Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 | 14:41

Ασφάλεια στα γήπεδα

Χιλιάδες άνθρωποι πλημμυρίζουν καθημερινά τα γήπεδα για να παρακολουθήσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ενώ παράλληλα εκατομμύρια κόσμος παρακολουθεί από το σπίτι. Ωστόσο λόγο της τεράστιας τηλεθέασης και της μεγάλης συγκέντρωσης κόσμου, τα γήπεδα έχουν γίνει στόχος κατά το παρελθόν από τρομοκράτες γεγονός που καθιστά την ασφάλεια στα γήπεδα πιο επιτακτική από ποτέ.
Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Χιλιάδες άνθρωποι πλημμυρίζουν καθημερινά τα γήπεδα για να παρακολουθήσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ενώ παράλληλα εκατομμύρια κόσμος παρακολουθεί από το σπίτι. Ωστόσο λόγο της τεράστιας τηλεθέασης και της μεγάλης συγκέντρωσης κόσμου, τα γήπεδα έχουν γίνει στόχος κατά το παρελθόν από τρομοκράτες γεγονός που καθιστά την ασφάλεια στα γήπεδα πιο επιτακτική από ποτέ.

Διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις σε γήπεδα τα τελευταία χρόνια, όπως η σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας έξω από το Stade de France στο Παρίσι της Γαλλίας τον Νοέμβριο του 2015 (εικόνα 1) και η έκρηξη του αυτοκινήτου έξω από το Arena Vodaphone στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο του 2016, είναι μόνο μερικά παραδείγματα που τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια στα στάδια. Οι επιθέσεις και ειδικότερα οι τρομοκρατικές, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους αρμόδιους/υπεύθυνους ασφαλείας του εκάστοτε χώρου, καθώς είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν. Με άλλα λόγια η ασφάλεια του γηπέδου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη, ώστε να μπορεί να προστατέψει ανά πάσα ώρα και στιγμή το κοινό, τους παίκτες και το προσωπικό των ομάδων. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο το ανθρώπινο δυναμικό για να αποτρέψει μία τέτοια επίθεση. Τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης και γενικότερα τα συστήματα ασφαλείας παρουσιάζουν πολλές καινοτομίες και νέες τεχνολογίες, οι οποίες λύνουν τα χέρια του προσωπικού ασφαλείας, ενώ μπορούν να προβλέψουν μία ύποπτη ενέργεια, αποτρέποντας έτσι μία επίθεση.

Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας όσο αφορά τους τρόπους καταπολέμησης των ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια του σταδίου. Ο σωστός συνδυασμός βιντεοεπιτήρησης, ελέγχου πρόσβασης, λογισμικού διαχείρισης βίντεο κλπ., θα μπορούσε να παράσχει στους φορείς ασφαλείας μια καλή εικόνα για το τι συμβαίνει στο χώρο διεξαγωγής ενός αθλήματος. Ωστόσο, η υλοποίηση και ο συνδυασμός των συστημάτων ασφαλείας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και η εύρεση της σωστής λύσης ασφάλειας ως μέρος μιας εξατομικευμένης ιδέας θα είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη εκδήλωση, εξηγεί ο Sebastian Seibt, Διευθυντή Ανάπτυξης Επιχειρήσεων για Στάδια και Ψυχαγωγία της Bosch Security Systems.

Από τεχνολογικής άποψης, κάθε στάδιο οφείλει να διαθέτει υποδομή δικτύου ικανή να υποστηρίζει την παρακολούθηση βίντεο, τον έλεγχο πρόσβασης, συναγερμό και όλα αυτά, με τη συνοδεία ενός αξιόπιστου και ισχυρού λογισμικού διαχείρισης για την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών και διαχείρισης βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί και ο τύπος των καμερών που έχουν εγκατασταθεί στο γήπεδο. Μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν μία κάμερα κατάλληλη για τοποθέτηση σε γήπεδα είναι η υψηλή ευκρίνεια της εικόνας, η παρακολούθηση βίντεο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού, καθώς και η αντιβανδαλιστική τους προστασία (εικόνα 2).

Εκτός από τη παραδοσιακή παρακολούθηση βίντεο και τον έλεγχο πρόσβασης, οι υπεύθυνοι των γηπέδων λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η πολιτική για τις τσάντες που εφαρμόστηκε στο πρωτάθλημα NFL των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να προσφέρουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, αλλά και για να επιταχύνουν την είσοδο του κοινού σε ένα γήπεδο η αρμόδια επιτροπή, όρισε πως επιτρέπονται τσάντες στην είσοδο του γηπέδου που είναι κατασκευασμένες από διαφανές πλαστικό και δεν θα ξεπερνούν τα 12 x 6 x 12 (εικόνα 3). Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής πιστεύεται ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια και παράλληλα θα μειώσει την απειλή από τσάντες που πιθανόν να κρύβουν μια εκρηκτική συσκευή. Τα γήπεδα χρησιμοποιούν επίσης κατάλληλα εκπαιδευμένους και σκύλους εντοπισμού οσμής που μπορούν να προειδοποιήσουν για εκρηκτικές ενώσεις με βάση το υπεροξείδιο, ενώ πολύ χρήσιμη είναι και η τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλων σε όλες τις πύλες εισόδου, οι οποίοι θα συμβάλουν στην παροχή ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος (εικόνα 4).

Η τοποθέτηση και η διατήρηση των σύγχρονων λύσεων ασφαλείας, αποτελεί απαραίτητο μέρος της ασφάλειας του σταδίου. Οι βιομηχανίες προϊόντων παρακολούθησης θα πρέπει να συνεργαστούν με τους φορείς των γηπέδων για να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και προετοιμασμένοι, ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο που μπορεί να παρουσιαστεί.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.