ο PIR ανιχνευτής επεξεργάζεται τα σήματα ανίχνευσης με ψηφιακό τρόπο, λειτουργεί σε απόσταση από το Hub έως 2000 μέτρα και η εμβέλεια ανίχνευσής του φτάνει τα 12 μέτρα (γωνία ανίχνευσης: 88.5° οριζόντια/80°κάθετα). Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο Smart Motion, η συσκευή αποφεύγει τους εσφαλμένους συναγερμούς που προέρχονται από κατοικίδια ζώα με βάρος μικρότερο από 20 κιλά και ύψος 50 εκατοστά, ενώ με τη χρήση του οπτικού εξαρτήματος FresnelTech και του αισθητήρα Excelitas PIR, εξαλείφει όλους του ψευδείς συναγερμούς. Για τη ρύθμιση της ευαισθησίας του ανιχνευτή υπάρχουν 3 διαφορετικά επίπεδα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη μπαταρία που ενσωματώνει, η οποία του δίνει αυτονομία έως 7 χρόνια. Όσο αφορά την εγκατάστασή του, το περίβλημα του ανιχνευτή δεν χρειάζεται να ανοιχτεί λόγω των Smart Bracket βάσεων στήριξης και παράλληλα η ποιότητα της σύνδεσης και η περιοχή ανίχνευσης του αισθητηρίου μπορούν να ελεγχθούν απομακρυσμένα. Τέλος ο ανιχνευτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συστήματα συναγερμού άλλων κατασκευαστών με χρήση των επεκτάσεων uartBridge και Bridge Plus.

Ajax Door protect

Με το μικρό μέγεθός τους, την υψηλής ποιότητας ανίχνευση και ασύρματη επικοινωνία, οι ανιχνευτές Ajax Door Protect μπορούν να προστατεύσουν πόρτες και παράθυρα σε διάφορους ορόφους σπιτιών και γραφείων (εικόνα 6). Όπως και με τον ανιχνευτή κίνησης, έτσι και οι μαγνητικές επαφές λειτουργούν σε απόσταση από το Hub έως 2000 μέτρα, έχουν διάρκεια ζωής μπαταρίας έως 7 χρόνια (με επίβλεψη επικοινωνίας ανά ένα λεπτό). Χρησιμοποιούν μαγνητικούς διακόπτες (reed) που μπορούν να διεγερθούν για 1.000.000 φορές χωρίς πρόβλημα. Το Ajax Door Protect χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες που μπορούν να εγκατασταθούν σε απόσταση έως 2 εκατοστών από το κύριο σώμα της επαφής, εξοικονομούν ενέργεια ρυθμίζοντας αποδοτικά την κατανάλωση ανάλογα με την απόσταση από το Ajax Hub και για την επικοινωνία χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένο κανάλι.

Ajax Space Control

Το Ajax Starter Kit, ολοκληρώνεται με το τηλεχειριστήριο Ajax Space Control (εικόνα 7). Με τεχνολογία κυλιόμενου κωδικού και επαλήθευσης ταυτότητας σήματος, το Ajax Space Control λειτουργεί σε απόσταση έως 1000 μέτρα από το Ajax Hub σε ανοιχτό χώρο. Στην πρόσοψή του διαθέτει 4 πλήκτρα για την μερική όπλιση του συναγερμού (stay), την αφόπλιση, ένα πλήκτρο ακύρωσης συναγερμού και ένα πλήκτρο πανικού. Για την καταχώρηση του ασύρματου key fob στο σύστημα συναγερμού, αρκεί να ορίσουμε το σύστημα συναγερμού σε κατάσταση «προσθήκη συσκευής» (add device) και στη συνέχεια να πατήσουμε ταυτόχρονα και τα 4 πλήκτρα στη πρόσοψη του τηλεχειριστηρίου.

Επιπλέον συσκευές

Για την περαιτέρω ενίσχυση του ασύρματου συστήματος συναγερμού AJAX, διατίθενται και ασύρματος ανιχνευτής θραύσης κρυστάλλων για την προστασία των παραθύρων, ο οποίος διαθέτει δύο αισθητήρια ανίχνευσης, μειώνοντας τη πιθανότητα ψευδών συναγερμών. Επίσης θα συναντήσουμε ανιχνευτή πλημμύρας, ανιχνευτή καπνού με αισθητήρα θερμοκρασίας και μονοξειδίου του άνθρακα και ασύρματο πληκτρολόγιο αφής το οποίο διαθέτει 15 πλήκτρα αφής. Τέλος, στη μεγάλη γκάμα περιφερειακών συσκευών έρχεται να προστεθεί η ασύρματη εσωτερική σειρήνα «Ajax Home Siren», καθώς και η ασύρματη εξωτερική, «Ajax Street Siren» (εικόνα 8). Η εξωτερική σειρήνα παρέχει ενδείξεις bell squawk κατά την όπλιση/ αφόπλιση του συστήματος. H διάρκεια του ήχου και της έντασής είναι ρυθμιζόμενη (85-113dB η εξωτερική και 81-105dB η εσωτερική) και η μπαταρία τους δίνει αυτονομία έως και 5 χρόνια.

Απομακρυσμένη πρόσβαση

Η απομακρυσμένη πρόσβαση στον ασύρματο συναγερμό AJAX, πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «Ajax Security System» για smartphones και tablet, αλλά και από υπολογιστή μέσω web browser. Μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς την προστατευόμενη περιοχή από όπου και αν βρίσκεται, μπορεί να οπλίσει/αφοπλίσει ολόκληρο το σπίτι ή κάποια δωμάτια μεμονωμένα και να λάβει άμεσα ειδοποιήσεις σε περίπτωση που κάποιος εισβάλει στον προστατευόμενο χώρο, ακόμα και σε περίπτωση πλημμύρας ή πυρκαγιάς (εικόνα 9). Επίσης μέσα από την εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει το ιστορικό των συμβάντων, καθώς και τη στάθμη της μπαταρίας κάθε συσκευής που είναι συνδεδεμένη στο ασύρματο σύστημα συναγερμού.

INFO
  • Electrosystems
  • Λεωφόρος Βουλιαγμένης 85, 166 74 Γλυφάδα
  • τηλ: 210-9640258, 210-9613995
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.electrosystems.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.