Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
15 Σεπτεμβρίου 2021 10:34

ESET : Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα Smartphone τώρα που τα παιδιά σας επιστρέφουν στο σχολείο

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fc6accb370b8e4ca08c10b844b005319b XL

Ίσως αναρωτιέστε τι κάνουν τα παιδιά σας στο smartphone τους αυτές τις μέρες που ανοίγουν και πάλι τα σχολεία. Η απάντηση είναι: τα πάντα. Γι’ αυτό οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET συνοψίζουν μερικές τάσεις για να σας δώσουν μια ιδέα για το πώς τα παιδιά σας μπορεί να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να αλληλοεπιδρούν, να επικοινωνούν ή και – δυστυχώς- να δημιουργούν προβλήματα στους συμμαθητές τους.

Ίσως αναρωτιέστε τι κάνουν τα παιδιά σας στο smartphone τους αυτές τις μέρες που ανοίγουν και πάλι τα σχολεία. Η απάντηση είναι: τα πάντα. Γι’ αυτό οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET συνοψίζουν μερικές τάσεις για να σας δώσουν μια ιδέα για το πώς τα παιδιά σας μπορεί να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να αλληλοεπιδρούν, να επικοινωνούν ή και – δυστυχώς- να δημιουργούν προβλήματα στους συμμαθητές τους.

1. Όλα γυρνάνε γύρω από το Instagram, το TikTok και το YouTube
Για τα παιδιά, υπάρχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και μετά υπάρχουν οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές: Instagram (ή αλλιώς «IG»), TikTok και YouTube. Πιθανότατα να έχετε διαπιστώσει ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τις δύο πρώτες για να μοιράζονται σύντομα βίντεο και άλλο περιεχόμενο πολυμέσων με φίλους, οικογένεια και ακολούθους. Ωστόσο, τόσο το IG όσο και το TikTok έχουν εξελιχθεί και προσφέρουν αμέτρητους τρόπους για να μοιράζονται και να δημιουργούν τα παιδιά σας περιεχόμενο.
Όσον αφορά το YouTube, είναι πιο πιθανό να βρείτε τα παιδιά σας να μοιράζονται με τους φίλους τους βίντεο των αγαπημένων τους αστέρων του YouTube ή να παρακολουθούν και να μιμούνται ένα viral βίντεο. Παρόλα αυτά, το YouTube επιτρέπει και τη δημοσίευση βίντεο όπως και τη ζωντανή ροή (live streams). Και βεβαίως, η ενότητα με τα σχόλια είναι γνωστή για τις λεκτικές κόντρες και την ανεξέλεγκτη τοξικότητα.
Αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά για τις σημερινές κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης:
• Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο κινητό, ώστε να μπορούν να βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο και να τα δημοσιεύουν ταυτόχρονα.
• Τα πάντα είναι μια ιστορία. Έχετε δει ποτέ παιδιά σας να περπατούν στο δρόμο και να χειρονομούν στο smartphone τους; Πιθανότατα εκείνη την ώρα να δημιουργούν “ιστορίες”, “Instagram Reels” ή “TikToks” – σύντομο, αναλώσιμο περιεχόμενο που μοιράζονται με τους ακολούθους τους.
• Σε αυτές τις πλατφόρμες τα παιδιά δε δημοσιεύουν περιεχόμενο μόνο. Τις χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν, να δημιουργούν σχέσεις και ακόμη για να κάνουν σχολικό εκφοβισμό. Οι περισσότερες από αυτές τις πλατφόρμες διαθέτουν και δυνατότητες ανταλλαγής μηνυμάτων.
• Η ενότητα που περιλαμβάνει τα «σχόλια» των ακολούθων είναι μια… ζούγκλα. Μπορεί να περιλαμβάνει διασκεδαστικά και θετικά σχόλια, σίγουρα. Μπορεί, όμως, να φιλοξενήσει τοξικό και εξευτελιστικό περιεχόμενο εκφοβισμού που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού.
• Τα ηλικιακά φίλτρα μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν και όλες αυτές οι πλατφόρμες φιλοξενούν τουλάχιστον κάποιο περιεχόμενο που είναι ακατάλληλο για παιδιά.

