Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Ιανουαρίου 2022 10:50

Η τεχνολογία “διαβατήριο” στην post covid εποχή λέει το 60% των ελληνικών εταιρειών

48209de6e48dab6823a69ef65864d6f4 XL ba731a1b

Ρόλο – “κλειδί” για την επιστροφή τους στην κανονικότητα, μετά από την πανδημία, αποδίδουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην τεχνολογία. Επίσης, εκτιμούν ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε καίρια στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Ρόλο – “κλειδί” για την επιστροφή τους στην κανονικότητα, μετά από την πανδημία, αποδίδουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην τεχνολογία. Επίσης, εκτιμούν ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε καίρια στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δείχνουν να είναι πιο “ψηφιακά συνειδητοποιημένες” από ποτέ: σχεδόν το 60% πιστεύει – και μάλιστα “πάρα πολύ ή απόλυτα” – ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα συμβάλει στη γρηγορότερη ανάκτηση των ρυθμών ανάπτυξης μετά από την κρίση.

Ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 35% υποστηρίζει ότι οι νέες τεχνολογίες θα συμβάλουν “πολύ ή αρκετά” στην ταχύτερη “ανάρρωση” από την πανδημία. Μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 6,7% θεωρεί ότι η τεχνολογία δεν θα παίξει ρόλο στην αποκατάσταση της κανονικότητας μετά από την πανδημία.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές εταιρείες συμμερίζονται την άποψη ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μόνο το 10% των εταιρειών της χώρας θεωρεί ότι η σχετική συμβολή ήταν περιορισμένη (πολύ λίγο, λίγο – η επιλογή “καθόλου” δεν υπάρχει στις απαντήσεις των επιχειρήσεων).

Στον αντίποδα, περισσότερες από τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (77,9%) πιστεύουν ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε σημαντικά στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων (πολύ, πάρα πολύ, απόλυτα) στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Καθοριστική η τεχνολογία

Έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά εξετάζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία σε αυτή. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν σήμερα τον μείζονα ρόλο της τεχνολογίας και προσπαθούν να αποκτήσουν ψηφιακό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Για την ακρίβεια, μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις απαντά ότι επιδιώκει και καταφέρνει να προκαλεί τεχνολογικές εξελίξεις και να τις υιοθετεί, πριν από τους περισσότερους ανταγωνιστές της. Μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία, της τάξης του 2,7%, απαντά ότι δεν βλέπει κάποια σκοπιμότητα για αναβάθμιση των τεχνολογικών της υποδομών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία, που σχετίζονται με την εξέλιξη του τζίρου των ελληνικών εταιρειών, που προήλθε από πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (54,05%) είδε αύξηση του σχετικού τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ένα μικρό ποσοστό (13,52%) διαπίστωσε μείωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, που παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις στη διάρκεια της πανδημίας και αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 30%, είναι επιχειρήσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Περισσότερο από το 85% αυτών των επιχειρήσεων υιοθετεί ή και προκαλεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο που ανήκουν. Επίσης, οι μισές επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας θεωρούν ότι η υιοθέτηση τεχνολογικών εξελίξεων αποτελεί και σημαντική συνιστώσα για τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

 

Πηγή: http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/19398290/i-tehnologia-diavatirio-stin-post-covid-epohi-leei-to-60-ton-ellinikon-etaireion/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...