Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
31 Αυγούστου 2021 10:29

Οι εταιρείες gaming στο στόχαστρο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F110a6c160214e00a56f7257b3de8e018 XL

Στο στόχαστρο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου μπαίνουν πλέον καθημερινά οι εταιρείες gaming, αλλά και οι ίδιοι οι gamers. Σύμφωνα με στοιχεία της Statista, το 2021 θα υπάρχουν περισσότεροι από 3,2 δισ. παίκτες βιντεοπαιχνιδιών παγκοσμίωςΣτο στόχαστρο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου μπαίνουν πλέον καθημερινά οι εταιρείες gaming, αλλά και οι ίδιοι οι gamers. Σύμφωνα με στοιχεία της Statista, το 2021 θα υπάρχουν περισσότεροι από 3,2 δισ. παίκτες βιντεοπαιχνιδιών παγκοσμίως.

Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών έχει ήδη ξεπεράσει την κινηματογραφική βιομηχανία και η πανδημία του κορωνοϊού έχει συμβάλει καθοριστικά στην άνοδο της. Σύμφωνα με την IDC, η βιομηχανία gaming έφθασε σε έσοδα τα $179,7 δισ. το 2020. Και εκεί που υπάρχει χρήμα, υπάρχουν και χάκερ.

Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός κυβερνοεπιθέσεων σε οργανισμούς σε όλο τον κόσμο αυξάνεται. Η εξαμηνιαία έκθεση ασφαλείας της Check Point Software αποκαλύπτει μια ανησυχητική αύξηση της τάξης του 29% στις επιθέσεις.

Θύματα ransomware και περιπτώσεων εκβιασμού εταιρειών gaming είναι οι: Capcom, δημιουργός του θρυλικού Street Fighter, Mega Man, Resident Evil, Devil May Cry και Monster Hunter franchises.

Επίσης και η CD PROJEKT RED, η εταιρεία πίσω από επιτυχίες, όπως τα The Witcher και Cyberpunk 2077. Πρόσφατα, η Electronic Arts, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες gaming στον κόσμο, αντιμετώπισε μια επίθεση που ως αποτέλεσμα είχε την υπεξαίρεση δεδομένων και πηγαίου κώδικα.

Θύματα και οι gamers

Αλλά δεν είναι μόνο οι εταιρείες gaming, που γίνονται στόχος απειλών και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο – αλλά και οι ίδιοι οι gamers. Η τεραστίων διαστάσεων gaming κοινότητα, η οποία χρησιμοποιεί ενεργά τη σύγχρονη τεχνολογία και έχει εμπειρία σε μικρο – συναλλαγές και ηλεκτρονικές πληρωμές, είναι ένας πολύ ελκυστικός στόχος.

Επιπλέον, οι gamers χρησιμοποιούνται συχνά ως μέσο επίθεσης ή εκβιασμού οργανισμών. Εξάλλου, τα περισσότερα παιχνίδια χρησιμοποιούν μικρόφωνο ή κάμερα, οπότε αν η επίθεση είναι επιτυχής, οι χάκερ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο ευαίσθητων πληροφοριών κρυφακούοντας τα θύματα και κατασκοπεύοντας τα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Check Point Software, είναι η κλοπή λογαριασμών. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να βρουν ευπάθειες, που θα τους επιτρέψουν να πάρουν τον έλεγχο των gaming λογαριασμών και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί παίκτες μπορεί να μην παρατηρήσουν καν ότι αυτό συμβαίνει, εάν οι επιτιθέμενοι κλέβουν μικρά ποσά τακτικά.

Περιπτώσεις phising

Στο μεταξύ, οι διάφορες απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, που στοχεύουν gamers δημοφιλών παιχνιδιών, δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να δελεάσουν τα θύματα με ανταμοιβές και μπόνους και στη συνέχεια να κλέψουν, για παράδειγμα, στοιχεία σύνδεσης μιμούμενοι επίσημα sites.

H Check Point Software έχει αποκαλύψει επίσης στο παρελθόν ευπάθειες στο δημοφιλές παιχνίδι Fortnite, τις οποίες οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν για να κλέψουν λογαριασμούς, δεδομένα και χρήματα ή για να κρυφακούσουν και να κατασκοπεύσουν τους χρήστες.

Ευπάθειες ανακαλύφθηκαν επίσης στο Origin παιχνίδι – πελάτη της Electronic Arts. Εάν αξιοποιηθούν, αυτές οι ευπάθειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κλοπή λογαριασμών και ταυτοτήτων gamers.

Μέτρα προστασίας

Προκειμένου οι παίκτες να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους, ακολουθούν κάποιες βασικές πρακτικές ασφαλείας:

“- Η χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση της απειλής μιας πιθανής επίθεσης. Με αυτόν τον τρόπο απαιτείται ένας κωδικός ασφαλείας κατά τη σύνδεση στο λογαριασμό από μια νέα συσκευή, μια προστασία που μπορεί να σώσει τους παίκτες από μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομικές απώλειες.

– Το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές πρέπει να ενημερώνονται τακτικά, εξαλείφοντας τυχόν γνωστές αδυναμίες ασφαλείας.

– Οι mobile gamers δεν πρέπει ποτέ να κατεβάζουν εφαρμογές από ανεπίσημες πηγές και καταστήματα. Ωστόσο, ακόμη και στα επίσημα καταστήματα διεισδύουν περιστασιακά εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται μια λύση ασφαλείας, που μπορεί να εντοπίσει προληπτικά και να σταματήσει τις απειλές πριν μπορέσουν να κάνουν οποιαδήποτε ζημιά”.

Πηγή: http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/18619738/oi-etaireies-gaming-sto-stohastro-ton-eglimation-tou-kuvernohorou/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...