Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
3 Δεκεμβρίου 2021 12:00

Η κρυπτογράφηση των εφαρμογών αποστολής μηνυμάτων

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F7c8bcd9c2431012f9c48a2157a16ebf7 XL

Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα είναι απαραίτητα ακόμα και όταν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, καθώς με αυτό τον τρόπο προστατεύεσαι από την παράνομη συλλογή και χρήση των δεδομένων που δημιουργείς μέσα από τις ανάλογες εφαρμογές. Όταν οι χρήστες κατεβάζουν εφαρμογές και πλατφόρμες δίνουν άδεια χρήσης συγκεκριμένων δεδομένων τους, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι πολλές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς τη θέλησή τους. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες κρυπτογραφημένων μηνυμάτων από άκρο σε άκρο μπορούν να κάνουν αυτά τα δεδομένα απροσπέλαστα σε εκείνους που επιθυμούν να τα συλλέξουν ή σχεδόν αδύνατο να διαβαστούν εάν πέσουν σε χέρια τρίτωνΤα κρυπτογραφημένα μηνύματα είναι απαραίτητα ακόμα και όταν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, καθώς με αυτό τον τρόπο προστατεύεσαι από την παράνομη συλλογή και χρήση των δεδομένων που δημιουργείς μέσα από τις ανάλογες εφαρμογές. Όταν οι χρήστες κατεβάζουν εφαρμογές και πλατφόρμες δίνουν άδεια χρήσης συγκεκριμένων δεδομένων τους, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι πολλές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς τη θέλησή τους. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες κρυπτογραφημένων μηνυμάτων από άκρο σε άκρο μπορούν να κάνουν αυτά τα δεδομένα απροσπέλαστα σε εκείνους που επιθυμούν να τα συλλέξουν ή σχεδόν αδύνατο να διαβαστούν εάν πέσουν σε χέρια τρίτων. Εν ολίγοις, έχοντας μια ολοκληρωμένη κρυπτογραφημένη υπηρεσία μηνυμάτων θα σας προσφέρει κάποια προστασία από επιθετικές και ενοχλητικές διαφημίσεις, καθώς και άλλους δράστες που θα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σας κακόβουλα. Τελικά, τα δεδομένα σας δεν πρόκειται ποτέ να είναι εντελώς άτρωτα, αλλά ο μέσος άνθρωπος μπορεί να προστατευτεί στο μεγαλύτερο βαθμό χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο, ένα VPN και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης στους διάφορους λογαριασμούς τους και συσκευές.

Τι είναι όμως η κρυπτογράφηση;

Η διαδικασία της κρυπτογράφησης κωδικοποιεί τα περιεχόμενα των δεδομένων σας, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο μαθηματικό παζλ μεταξύ των δεδομένων σας και των επίδοξων δραστών. Ο επιθυμητός παραλήπτης διαθέτει ένα κλειδί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναίρεση αυτής της διαδικασίας και να αποκαλύψει τα δεδομένα που έχετε στείλει – σε αυτή την περίπτωση, ένα ευανάγνωστο μήνυμα. Ο τύπος κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται θα καθορίσει ποιος έχει αυτό το κλειδί. Η κρυπτογράφηση τελικού άκρου είναι η καλύτερη επιλογή σας για πραγματικά ιδιωτικές επικοινωνίες, καθώς μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης θα έχει το κλειδί για να ξεδιπλώσει αυτό το παζλ.

Υπάρχει ένα σημαντικό ελάττωμα όσον αφορά στην ασφάλεια που προσφέρεται από οποιοδήποτε είδος κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται σε αυτές τις εφαρμογές. Δεν θα προστατεύσει τα δεδομένα σας εάν η συσκευή σας ή η συσκευή του παραλήπτη, κλαπεί ή διακυβεύεται. Μπορείτε να προστατεύσετε περαιτέρω τον εαυτό σας με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης ή βιομετρικές κλειδαριές, όπως ένα δακτυλικό αποτύπωμα ή με την αναγνώριση προσώπου που προσφέρουν μερικές νεότερες συσκευές.

Οι παρακάτω εφαρμογές είναι μερικές από αυτές που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση και κατ’ επέκταση είναι πιο ασφαλείς για την ανταλλαγή μηνυμάτων και ευαίσθητου υλικού.

