09/03/2015

Έρχονται ιδιώτες στην ασφάλεια των κυπριακών αεροδρομίων

Γράφτηκε από: Δημήτρης Σταμούλης
Πρόταση νόμου για την ασφάλεια των κυπριακών αεροδρομίων και ειδικότερα για το αν θα μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, να αναθέσει κάποια από τα καθήκοντα που ασκούνται σήμερα από την Αστυνομία στον ιδιωτικό τομέα, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών...
Πρόταση νόμου για την ασφάλεια των κυπριακών αεροδρομίων και ειδικότερα για το αν θα μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, να αναθέσει κάποια από τα καθήκοντα που ασκούνται σήμερα από την Αστυνομία στον ιδιωτικό τομέα, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου.

Ο αρμόδιος κύπριος υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι κοινός σκοπός όλων είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας των αεροδρομίων, στην περίπτωση που αποφασιστεί η παραχώρηση κάποιων από τα καθήκοντα που σήμερα ασκούνται από την Αστυνομία στον ιδιωτικό τομέα. «Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζουμε μια τέτοια μελέτη, με πιθανότητα να παραχωρηθούν κάποιες από τις αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από την Αστυνομία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αναφερόμαστε σε αρμοδιότητες που σίγουρα δεν θα επηρεάσουν την ασφάλεια των αεροδρομίων και ειδικότερα την κρατική ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Τα καθήκοντα για τα οποία γίνεται λόγος να παραχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες security είναι κυρίως διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, όπως οι έλεγχοι των αποσκευών, ένα έργο που σε πολλά αεροδρόμια, διεθνώς και στο χώρο της ΕΕ, έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες. Στο πλαίσιο της μελέτης που πραγματοποιεί το κυπριακό υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εξετάζονται οι όροι που πρέπει να τεθούν σε σχέση με τα προσόντα του προσωπικού της εταιρείας, η οποία μέσα από διαφανείς διαδικασίες και στο πλαίσιο του νόμου για τις δημόσιες προσφορές θα μπορεί να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι σήμερα οι κενές θέσεις που υπάρχουν στην Αστυνομία δυσκολεύουν το έργο της στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες, σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του τόπου μας. Για αυτόν τον λόγο, εξήγησε, ως υπουργείο έχει καθορίσει με την Αστυνομία προτεραιότητες και στα πλαίσια αυτά προωθείται η ανάθεση μη αστυνομικής φύσεως καθηκόντων, που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια του κράτους και του πολίτη, σε άλλους οργανισμούς ή υπηρεσίες, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να με την αποτελεσματική δραστηριότητα της Αστυνομίας, να ενδυναμωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στη χώρα.
Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.