Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
7 Μαΐου 2015 19:17

Ολοκληρώθηκε το 3ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F7b2b58b4b3ed159a5bd6628c70d1383a XL

.H Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ. και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσαν στο ξενοδοχείο Αthens Ledra, το 3ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια «EXPOSEC-DEFENSEWORLD Conference – National Defense & Security Strategy in Today’s Challenging World».H Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ. και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσαν στο ξενοδοχείο Αthens Ledra, το 3ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια «EXPOSEC-DEFENSEWORLD Conference – National Defense & Security Strategy in Today’s Challenging World».

Το συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά την διάρκεια του διημέρου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των κλάδων της άμυνας και της ασφάλειας παρουσιάζοντας την εικόνα της χώρας μας σε αυτή την κρίσιμη εποχή και ερευνώντας ταυτόχρονα τους τρόπους ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας και ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας με στόχο της έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.

Την έναρξη της 2ης ημέρας του συνεδρίου κήρυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννης Πανούσης του οποίου η ομιλία επικεντρώθηκε γύρω από το τρίπτυχο: Δημοκρατίας: Ασφάλεια – Ελευθερίες – Δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Η εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ περνάει μέσα από την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών των κρατών – μελών. Η Ευρώπη των πολιτών συγκροτεί χώρο δημοκρατικής λειτουργίας στον οποίο οποιοσδήποτε «έλλειμμα» ή αδιαφάνεια – στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας – δεν γίνονται ανεκτά. Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής τόσο απέναντι π. χ. σε τρομοκρατικές ενέργειες όσο και απέναντι σε αντι-τρομοκρατικά μέτρα. Η αναγκαιότητα άμυνας κατά της τρομοκρατίας και η επέκταση της κατάστασης ανάγκης ή των εξαιρετικών περιστάσεων οδηγούν όλο και συχνότερα σε ρήτρες περιοριστικές της ελευθερίας(ασφάλεια, δημόσια τάξη) που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το Κράτος Δικαίου δεν ανταγωνίζεται τις ασύμμετρες απειλές ούτε οι ανοικτές κοινωνίες πρέπει να γίνουν σιδερόφρακτα αστυνομικά φρούρια. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να συνυπολογισθεί ως παράπλευρη απώλεια στον αντι-τρομοκρατικό πόλεμο. Θεμελιώδεις αξίες θυσιάστηκαν στο βωμό του δίκαιου πολέμου λες και αναγνωρίζεται δίκαιο του τρόμου». Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Η ανασφάλεια στήθηκε, παραμένει και λειτουργεί ως σκιάχτρο της παγκοσμιοποίησης ακριβώς για να διώχνει τα περιστέρια της ειρήνης και να φοβίζει τους απλούς και φιλήσυχους ανθρώπους».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Μετανάστευσης, κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου αρχικά αναφέρθηκε στις αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και τους διέκρινε σε δύο κατηγορίες: στους πρόσφυγες και στους οικονομικούς μετανάστες, τονίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι πρώτα οικουμενικό μετά ευρωπαϊκό και τέλος εθνικό ζήτημα προς επίλυση.

Κατά την διάρκεια της ομιλίες της, υπήρξαν αιχμές απέναντι στην τέως κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών δεν αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο αλλά ένα κύμα του οποίου η αύξηση σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2014.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αντίστοιχες υπηρεσίες που κάλυπταν τα θέματα του μεταναστευτικού λέγοντας ότι παλαιότερα υπήρχαν διάσπαρτες υπηρεσίες, τις οποίες η νέα κυβέρνηση ενσωμάτωσε στο Υπουργείο Μετανάστευση με στόχο την χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από την ΕΕ. για τα κέντρα κράτησης, για το μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής αλλά και για το γεγονός ότι κρατούνταν ασυνόδευτα ανήλικα, αιτούντες άσυλο και άνθρωποι υπό απέλαση των οποίων όμως η απέλαση δεν ήταν εφικτή.

Αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα παραδείγματα της Γαύδου και της Ρόδου όπου τόσο οι κάτοικοι των νησιών όσο και τα σωστικά συνεργεία προσπάθησαν με κάθε δυνατό τρόπο να βοηθήσουν τους μετανάστες. Γεγονός που αποδεικνύει πόσο αντιφατική είναι η Ελληνική κοινωνία. Από τη μια θέλει να προσφέρει και από την άλλη επικρατεί ο φόβος, στις περισσότερες περιπτώσεις ενισχυμένος από την έκταση και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απέναντι στα γεγονότα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κινηθεί με βάση τις ευρωπαϊκές συμβάσεις παρέχοντας εξάμηνη παραμονή και δυνατότητα παροχής ασύλου, παρόλα αυτά μόνο το 1/3 των μεταναστών υποβάλλει αίτημα ασύλου.

Ένα ακόμη θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι η συμφόρηση των νησιών και των τοπικών υπηρεσιών από το μεταναστευτικό κύμα με αποτέλεσμα να υφίστανται τεράστιο φόρτο εργασίας οι εκεί υπηρεσίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση τους δια μέσο της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνοντας τόνισε ότι η Ευρώπη δεν έχει σταθεί μέχρι στιγμής αντάξια των περιστάσεων αναφορικά με την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση.

Πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους τρόπους αντιμετώπισης της εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Αχαΐας, Πολιτικός Υπεύθυνος Δημόσιας Τάξης & Προστασίας (Το Ποτάμι), Ιάσων Φωτήλας: « Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε ένα νέο περιβάλλον εγκλήματος και έχουμε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βίας που προσβάλουν άμεσα την ανθρώπινη ζωή. Κυρίως όμως έχουμε μια εγκληματικότητα που προσβάλει την ασφάλεια των πολιτών και δημιουργεί κινδύνους και στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας».

Πηγή: http://www.zougla.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...