gi diagonismo
Ειδήσεις . Security News
Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015 | 15:54

Πτήση drone μέσω… εγκεφάλου

Πορτογάλοι ερευνητές κατάφεραν να πιλοτάρουν ένα ιπτάμενο αεροπλανάκι (drone) εξ αποστάσεως από το έδαφος, μόνο με τα εγκεφαλικά κύματα του νου τους. Η εταιρεία Tekever, που αναπτύσσει τη σχετική τεχνολογία Brainflight (Πτήση μέσω Εγκεφάλου) και έκανε τη σχετική επίδειξη στη Λισαβόνα, δήλωσε πως η νέα...
Πορτογάλοι ερευνητές κατάφεραν να πιλοτάρουν ένα ιπτάμενο αεροπλανάκι (drone) εξ αποστάσεως από το έδαφος, μόνο με τα εγκεφαλικά κύματα του νου τους. Η εταιρεία Tekever, που αναπτύσσει τη σχετική τεχνολογία Brainflight (Πτήση μέσω Εγκεφάλου) και έκανε τη σχετική επίδειξη στη Λισαβόνα, δήλωσε πως η νέα μέθοδος μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, από άτομα με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να ελέγχουν ένα ιπτάμενο σκάφος.

Εν καιρώ, η εταιρεία ευελπιστεί, σύμφωνα με το BBC, ότι θα καταστεί εφικτό ένας άνθρωπος να πιλοτάρει μόνο με το μυαλό του μεγαλύτερα αεροσκάφη (π.χ. εμπορικά), τα οποία έτσι δεν χρειάζονται καθόλου πλήρωμα. Όμως ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας δήλωσαν ότι θεωρούν μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς δύσκολα θα λυθούν τα ζητήματα ασφάλειας. Η Tekever, που ειδικεύεται στην κατασκευή drones και συνεργάζεται με εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας (σεκιούριτι), αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς και στρατιωτικές, προσάρμοσε την υπάρχουσα τεχνολογία των ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (EEG), έτσι ώστε να συνεργάζεται με ένα ειδικό λογισμικό, που δίνει εντολές στα μη επανδρωμένα ιπτάμενα σκάφη.

Ο «πιλότος» που βρίσκεται στο έδαφος, έχει προηγουμένως επί μήνες εκπαιδευτεί, ώστε με τη σκέψη του να μετακινεί έναν μικρό δείκτη σε μια οθόνη υπολογιστή, πράγμα που, με τη σειρά του, καθοδηγεί το drone στον αέρα προς τα πού θα στρίψει. «Πραγματικά πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πιλοτάρουν ένα αεροσκάφος ακριβώς όπως εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το τρέξιμο. Θεωρούμε ότι το Brainflight αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα για μια τρομερή αλλαγή στο πεδίο της αεροπλοΐας», δήλωσε ο διευθυντής τεχνολογίας της Tekever, Ρικάρδο Μέντες. Αναγνώρισε, όμως, ότι θα υπάρξουν μεγάλα εμπόδια, κυρίως όσον αφορά τους κανονισμούς και την εμπιστοσύνη του κοινού (τι γίνεται π.χ. αν ο «πιλότος» πάθει επιληπτική κρίση, ενώ πιλοτάρει το αεροσκάφος με το νου του;). Προς το παρόν, πάντως, η αεροπορική βιομηχανία εστιάζει τις προσπάθειές της σε πιο πεζά πράγματα, όπως πώς θα χρησιμοποιήσει ελαφρύτερα υλικά στα αεροπλάνα και πώς θα γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικές οι μηχανές των αεροσκαφών.

Πηγή: sigmalive.com

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, τεύχος 91

Τεύχος 91

21-05-2019

Security Report, τεύχος 91

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουνίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Κεντρικό θέμα αυτού του μήνα, τα Universal GSM/GPRS modules της ελληνικής αγοράς. Σήμερα, οι μονάδες GSM/GPRS αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του συναγερμού, καθώς εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη επικοινωνία του συστήματός με το Κέντρο Λήψης Σημάτων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο για οποιοδήποτε συμβάν. Διαβάστε στο αφιέρωμα του περιοδικού το υλικό που διαθέτει η ελληνική αγορά από το χώρο των Universal GSM/GPRS συσκευών. Η ομάδα της KEEP...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.