03/12/2021

Εξέλιξη τεχνολογίας: Νέα επιχειρηματικά μοντέλα με επίκεντρο την καινοτομία και τη βιωσιμότητα

Για την εξέλιξη της τεχνολογίας που φέρνει νέα επιχειρηματικά μοντέλα με επίκεντρο την καινοτομία και τη βιωσιμότητα, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Βosch Ελλάδας, Ιωάννης Κάπρας, στην πρώτη ενότητα του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας που διεξήχθη υβριδικά στις 24 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Για την εξέλιξη της τεχνολογίας που φέρνει νέα επιχειρηματικά μοντέλα με επίκεντρο την καινοτομία και τη βιωσιμότητα, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Βosch Ελλάδας, Ιωάννης Κάπρας, στην πρώτη ενότητα του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας που διεξήχθη υβριδικά στις 24 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η καινοτομία σήμερα, όντας πολυδιάστατη και περισσότερο πολύπλοκη, αγγίζει πάρα πολλές πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας, προκύπτουν νέες υπηρεσίες και νέα επιχειρηματικά μοντέλα, επιπλέον των βελτιωμένων προϊόντων που θέλει μια εταιρεία να πετύχει. «Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι προϋπόθεση και εργαλείο για την καινοτομία. Τα προϊόντα είναι πλέον σύνθετα, συνδυάζουν πρόσθετες υπηρεσίες, παροχές και δυνατότητες, είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, με τον χρήστη, καθώς και με κοινότητα χρηστών,», δήλωσε ο Ι. Κάπρας.

Έγινε αναφορά στις καινοτόμες διαδικασίες που χρησιμοποιεί η Bosch, εδώ και πολλά χρόνια, στη φάση του σχεδιασμού των προϊόντων, καθώς και στις τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει, που προσβλέπουν σε ένα τρίπτυχο αξιών. «Επειδή η αρχή της βιωσιμότητας είναι βαθιά αποτυπωμένη στο DNA της εταιρείας μας, κάθε καινοτόμα ιδέα που επεξεργαζόμαστε σχεδιάζεται με βάση τον γνώμονα να είναι ασφαλής για τον χρήστη, να προστατεύει το περιβάλλον και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής. Στη Bosch η τεχνολογία αξιοποιείται για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών που δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα προβλήματα της ανθρωπότητας π.χ. κλιματική αλλαγή, ανθρώπινη ζωή.»

Όσον αφορά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Bosch για την ανάπτυξη λύσεων, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η μικροηλεκτρονική αλλά και τεχνολογίες που τώρα αναπτύσσονται, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ανθρώπινος παράγοντας, αλλά και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και την ανάγκη για ανάπτυξη λογισμικού. «Οι δυνατότητες που προκύπτουν με τις νέες τεχνολογίες είναι τόσο μεγάλες που χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό σε δυναμικό, και αυτό που θεωρούμε ότι φοβόμαστε, δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη, μάλλον θα είναι η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών.»

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά σε δύο πολύ χαρακτηριστικά και πρακτικά παραδείγματα, στο σύγχρονο ηλεκτρικό ποδήλατο και στην αυτόνομη στάθμευση οχημάτων, για το πως εξελίχθηκαν από την παραδοσιακή τεχνολογία σε νέα και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και προστατεύουν το περιβάλλον.

Συνοψίζοντας την ομιλία του, ο Ι. Κάπρας επισήμανε πως η καινοτομία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της τεχνολογίας και επιταχυντής στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της ανθρωπότητας. Για τον λόγο αυτό στη Bosch θεσπίστηκε πρόσφατα κώδικας δεοντολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με τον οποίο κάθε προϊόν που έχει κατασκευαστεί με τη χρήση αυτής θα πρέπει να είναι ασφαλές, αξιόπιστο και εύκολα κατανοητό, τονίζοντας ότι «τον τελευταίο λόγο και την τελευταία απόφαση πρέπει να έχει πάντα ο άνθρωπος.»
Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.