Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Μαρτίου 2015 23:58

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το γερμανικό Airbus

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fe6c5ec4137a2831befad7e6d46559451 XL

Η πτήση 4U9525 της Germanwings είχε ξεκινήσει την Τρίτη από τη Βαρκελώνη για το Ντύσελντορφ αλλά έγινε η πρώτη τραγωδία για την εταιρεία χαμηλού κόστους μέσα σε ένα πέπλο μυστηρίου: Οι χειριστές δεν έστειλαν κανένα σήμα κινδύνου στα οκτώ λεπτά που το αεροσκάφος έπεφτε μέχρι να συντριβεί στις γαλλικές Άλπεις..Η πτήση 4U9525 της Germanwings είχε ξεκινήσει την Τρίτη από τη Βαρκελώνη για το Ντύσελντορφ αλλά έγινε η πρώτη τραγωδία για την εταιρεία χαμηλού κόστους μέσα σε ένα πέπλο μυστηρίου: Οι χειριστές δεν έστειλαν κανένα σήμα κινδύνου στα οκτώ λεπτά που το αεροσκάφος έπεφτε μέχρι να συντριβεί στις γαλλικές Άλπεις, στοιχίζοντας τη ζωή σε όλους τους 150 επιβαίνοντες. Όσο η έρευνα προσπαθεί να ρίξει φως στις συνθήκες της τραγωδίας, την οποία η εταιρεία χαρακτηρίζει «ανεξήγητη», τα σενάρια για τα πιθανά αίτια οργιάζουν.

Το αεροσκάφος ήταν ένα Airbus A320 που εκτελούσε κανονικά το δρομολόγιο Ντύσελντορφ-Βαρκελώνη-Ντύσελντορφ. Είχε αρχικά προσγειωθεί στη Βαρκελώνη στις 08:57 και ξεκίνησε την δεύτερη πτήση της ημέρας στις 10:01 απογειωνόμενο ξανά για το Ντύσελντορφ.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν τα 6 μέλη του πληρώματος και 144 επιβάτες. Βάσει των τελευταίων, διορθωμένων, αναφορών από την Germanwings, η πλειονότητά τους (72) ήταν Γερμανοί, στη συνέχεια Ισπανοί (35) ενώ επέβαιναν και υπήκοοι Βρετανίας, Τουρκίας, ΗΠΑ, Αυστραλίας, Δανίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Ισραήλ, Καζακστάν και Ιαπωνίας.

Πετώντας βορειοανατολικά, το αεροσκάφος είχε φτάσει στο σύνηθες ύψος του των 38.000 ποδιών στις 10:45.

Ένα λεπτό αργότερα το αεροσκάφος ξεκίνησε να χάνει απότομα ύψος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που υπάρχουν. Έπεφτε για οκτώ λεπτά και τελικά, σύμφωνα με την εταιρεία, συνετρίβη στις 10:53.

Η γαλλική Monde υποστηρίζει πως επειδή η επαφή από το έδαφος είχε χαθεί ήδη στις 10:30, στο ενδιάμεσο απογειώθηκε ένα Mirage της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας το οποίο όμως έφτασε στην περιοχή μετά τη συντριβή.

Το σήμα κινδύνου δεν εξεπέμπη από το ίδιο το αεροσκάφος, αλλά, όπως διευκρινίστηκε αργότερα, από τις υπηρεσίες εδάφους που διαπίστωσαν πως υπήρχε πρόβλημα.

Στις 11:30 ειδοποιείται ο πύργος ελέγχου στο Ντύσελντορφ. Το αεροσκάφος θα προσγειωνόταν στις 11:55.

Ο τελευταίος, σύντομος τεχνικός έλεγχος του αεροσκάφους είχε γίνει τη Δευτέρα. Το αεροσκάφος «δεν είχε τεχνικά προβλήματα», σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας, Κάρστεν Σπορ, χαρακτηρίζοντας το δυστύχημα ανεξήγητο.

Πηγή Newsroom ΔΟΛ

Το αεροσκάφος είχε κάνει την παρθενική του πτήση το Νοέμβριο του 1990, με την Lufthansa, όμως ήταν εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα, σύμφωνα με την Germanwings. H σειρά Α320 θεωρείται ακόμη αρκετά αξιόπιστη, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συντήρησης αντικαθίστανται εξαρτήματα στο αεροπλάνο -οπότε σημαντικό μέρος του εξοπλισμού του ήταν νεότερο του 1990.

Το κεντρικό μυστήριο είναι γιατί οι πιλότοι δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Είχαν τουλάχιστον οκτώ λεπτά μέχρι τη συντριβή για να ειδοποιήσουν, ενώ κατά κανόνα έχουν τέσσερα λεπτά να βάλουν τις μάσκες οξυγόνου. Φως σε αυτό ίσως ρίξει το πρώτο μαύρο κουτί που ανασύρθηκε, ο καταγραφέας των συνομιλιών στο πιλοτήριο.

Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας δεν θεωρείται το πιθανότερο, στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση σύμφωνα με τα υπουργεία Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας. Με αυτό συνάδουν και οι αυτόπτες μαρτυρίες, που επίσης μιλούν για πτώση του αεροσκάφους και όχι έκρηξή του στον αέρα.

Ελλείψει στοιχείων, το ενδεχόμενο που συζητείτο αρκετά στα ΜΜΕ είναι πως οιπιλότοι έχασαν τις αισθήσεις τους εξαιτίας μείωσης της πίεσης ή οξυγόνου (που επίσης συνάδει με το ότι το αεροσκάφος δεν διαλύθηκε στον αέρα). Η ταχύτητα της πτώσης επίσης δεν συνάδει με έκρηξη από απότομη αποσυμπίεση.

Ο καιρός δεν θεωρείται πιθανό αίτιο, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν δεν ήταν επικίνδυνες.

Πρόσφατα παρόμοιο αεροσκάφος (A321) της Lufthansa είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πτήσης, ανάλογο του οποίου μπορεί να ευθύνεται για το δυστύχημα στις Άλπεις.

Σε πτήση του περασμένου Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το Spiegel, οι αισθητήρες του αεροσκάφους είχαν παγώσει και έδιναν λανθασμένα στοιχεία στα αυτόματα συστήματα, τα οποία στη συνέχεια «εξανάγκασαν» το αεροσκάφος σε κάθοδο. Οι χειριστές, σύμφωνα με το περιοδικό, κατάφεραν να παρακάμψουν τη διαδικασία μόνο αφού απενεργοποίησαν τα συστήματα και μπόρεσαν χειροκίνητα να αλλάξουν την πορεία του αεροσκάφους.

Newsroom ΔΟΛ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...