12/02/2016

Ιράν: Πρώτη δημόσια παρουσίαση του Qaher F-313

Γράφτηκε από: Δημήτρης Σταμούλης
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πριν από λίγε ημέρες τελετή αποκαλυπτηρίων, που παρουσίαζε για πρώτη φορά ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος ιρανικού σχεδιασμού και κατασκευής, όπως ισχυρίζεται το ιρανικό υπουργείο Άμυνας. Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ahmad Vahidi, δήλωσε ότι το...
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πριν από λίγε ημέρες τελετή αποκαλυπτηρίων, που παρουσίαζε για πρώτη φορά ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος ιρανικού σχεδιασμού και κατασκευής, όπως ισχυρίζεται το ιρανικό υπουργείο Άμυνας. Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ahmad Vahidi, δήλωσε ότι το μονοθέσιο Qaher F-313 μπορεί να επιχειρεί σε χαμηλά υψόμετρα και κατασκευάστηκε από «προηγμένα υλικά» που συμβάλλουν στην αποφυγή του αεροσκάφους από τον εντοπισμό του από τα εχθρικά ραντάρ.

Ο αγγλόφωνος κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Press TV τόνισε ότι αν και το αεροσκάφος θυμίζει αρκετά το F-5E/F Tiger II, είναι παραπλήσιο με το F/A-18 και επίσης κινείται στα χνάρια του πρώτου εγχώρια παραγόμενου πολεμικού αεροσκάφους του Ιράν, του HESA Azarakhsh και του επόμενου ΗESA Saeqeh.

Το αεροσκάφος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά δημοσίως από τον τέως πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην 34η επέτειο της Ιρανικής Επανάστασης, σε μια προσπάθεια του καθεστώτος να εμφανίσει ποιοτικά βήματα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η ανεξάρτητη επαλήθευση των δυνατοτήτων του εν λόγω αεροσκάφους είναι πολύ δύσκολη καθώς το Ιράν δε συνηθίζει να δίνει στη δημοσιότητα τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το οπλοστάσιό του. Πάντως, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχος του Ιράν είναι το Qaher F-313 να ενταχθεί σε μια επίλεκτη λίστα επανδρωμένα αεροσκαφών.
Κατηγορία Intersec News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.