Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
15 Νοεμβρίου 2021 12:02

Πλατφόρμες streaming και δημοφιλείς σειρές στο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος

c7b9ee031a65548761178cd8f54d593c XL 02b4c65d

Στο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος μπαίνουν οι κορυφαίες πλατφόρμες streaming και οι δημοφιλείς σειρές. Το on-demand περιεχόμενο και οι υπηρεσίες streaming γνώρισαν ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία επιταχύνθηκε περαιτέρω από την πανδημίαΣτο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος μπαίνουν οι κορυφαίες πλατφόρμες streaming και οι δημοφιλείς σειρές. Το on-demand περιεχόμενο και οι υπηρεσίες streaming γνώρισαν ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία επιταχύνθηκε περαιτέρω από την πανδημία.

Με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση για εναλλακτικές πηγές ψυχαγωγίας, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την προθυμία των χρηστών να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές σε πλατφόρμες streaming, αξιοποιώντας γνωστά σχήματα απάτης στο Διαδίκτυο.

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 έως τα τέλη Ιουνίου του 2021, τα προϊόντα ασφάλειας της Kaspersky εντόπισαν περισσότερες από 93.000 απόπειρες μόλυνσης συσκευών, οι οποίες διαδόθηκαν με το πρόσχημα μιας εκ των πέντε κορυφαίων πλατφορμών streaming: Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video και Hulu.

Όσον αφορά τα πρωτότυπα show σε πλατφόρμες streaming, το The Mandalorian και το Money Heist ήταν εκείνα, που χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού λόγω της δημοτικότητας τους.

Σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky, “Streaming wars continue – what about cyberthreats? Streaming-related threat landscape in 2020-2021”, το Netflix δεν είναι μόνο η κορυφαία πλατφόρμα streaming, αλλά και η πιο δημοφιλής υπηρεσία, που χρησιμοποιείται ως δέλεαρ από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Στην πραγματικότητα, το 89,93% των θυμάτων ήρθαν σε επαφή με κακόβουλο ή ανεπιθύμητο λογισμικό αναζητώντας σχετικό με το Netflix περιεχόμενο.

Streaming εκπομπές

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν streaming εκπομπές και σειρές ως δόλωμα. Σύμφωνα με την Kaspersky, σχεδόν το 60% των προσπαθειών μόλυνσης έγιναν χρησιμοποιώντας μόνο δύο show ως δόλωμα. Το Mandalorian (28,72%) και το Money Heist (28,41%), δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αντικείμενο ενεργούς εκμετάλλευσης από κυβερνοεγκληματίες, που διαδίδουν το κακόβουλο λογισμικό τους.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται και για τη χώρα μας, με τους μισούς χρήστες (50%) του δείγματος να πέφτουν θύματα εγκληματιών του κυβερνοχώρου επιχειρώντας να δουν επεισόδια της δημοφιλούς σειράς Mandalorian. Οι υπόλοιπες τρεις κορυφαίες σειρές, που χρησιμοποιούνται τακτικά ως δόλωμα από phishers, περιλαμβάνουν το Rick and Morty (9,69%), το Peaky Blinders (9,25%) και το Westworld (7,17%).

Οι παγίδες

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα κακόβουλων προγραμμάτων και διαδικτυακών απατών κατά τη χρήση υπηρεσιών streaming, η Kaspersky συμβουλεύει τα εξής:

“- Ελέγξτε την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων, πριν εισαγάγετε προσωπικά δεδομένα. Χρησιμοποιήστε μόνο επίσημες, αξιόπιστες ιστοσελίδες για να παρακολουθήσετε ή να κατεβάσετε ταινίες. Ελέγξτε ξανά τις μορφές URL, καθώς και την ορθογραφία των ονομάτων της εταιρείας.

– Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN, για να αποκτήσετε πρόσβαση σε τοπικό περιεχόμενο από διάφορες πλατφόρμες streaming.

– Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, που εντοπίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει τοποθεσίες ηλεκτρονικού phising.

– Αποφύγετε συνδέσμους, που υπόσχονται πρώιμες προβολές περιεχομένου. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του περιεχομένου, επικοινωνήστε με τον πάροχο ψυχαγωγίας σας.

– Να είστε προσεκτικοί με τυχόν συμφωνίες που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, όπως “δωρεάν συνδρομή για έναν χρόνο”.

– Όποτε είναι δυνατόν, αποκτήστε πρόσβαση σε πλατφόρμες streaming μόνο μέσω της δικής σας συνδρομής επί πληρωμή στον επίσημο ιστότοπο ή την εφαρμογή από επίσημα marketplace”.

Πηγή: http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/19043125/platformes-streaming-kai-dimofileis-seires-sto-stohastro-tou-psifiakou-eglimatos-/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...