Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
29 Απριλίου 2015 18:08

Νέο δόγμα αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ιαπωνίας

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fca799c3c70cb8eac9ab96b4e08b0da03 XL

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, που αντανακλούν την προθυμία της Ιαπωνίας να αναλάβει έναν πιο ισχυρό διεθνή ρόλο σε μια περίοδο αυξανόμενης κινεζικής ισχύος και αυξανόμενων ανησυχιών για την πυρηνικά..Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, που αντανακλούν την προθυμία της Ιαπωνίας να αναλάβει έναν πιο ισχυρό διεθνή ρόλο σε μια περίοδο αυξανόμενης κινεζικής ισχύος και αυξανόμενων ανησυχιών για την πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα.

Αυτή η πρώτη από το 1997 αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών επιτρέπει μια παγκόσμια στρατιωτική συνεργασία που περιλαμβάνει την άμυνα εναντίον των βαλλιστικών πυραύλων, εναντίον επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και τη ναυτική ασφάλεια έπειτα από μια περυσινή απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης με την οποία δόθηκε μια νέα ερμηνεία στο ειρηνιστικό σύνταγμα της Ιαπωνίας ώστε να επιτραπεί η άσκηση του δικαιώματος της «συλλογικής αυτοάμυνας».

Οι κατευθυντήριες γραμμές αντανακλούν έναν κόσμο που αλλάζει και βάσει αυτών η Ιαπωνία θα μπορούσε να καταρρίψει πυραύλους που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και να προστρέξουν σε βοήθεια τρίτων χωρών που δέχονται επίθεση.

Με αυτή η νέα κατεύθυνση, η οποία ήταν το κεντρικό θέμα της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, ο Άμπε θέλει να δείξει πως η Ιαπωνία είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες για την ασφάλεια της, καθώς η Κίνα εκσυγχρονίζει το στρατό της και επιδεικνύει τη δύναμη της στην Ασία.

Σε ανταπόδοση, ο συντηρητικός Ιάπωνας ηγέτης που είναι προγραμματισμένο να συναντήσει τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αύριο Τρίτη, επιδιώκει νέες διαβεβαιώσεις ότι η Αμερική θα δώσει βοήθεια στην Ιαπωνία σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Κίνα.

Μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση «επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της συμμαχίας στην ασφάλεια της Ιαπωνίας», καθώς και την κυριαρχία της Ιαπωνίας στις διαφιλονικούμενες νησίδες στην Ανατολική Κινέζικη θάλασσα γνωστές ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας μετά το 1997, όταν είχαν διατυπωθεί οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές της αμερικανο-ιαπωνικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και η πιο δυναμική στάση της σε θαλάσσιες και εδαφικές διενέξεις, έχουν προκαλέσει την ανησυχία τόσο της Ιαπωνίας όσο και των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Νοτιοανατολική Ασία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση που είχαν οι Αμερικανοί και Ιάπωνες υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στην Νέα Υόρκη, εξαλείφουν γεωγραφικούς περιορισμούς που είχαν σε μεγάλο βαθμό περιορίσει τη συνεργασία στην άμυνα της Ιαπωνίας και της γύρω περιοχής, δήλωσε αμερικάνος αξιωματούχος.

«Θα μπορούμε να κάνουμε σε παγκόσμια κλίμακα ό, τι μπορούσαμε να κάνουμε για την άμυνα της Ιαπωνίας και της περιοχής», δήλωσε επισημαίνοντας πως οι νέες κατευθυντήριες γραμμές σημαίνουν επίσης πως η Ιαπωνία «μπορεί να απαντήσει σε επιθέσεις εναντίον τρίτων χωρών. Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες».

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...