Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
4 Φεβρουαρίου 2022 11:58

Προσωπικά δεδομένα: 1 στους 2 Έλληνες μοιράζονται στοιχεία, όπως email και κινητό

61ce737017db35c578a0521fbe8733db XL 2586e344

Ανησυχούν μεν, όταν μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα, ωστόσο, θα επέτρεπαν σε ένα σύστημα τεχνολογίας να παρακολουθεί τις κινήσεις τους με κάποια ανταλλάγματα. Αποκαλυπτική για τη στάση των Ελλήνων, όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα, είναι τα αποτελέσματα νέας πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari/YouGovΑνησυχούν μεν, όταν μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα, ωστόσο, θα επέτρεπαν σε ένα σύστημα τεχνολογίας να παρακολουθεί τις κινήσεις τους με κάποια ανταλλάγματα. Αποκαλυπτική για τη στάση των Ελλήνων, όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα, είναι τα αποτελέσματα νέας πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari/YouGov.

Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις στους πέντε Έλληνες ανησυχούν πολύ ή αρκετά για τα προσωπικά τους στοιχεία, όταν τα μοιράζονται. Για την ακρίβεια, το 40% απαντά ότι ανησυχεί αρκετά, το 20% ότι ανησυχεί πολύ, ενώ ένας στους τέσσερις απαντά “ούτε ναι, ούτε όχι”. Υπάρχει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 16%, που μάλλον είναι αδιάφορο για τη χρήση των προσωπικών του δεδομένων, αφού απαντά ότι δεν ανησυχεί καθόλου.

Όπως δείχνει η έρευνα, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι κάτοικοι της περιφέρειας είναι εκείνοι που ανησυχούν λίγο περισσότερο, όταν μοιράζονται τα προσωπικά τους στοιχεία.

Ποια προσωπικά δεδομένα όμως είναι αυτά που μοιράζονται πιο πρόθυμα οι Έλληνες; Email, όνομα, ημερομηνία γέννησης και αριθμός κινητού είναι τα στοιχεία που δέχονται να μοιραστούν περίπου ο ένας στους δύο Έλληνες.

Τι μοιράζονται πιο δύσκολα

Στην ερώτηση ποια προσωπικά τους στοιχεία μοιράζονται πιο εύκολα, το 61% απαντά το email, το 54% το όνομα, το 49% την ημερομηνία γέννησης και το 43% τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Πολύ λιγότεροι Έλληνες δηλώνουν προθυμία για να μοιραστούν περισσότερα στοιχεία, όπως τη διεύθυνση τους, το σταθερό τους τηλέφωνο ή το ιστορικό των τοποθεσιών που έχουν επισκεφθεί.

Στην ερώτηση αν θα μοιράζονταν τη διεύθυνση τους θετικά απαντά μόνο το 29%, ενώ για τον αριθμό του σταθερού τηλεφώνου θετική απάντηση δίνει μόνο το 16%. Το 15% λέει ότι θα μοιραζόταν το ιστορικό των αναζητήσεων του στο Διαδίκτυο (search), το 14% το ιστορικό της online περιήγησης του και το 13% δηλώνει ότι θα έδινε τους ηχητικούς διαλόγους του.

Πιο επιφυλακτικοί είναι οι Έλληνες όταν καλούνται να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα, όπως ιατρικό ιστορικό (7%), οικονομικές πληροφορίες (6%) και οικογενειακό ιστορικό (5%), ενώ ένα 6% απαντά ότι δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα.

Ψηφιακή παρακολούθηση

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα της έρευνας είναι εάν οι Έλληνες θα επέτρεπαν στην τεχνολογία να παρακολουθεί τις κινήσεις τους και υπό ποιες προϋποθέσεις. Όταν, λοιπόν, η τεχνολογία, τους ζητά να επιτρέψουν την παρακολούθηση ή το ιστορικό της πλοήγησης τους, οι δύο στους τρεις Έλληνες ανταποκρίνονται επιλεκτικά και υπό προϋποθέσεις.

Το 18% απαντά ότι θα απέρριπτε ένα τέτοιο αίτημα, το 17% απαντά “εξαρτάται τι έχω να κερδίσω”, το 6% δηλώνει ότι “επιτρέπει πάντα” και το 59% “πότε ναι, πότε όχι”.

Συχνότερες από τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα επέτρεπαν την ψηφιακή παρακολούθηση είναι: η αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας, το κατέβασμα ενός λογισμικού, ή την υπόσχεση μιας πιο προσωποποιημένης εξυπηρέτησης.

Πηγή: http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/19471324/prosopika-dedomena-1-stous-2-ellines-moirazodai-stoiheia-opos-email-kai-kinito-/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...