22/11/2017

Η τηλεματική ανοίγει το δρόμο για ασφαλέστερα και εξυπνότερα οχήματα

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
Η τηλεματική είναι μία ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, την οποία συναντάμε κυρίως στα οχήματα. Πρόκειται για τον συνδυασμό της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών προσφέροντας μοναδικά οφέλη, όπως αναγνώριση της τοποθεσίας, ασύρματες επικοινωνίες και γενικότερα έλεγχο των ηλεκτρονικών συστημάτων ενός αυτοκινήτου. Χάρη στις βελτιώσεις τεχνολογιών όπως, το δίκτυο 4G, το σύστημα DSRC...

Η τηλεματική είναι μία ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, την οποία συναντάμε κυρίως στα οχήματα. Πρόκειται για τον συνδυασμό της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών προσφέροντας μοναδικά οφέλη, όπως αναγνώριση της τοποθεσίας, ασύρματες επικοινωνίες και γενικότερα έλεγχο των ηλεκτρονικών συστημάτων ενός αυτοκινήτου. Χάρη στις βελτιώσεις τεχνολογιών όπως, το δίκτυο 4G, το σύστημα DSRC (Dedicated Short Range Communication), αλλά και το Internet of Things, οι υπηρεσίες της τηλεματικής παρουσιάζουν ραγδαία βελτίωση, προσφέροντας μεγαλύτερη ευφυΐα και οφέλη.

Σήμερα, οι τηλεματικές υπηρεσίες προσφέρουν κάτι περισσότερο από την πλοήγηση (GPS), την παρακολούθηση οχημάτων και τις βασικές λειτουργίες ασφάλειας στην οδήγηση. Λόγω της βελτιωμένης ανάλυσης δεδομένων και των δυνατοτήτων μηχανικής μάθησης (Deep learning), οι οδηγοί αυτοκινήτων, αλλά και οι διαχειριστές στόλου, μπορούν τώρα να αξιοποιήσουν τα δεδομένα για να βελτιώσουν την ασφάλεια οδήγησης, την παρακολούθηση, την αποδοτικότητα του καυσίμου, μαζί με πρόσθετες λειτουργίες, όπως η πρόβλεψη συντήρησης και οι πληροφορίες σχετικά με την υγεία των οχημάτων (εικόνα 1). Επιπλέον, όταν τα οχήματα συνδέονται με μία υπηρεσία cloud, οι οδηγοί μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα του χώρου στάθμευσης ή με τις συνθήκες κυκλοφορίας και του οδικού δικτύου σε πραγματικό χρόνο (εικόνα 2). Οι τηλεματικές εφαρμογές κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στις αυτοκινητοβιομηχανίες όσο αφορά τα επιβατικά οχήματα, ενώ η παγκόσμια βιομηχανία τηλεματικής, προβλέπεται ότι θα σημειώσει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Όσο αφορά τις εταιρίες που ασχολούνται με τη διαχείριση στόλου, η τηλεματική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιχείρησή τους και μπορεί να θεωρηθεί ως γεννήτρια εσόδων. Η TomTom Telematics, ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους παρόχους υπηρεσιών διαχείρισης στόλου, δήλωσε στην ετήσια έκθεσή της ότι ορισμένοι πελάτες της κατάφεραν να εξοικονομήσουν πάνω από 20% στη χρήση καυσίμων. Η αγορά τηλεματικής των εμπορικών οχημάτων προβλέπεται να αυξηθεί από τα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια του 2017, σε 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022, σύμφωνα με έκθεση της MarketsandMarkets. Αυτή η αύξηση της αγοράς προκύπτει από τις αυξανόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης σε επαγγελματικά οχήματα, καθώς και την αυξανόμενη ζήτηση των smartphones. Η ερευνητική εταιρεία Technavio προέβλεψε επίσης, ότι η παγκόσμια εμπορική αγορά τηλεματικής θα σημειώσει αύξηση της τάξεως του 18% από το 2017 έως το 2021.