2. Τι γνωρίζετε για τα DM;
Αν έχετε ξανακούσει τη φράση «Στείλε μου DM», γνωρίζετε ότι το «DM» είναι η συντομογραφία για το «άμεσο μήνυμα» (Direct Message). Οι περισσότερες από τις εφαρμογές για κινητά που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να αλληλοεπιδρούν με τους συμμαθητές τους, συμπεριλαμβανομένων των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, διαθέτουν λειτουργία DM. Ανάλογα με την πλατφόρμα και τις ρυθμίσεις ασφαλείας του λογαριασμού, ορισμένοι χρήστες μπορούν να λάβουν ανεπιθύμητα μηνύματα στα εισερχόμενά τους από αγνώστους.
Να γιατί αυτό αποτελεί πρόβλημα για τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο.
Πρώτα απ’ όλα, αν παρακολουθείτε από τη συσκευή σας το δημόσιο προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα του παιδιού, δεν μπορείτε να δείτε τα DM του, γιατί είναι προσωπικά και μπορεί να τα δει μόνο ο συνδεδεμένος χρήστης. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν DM για να επικοινωνούν ιδιωτικά με κάποιο ακόλουθο χωρίς την παραμικρή επίβλεψη.
Δεύτερον, τα DM μπορεί να είναι επικίνδυνα. Για παράδειγμα, το Instagram αναγκάστηκε να θέσει νέα μέτρα για να εμποδίσει τους εφήβους να λαμβάνουν DMs από τυχαία άτομα. Με άλλα λόγια, οι έφηβοι μπορούν να επικοινωνούν με αγνώστους μέσω DM, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς. Αυτό είναι ένα πραγματικό ζήτημα ασφάλειας σε μια πλατφόρμα που οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται μόνο για την ανταλλαγή φωτογραφιών.

3. Παίζεις Fortnite;
Το Fortnite είναι ένα από τα πολλά δημοφιλή παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στα smartphones τους. Μερικά άλλα είναι το Minecraft, το Animal Crossing και το Pokémon Go.
Το πρώτο πράγμα για το οποίο συνήθως ανησυχούν οι γονείς με τα παιχνίδια στο smartphone, είναι ότι τα παιδιά τους περνούν πολύ χρόνο παίζοντας σε αυτά. Δεδομένης της εθιστικής φύσης αυτών των παιχνιδιών, αυτός είναι πράγματι ένας πολύ καλός λόγος ανησυχίας.
Ωστόσο, καθώς τα παιδιά σας επιστρέφουν στο σχολείο, πρέπει να ξέρετε ότι σε αυτά τα παιχνίδια, τα παιδιά δημιουργούν κοινωνικές ομάδες, καθώς πολλά από αυτά είναι ομαδικά. Επίσης, τα παιχνίδια αυτά έχουν ενσωματωμένη διαδραστικότητα, δηλαδή διαθέτουν μικρόφωνο για συνομιλία μεταξύ των χρηστών, κ.λπ. Κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι περισσότερες εφαρμογές περιλαμβάνουν πλέον και αγορές.

4. Να είσαστε ρεαλιστές και να πάρετε τη βοήθεια που σας προσφέρεται
Η χρήση smartphone από παιδιά και έφηβους είναι πλέον ο κανόνας. Οι τρόποι με τους οποίους τα παιδιά χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές, τόσο προς το καλύτερο όσο και για το χειρότερο, εξελίσσονται ταχύτερα από ό,τι οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν.
Κάτι που μπορούν να κάνουν οι γονείς, είναι να βασιστούν σε τεχνολογίες ασφάλειας κινητών συσκευών, όπως ο γονικός έλεγχος, για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των παιδιών όταν δεν μπορούν να είναι κοντά τους.
Μπορεί να μην γνωρίζετε όλα όσα συμβαίνουν, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για μια ασφαλέστερη σχολική χρονιά.
Περισσότερα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο καθώς και με ποιους τρόπους – πέραν της τεχνολογίας – μπορούμε να τους μετριάσουμε θα βρείτε στον αγγλόφωνο ιστότοπο Safer Kids Online που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...