Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
26 Μαΐου 2022 10:58

Τα 2/3 των εταιρειών έχουν υποστεί μια επίθεση ransomware

8f5d2922a16eb88a1a66184821cd7178 XL 43175fbb

Κορυφαία απειλή για τις επιχειρήσεις παραμένουν οι επιθέσεις ransomware. Σήμερα, τα δύο τρίτα (64%) των εταιρειών, παγκοσμίως, έχουν ήδη υποστεί μια επίθεση ransomware. Στο μεταξύ, το 66% αναμένει ότι μια επίθεση στην επιχείρησή τους θα συμβεί σε κάποιο στάδιο, θεωρώντας την ως πιο πιθανή από άλλους κοινούς τύπους επίθεσης.

Κορυφαία απειλή για τις επιχειρήσεις παραμένουν οι επιθέσεις ransomware. Σήμερα, τα δύο τρίτα (64%) των εταιρειών, παγκοσμίως, έχουν ήδη υποστεί μια επίθεση ransomware. Στο μεταξύ, το 66% αναμένει ότι μια επίθεση στην επιχείρησή τους θα συμβεί σε κάποιο στάδιο, θεωρώντας την ως πιο πιθανή από άλλους κοινούς τύπους επίθεσης. 

Νέα έκθεση της Kaspersky δείχνει ότι στο 88% των οργανισμών που είχαν προηγουμένως δεχτεί επίθεση από ransomware, οι επικεφαλής θα επέλεγαν να πληρώσουν λύτρα, εάν αντιμετώπιζαν άλλη επίθεση. Σε όλους τους οργανισμούς, που δεν έχουν ακόμη πέσει θύματα, μόνο το 67% θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει και θα ήταν λιγότερο διατεθειμένο να το πράξει αμέσως.

Ενώ το ransomware παραμένει μια εξέχουσα απειλή, η πληρωμή λύτρων φαίνεται να γίνεται αντιληπτή από τα στελέχη ως ένας αξιόπιστος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος. Σύμφωνα με την έκθεση (Πώς τα στελέχη επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται την απειλή ransomware), ο αριθμός των επιθέσεων, που χρησιμοποιούν ransomware, σχεδόν διπλασιαζόταν στη διάρκεια του 2021.

Οι στατιστικές εγείρουν το ερώτημα πώς θα αντιδράσουν οι επιχειρήσεις σε περίπτωση επίθεσης και ποια θα είναι η στάση τους απέναντι στην καταβολή λύτρων στους εγκληματίες, που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, εάν ένας οργανισμός έχει πέσει θύμα στο παρελθόν, είναι όλο και πιο πιθανό να πληρώσει λύτρα σε περίπτωση νέας επίθεσης (88%).

  

Άμεση πληρωμή λύτρων

Η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις, που έχουν ήδη δεχθεί επίθεση, είναι διατεθειμένες να πληρώσουν το συντομότερο δυνατό, για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα: 33% των εταιρειών που έχουν δεχθεί προηγουμένως επίθεση έναντι 15% αυτών που δεν έχουν πέσει θύματα. Επίσης, είναι πιο διατεθειμένες να πληρώσουν μετά από λίγες μόνο ημέρες ανεπιτυχών προσπαθειών αποκρυπτογράφησης (30% έναντι 19%).

Οι ηγέτες επιχειρήσεων σε οργανισμούς, που έχουν πληρώσει προηγουμένως λύτρα, φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακτήσουν τα δεδομένα τους, καθώς το 97% από αυτούς είναι πρόθυμοι να το κάνουν ξανά. Αυτή η προθυμία των εταιρειών να πληρώσουν θα μπορούσε να αποδοθεί στο ότι δεν γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν σε τέτοιες απειλές ή στον χρόνο που απαιτείται για την επαναφορά δεδομένων. Κι αυτό, καθώς οι επιχειρήσεις μπορεί να χάσουν περισσότερα χρήματα περιμένοντας την επαναφορά δεδομένων απ’ όσα αν πλήρωναν τα λύτρα.

Προστασία

Ακολουθούν τα βασικά βήματα, που συνιστά η Kaspersky για τη βελτίωση της προστασίας από ransomware:

“- Διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές σας για να αποτρέψετε τους εισβολείς από το να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία και να διεισδύσουν στο δίκτυό σας.

– Εστιάστε την αμυντική στρατηγική σας στον εντοπισμό πλευρικών κινήσεων και της διείσδυσης δεδομένων στο διαδίκτυο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εξερχόμενη κίνηση για να εντοπίσετε τις συνδέσεις των εγκληματιών του κυβερνοχώρου στο δίκτυό σας.

– Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας εκτός σύνδεσης που οι εισβολείς δεν θα μπορούν να παραβιάσουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε γρήγορη πρόσβαση σε αυτά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

– Ενεργοποιήστε την προστασία ransomware για όλα τα τερματικά σημεία.

– Εάν είστε επιχειρηματική εταιρεία, χρησιμοποιήστε λύσεις antiAPT και EDR για προηγμένη ανακάλυψη και ανίχνευση απειλών, διερεύνηση και έγκαιρη αποκατάσταση περιστατικών και πρόσβαση στις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με απειλές. Χρησιμοποιήστε έναν πάροχο MDR για να βοηθήσει στην αποτελεσματική αναζήτηση προηγμένων επιθέσεων ransomware.

– Εάν πέσετε θύμα, μην πληρώσετε ποτέ τα λύτρα. Δεν θα σας εγγυηθεί ότι θα λάβετε πίσω τα δεδομένα σας, αλλά θα ενθαρρύνετε τους εγκληματίες να συνεχίσουν την επιχείρησή τους. Αντίθετα, αναφέρετε το περιστατικό στην τοπική υπηρεσία επιβολής του νόμου”.

 

Πηγή: http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/20054873/ta-23-ton-etaireion-ehoun-upostei-mia-epithesi-ransomware/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...