Viber

Το Viber είναι μια μεγάλη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Προσφέρει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο ως προεπιλογή για το one-on-one και τις ομαδικές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου του κειμένου, της φωνής και του βίντεο. Ωστόσο, οι κοινότητες και τα κανάλια του Viber δεν είναι κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο, επομένως θα πρέπει να αποφύγετε την κατανομή προσωπικών πληροφοριών σε αυτούς τους χώρους. Επίσης, το Viber είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από τους spammers για να στείλουν μηνύματα και πιθανούς ιούς. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε ή/και να διαγράψετε τα δεδομένα σας από τους διακομιστές Viber.

WhatsApp

Η δημοφιλής πλατφόρμα WhatsApp Messenger είναι γνωστό ότι δεν είναι η πιο ασφαλής, οπότε έχει χάσει κατά πολύ την εμπιστοσύνη των συνειδητών χρηστών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν επιλέξει άλλες εφαρμογές. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να προσφέρει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο ως προεπιλογή για όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες, τόσο στα μηνύματα όσο και τις κλήσεις, σε ομαδικές και προσωπικές συνομιλίες, καθώς και οποιεσδήποτε φωτογραφίες ή αρχεία που στέλνετε στην εφαρμογή. Ωστόσο, έχουν ξεσπάσει πολλά σκάνδαλα για τη διαρροή μηνυμάτων και πληροφοριών που έχουν κοινοποιηθεί μέσω της εφαρμογής αυτής.

Facebook Messenger

Το Facebook Messenger έχει ένα σκοτεινό παρελθόν όσον αφορά το απόρρητο του χρήστη. Μάλιστα έχουν παραδεχτεί ότι παρακολουθούν τα μηνύματα και τα αρχεία του χρήστη, ενώ πλέον προκειμένου να έχεις πρόσβαση στην εφαρμογή είναι αναγκαστική η εγκατάσταση της εφαρμογής και η δημιουργία λογαριασμού Facebook, παρέχοντας έτσι περισσότερες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών. Το γεγονός αυτό έχει κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και χρόνια δικαστικών αγώνων στην εταιρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook έχει προσθέσει “μυστικές συνομιλίες”. Αυτό επιτρέπει την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για εκείνες συνομιλίες. Ωστόσο, η επιλογή αυτή δεν είναι διαθέσιμη για τις συνομιλίες που αφορούν τις επιχειρήσεις που ενσωματώνονται στην αγορά του Facebook.

Skype

Το Skype έρχεται εγκατεστημένο σε όλες τις συσκευές των Windows 10 (τα Windows 11 αντ’ αυτού έχουν εγκαταστήσει το Teams). Επίσης, ο λογαριασμός Skype σας συσχετίζεται με έναν λογαριασμό της Microsoft που απαιτείται για τη χρήση του Skype. Η Microsoft συλλέγει επίσης τα δεδομένα χρήστη και λέει ότι μπορεί να τα μοιραστούν με τρίτους για διαφημιστικούς σκοπούς. Σύμφωνα με την εταιρεία, όλες οι μεταφορές φωνής, βίντεο, αρχείων και τα άμεσα μηνύματα κρυπτογραφούνται στην πλατφόρμα τους όταν επικοινωνούν μεταξύ των χρηστών του Skype. Εάν πραγματοποιήσετε μια κλήση από το Skype σε έναν αριθμό τηλεφώνου (κινητά ή σταθερά τηλέφωνα), η κλήση δεν είναι κρυπτογραφημένη. Σε υβριδικά σενάρια, για παράδειγμα, σε μια κλήση ομάδας που έχει τόσο το Skype-To-Skype, όσο και ένα χρήστη σε έναν κανονικό φορέα τηλεφώνου, το τελευταίο δεν κρυπτογραφείται.

Zoom

Βλέποντας μια τεράστια άνθηση στη δημοτικότητα της εφαρμογής σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων που κάνουν τις δουλειές τους εξ αποστάσεως, το Zoom έχει γίνει μία πρωτεύουσα πλατφόρμα ψηφιακών συναντήσεων. Στα τέλη του 2020, το Zoom πρόσθεσε τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για τις συναντήσεις σας και μπορείτε ακόμη και να το ρυθμίσετε ως τον προεπιλεγμένο τύπο κρυπτογράφησης για τον οργανισμό.

Πηγή: https://www.csii.gr/i-kryptografisi-ton-efarmogon-apostolis-minymaton/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...