Καταναλωτικό ενδιαφέρον

Από τη πλευρά των καταναλωτών, η πλοήγηση, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης και η οδική ασφάλεια αποτελούν τις βασικές ανησυχίες. Με άλλα λόγια ο εντοπισμός ενός κλεμμένου οχήματος, η αυτόματη ειδοποίηση σύγκρουσης και η απομακρυσμένη διάγνωση είναι τα κορυφαία χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των καταναλωτών. Τέλος, τεράστιο κίνητρο για τους οδηγούς οχημάτων αποτελεί και η ταχύτατη εξάπλωση των smartphones (εικόνα 3), καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν διάφορες εφαρμογές στα οχήματα τους, με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό τους. Ωστόσο, η οδική ασφάλεια αποτελεί πρόκληση και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες αναπτύσσουν την τηλεματική σε ολοένα και περισσότερα οχήματα φυσικά λόγω της ζήτησης των πελατών. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Technavio, το ποσοστό των πωλήσεων νέων οχημάτων με ενσωματωμένη τηλεματική θα φτάσει πάνω από το 75% των επιβατικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και πάνω από το 35% παγκοσμίως μέχρι το 2018. Μερικοί από τους βασικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η General Motors, η Mercedes-Benz, η BMW και η Audi, παρέχουν ενσωματωμένες υπηρεσίες, ειδικά στις περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.

IoT

Το Internet of Things αναμφίβολα θα ενισχύσει τον κλάδο της τηλεματικής των οχημάτων μέσω της προηγμένης τεχνολογίας των αισθητήρων, αλλά και της συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Χάρη σε αυτό οι υπηρεσίες τηλεπληροφορικής επόμενης γενιάς, αναμένεται να διαθέτουν καλύτερη νοημοσύνη και συνδεσιμότητα, προσφέροντας παράλληλα στους πελάτες διαχειριζόμενες πλατφόρμες. Εταιρίες όπως, η Microsoft, η Google και το Amazon θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την τηλεματική βιομηχανία ως πάροχοι ψηφιακών υποδομών, βοηθώντας τους προμηθευτές τηλεματικής να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω την απόδοση, να μειώσουν το χρόνο ανάπτυξης και να επιτρέψουν την αποδοτικότητα του κόστους. Για παράδειγμα, η MiX Telematics φιλοξενεί την εφαρμογή SaaS (software as a service) σε μια υποδομή του Amazon Web Services για πιο αποδοτική ανάκτηση και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Η τηλεματική είναι πλέον κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο για τη σύνδεση αυτοκινήτων και ανθρώπων, αφού μπορεί να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των αυτοκινήτων, των οδικών υποδομών και των υπηρεσιών cloud (εικόνα 4). Ωστόσο, όταν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα συνδέονται με νέες υπηρεσίες από διάφορους προμηθευτές, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνεται ένα κρίσιμο ζήτημα.

Η ηλεκτροκίνηση και η ψηφιοποίηση των οχημάτων είναι αναμφίβολα μία ανερχόμενη τάση. Τα συστήματα αυτοκινήτων της επόμενης γενιάς αναμένεται να είναι συνεχώς συνδεδεμένα και ενημερωμένα μέσω νέων τεχνολογιών, καθιστώντας τη διασύνδεση του δικτύου και την ασφάλεια των δεδομένων σημαντικούς παράγοντες. Μπορούμε να αναμένουμε ότι οι υπηρεσίες τηλεπληροφορικής της επόμενης γενιάς θα διαθέτουν βελτιωμένη νοημοσύνη και συνδεσιμότητα, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν ενημερώσεις του συστήματος των οχημάτων μέσα από πλατφόρμες. Τέλος, μία έξυπνη κεντρική μονάδα ελέγχου στα οχήματα της επόμενης γενιάς θα καταστεί απαραίτητη, ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.