Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιανουαρίου 2015 17:10

ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΩΝ IPHONES Ο ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ

Δηλώνει ότι έχουν ειδικό λογισμικό που «φακελώνει» το χρήστη του

4f4d9fa294e26f44f90908a15cafba41 XL 261477f0

Μπορεί οι Έλληνες να σπεύδουν, παρά την ένδεια που τους μαστίζει, να αγοράσουν smartphones και iphones, αλλά ένας άνθρωπος που γνωρίζει πάρα πολλά για αυτές τις συσκευές, προτιμά ένα «απλό κινητό»! Ο λόγος για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον οποίο επιθυμούν διακαώς να συλλάβουν οι Αμερικανοί, αλλά ο ίδιος έχει διαφύγει για την ώρα στη Ρωσία. Στη χώρα του Πούτιν.Μπορεί οι Έλληνες να σπεύδουν, παρά την ένδεια που τους μαστίζει, να αγοράσουν smartphones και iphones, αλλά ένας άνθρωπος που γνωρίζει πάρα πολλά για αυτές τις συσκευές, προτιμά ένα «απλό κινητό»!

Ο λόγος για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον οποίο επιθυμούν διακαώς να συλλάβουν οι Αμερικανοί, αλλά ο ίδιος έχει διαφύγει για την ώρα στη Ρωσία. Στη χώρα του Πούτιν, ο Σνόουντεν μετά από επιλογή του, αρνείται να χρησιμοποιεί iPhone επειδή το κινητό περιέχει κρυφό λογισμικό που ενεργοποιείται εν αγνοία του χρήστη και συλλέγει δεδομένα. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο δικηγόρος του πληροφοριοδότη.

Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσέρενα, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, δήλωσε: «Ο Έντουαρντ δεν χρησιμοποιεί ποτέ iPhone, έχει ένα απλό τηλέφωνο. Το iPhone έχει ειδικό λογισμικό, το οποίο μπορεί να ενεργοποιεί τον εαυτό του χωρίς να πατήσει ο χρήστης κάποιο κουμπί, και συλλέγει πληροφορίες για αυτόν. Επομένως αρνείται να χρησιμοποιήσει αυτό το τηλέφωνο για λόγους ασφάλειας» είπε ο Κουτσέρενα σύμφωνα με το Sputnik News, την αγγλόφωνη υπηρεσία του Ria Novosti.

O Σνόουντεν το 2013 είχε προβεί σε αποκαλύψεις για το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης από την αμερικανική υπηρεσία NSA και τη βρετανική GCHQ. Τότε η Apple και άλλοι γίγαντες του διαδικτύου, όπως η Google και η Facebook, αρνήθηκαν ότι συνεργάζονταν ενεργά. Ζήτησαν μάλιστα από την αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, η Apple ενίσχυσε την ασφάλεια των συσκευών της και υποστηρίζει μάλιστα ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, το iOS 8, καθιστά αδύνατη την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων του χρήστη από τις διωκτικές αρχές, ακόμα και αν έχουν ένταλμα έρευνας.

Ωστόσο έγγραφο της NSA που χρονολογείται στο 2010 και ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι η βρετανική GCHQ παρακολουθούσε χρήστες iPhone μέσω των μοναδικών αναγνωριστικών αριθμών UDID. Η Apple εγκατέλειψε το σύστημα UDΙD το 2013.

Τα έγγραφα που έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα ο Σνόουντεν δεν περιέχουν αναφορές για κρυφό λογισμικό κατασκοπείας στα iPhone, υπάρχει ωστόσο αρκετό ακόμα υλικό που πιστεύεται ότι δεν έχει δημοσιευτεί ως τώρα.

Ο Σνόουντεν παραμένει καταζητούμενος στις ΗΠΑ για μια σειρά κατηγοριών όπως η κατασκοπεία και η κλοπή κυβερνητικών εγγράφων. Από το 2013 ζει με τη φίλη του στη Μόσχα που του παρείχε άσυλο και τριετή άδεια διαμονής.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...