Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
21 Μαρτίου 2022 11:49

Στην Αθήνα η νέα έδρα του Οργανισμού της Ε.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια

6e14afec1e77a08e5dedfbdcaf699dc8 XL 4c760e25

Κομβικό ρόλο στη στρατηγική για περαιτέρω θωράκιση της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ. θα παίξει η Αθήνα, η οποία από χθες φιλοξενεί τη νέα έδρα του Οργανισμού της ΕΕ. για την Κυβερνοασφάλεια -ENISAΚομβικό ρόλο στη στρατηγική για περαιτέρω θωράκιση της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ. θα παίξει η Αθήνα, η οποία από χθες φιλοξενεί τη νέα έδρα του Οργανισμού της ΕΕ. για την Κυβερνοασφάλεια -ENISA.

“Η νέα έδρα παρέχει στον ENISA μια σταθερή βάση για την υλοποίηση της εντολής του για την επίτευξη ενός κοινού υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, με ένα “νέο σπίτι” για το προσωπικό και τους συνεργάτες μας εντός της κοινότητας της κυβερνοασφάλειας”, τόνισε χθες κατά τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων ο εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, Juhan Lepassaar.

Τα αυξημένα επίπεδα απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, που διεξάγεται και στην κυβερνοσφαίρα, αποτέλεσε βασικό σημείο στις ομιλίες κατά την τελετή των εγκαινίων, τα οποία έκαναν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς.

Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι η παρουσία του ENISA στην Ελλάδα αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα σημαντικό οικοσύστημα για την κυβερνοασφάλεια.

Σημειώνοντας ότι ο ρόλος του ENISA είναι πλέον αυξημένος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσε: “Χρειαζόμαστε αλλαγή κουλτούρας, χρειαζόμαστε μια τεχνολογική αλλαγή, χρειαζόμαστε κατάρτιση, χρειαζόμαστε ένα πλήρες φάσμα πολιτικών, που πρέπει να εφαρμοστούν και ο ρόλος του ENISA σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντικός”.

Περί κυβερνοασφάλειας

Αναφερόμενος στην εθνική στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε: “Όσο ψηφιοποιούμε το κράτος, όσο ψηφιοποιούμε την αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος, εκ των πραγμάτων το βλέμμα στρέφεται στο πώς θα αναβαθμίσουμε την ασφάλεια όλων των συστημάτων μας”. Όπως εξήγησε, οι σχετικές επενδύσεις γίνονται με τη βοήθεια – και χρηματοδοτικά – της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πολλά από αυτά τα έργα προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είπε, η Ελλάδα για πρώτη φορά θα αποκτήσει ένα δικό της κέντρο ασφαλείας, στο οποίο θα μπορεί να έχει μια πλήρη ορατότητα στο επίκεντρο στο τι συμβαίνει στο ελληνικό Δημόσιο, στη χώρα και σε πολλούς τομείς ενδιαφέροντος, σε πολλούς τομείς κρίσιμων υποδομών.

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς τόνισε κατά τα χθεσινά εγκαίνια: “Ο ENISA γεννήθηκε από την επιθυμία να κάνει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τους πολίτες μας στον κυβερνοχώρο ασφαλείς. Είναι ολόκληρος ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, που καλείται να προστατεύσει ο ENISA. Χαιρετίζω θερμά τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ENISA εδώ στην Αθήνα. Αυτό είναι ένα νέο βήμα για τον Οργανισμό. Και ένα ακόμη σημάδι της μέγιστης σημασίας του για την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ. στον σημερινό κόσμο”.

Όπως είπε, ο ENISA είναι ένα success story, ένα success story ευρωπαϊκό, το οποίο από σήμερα βρίσκει εδώ τη σωστή του διάσταση. Με τη χωροθέτηση του σε ένα τόσο κεντρικό κομμάτι της πρωτεύουσας της Ελλάδας θα αποκτήσει ακριβώς και αυτήν την σημειολογική του αναβάθμιση και θα γίνει ευρύτερα γνωστός και στην ελληνική Κοινή Γνώμη.

Πηγή: http://www.sepe.gr/gr/information/news/article/19700946/stin-athina-i-nea-edra-tou-organismou-tis-ee-gia-tin-kuvernoasfaleia/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...