Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
24 Μαΐου 2022 13:10

Στόχος κυβερνοεπιθέσεων τα αμυντικά ερευνητικά ινστιτούτα

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F06%2F3956bd890746395a0e1474dde8d48373 XL

Θέρετρο ενός μαινόμενου κυβερνοπολέμου συνεχίζει να γίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόσφατο επεισόδιο αυτού του πολέμου αποτελεί μια πολυετής κινεζική εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, η οποία πλέον στοχεύει ρωσικά ινστιτούτα αμυντικής έρευνας.

Θέρετρο ενός μαινόμενου κυβερνοπολέμου συνεχίζει να γίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόσφατο επεισόδιο αυτού του πολέμου αποτελεί μια πολυετής κινεζική εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, η οποία πλέον στοχεύει ρωσικά ινστιτούτα αμυντικής έρευνας.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Check Point Research (CPR), επιχείρηση, που αποδίδεται σε κινεζικούς εθνικούς κρατικούς φορείς απειλών, βασίζεται σε τεχνικές κοινωνικής μηχανικής και συγκεκριμένα σε δολώματα, που σχετίζονται με κυρώσεις, για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έπιασε το CPR, περιείχαν κακόβουλα έγγραφα, τα οποία χρησιμοποιούσαν τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως δόλωμα, μεταξύ άλλων τεχνικών κοινωνικής μηχανικής. Οι απειλητικοί φορείς κατάφεραν να αποφύγουν τον εντοπισμό για σχεδόν 11 μήνες χρησιμοποιώντας νέα και μη τεκμηριωμένα εργαλεία, τα οποία το CPR περιγράφει τώρα λεπτομερώς για πρώτη φορά.

Η CPR ονόμασε την εκστρατεία “Twisted Panda” για να αντανακλά την πολυπλοκότητα των εργαλείων, που παρατηρήθηκαν και εντοπίστηκαν στην Κίνα. Τα ρωσικά θύματα ανήκουν σε μια εταιρεία διαχείρισης του ρωσικού κρατικού αμυντικού ομίλου Rostec Corporation, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης της Ρωσίας στη βιομηχανία ραδιοηλεκτρονικής.

Στόχοι

Η CPR εντόπισε τρεις στόχους αμυντικής έρευνας, δύο στη Ρωσία και έναν στη Λευκορωσία. Τα ρωσικά θύματα ανήκουν σε μια εταιρεία συμμετοχών του ρωσικού κρατικού αμυντικού ομίλου Rostec Corporation, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία συμμετοχών της Ρωσίας στη βιομηχανία ραδιοηλεκτρονικής.

Η κύρια δραστηριότητα των ρωσικών θυμάτων αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, στρατιωτικού εξειδικευμένου ραδιοηλεκτρονικού εξοπλισμού επί του σκάφους, σταθμών ραντάρ στον αέρα και μέσων κρατικής αναγνώρισης.

Οι ερευνητικές οντότητες ασχολούνται, επίσης, με συστήματα αεροηλεκτρονικής για την πολιτική αεροπορία, την ανάπτυξη ποικίλων πολιτικών προϊόντων, όπως ιατρικός εξοπλισμός και συστήματα ελέγχου για την ενέργεια, τις μεταφορές και τις βιομηχανίες μηχανικής.

Πώς επιτίθενται

Αρχικά, οι επιτιθέμενοι στέλνουν στους στόχους τους, ένα ειδικά διαμορφωμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιέχει ένα έγγραφο, που χρησιμοποιεί τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως δόλωμα.

Όταν το θύμα ανοίγει το έγγραφο, κατεβάζει τον κακόβουλο κώδικα από τον ελεγχόμενο από τους επιτιθέμενους διακομιστή, ο οποίος εγκαθιστά και εκτελεί κρυφά μια κερκόπορτα στο μηχάνημα του θύματος. Αυτή η κερκόπορτα συλλέγει τα δεδομένα σχετικά με το μολυσμένο μηχάνημα και τα στέλνει πίσω στον επιτιθέμενο.

Στη συνέχεια, με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο επιτιθέμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει περαιτέρω το backdoor για να εκτελέσει πρόσθετες εντολές στο μηχάνημα του θύματος ή να συλλέξει ευαίσθητα δεδομένα από αυτό.

 

Πηγή: sepe.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...