Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
11 Μαΐου 2015 20:26

Έξι τραυματίες από έκρηξη στα ΕΛΠΕ

34881b8882798e6c95711d6bcfcd403c XL efab26c4

Υπό διερεύνηση βρίσκονται τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό ατύχημα στα διυλιστήρια Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων, το οποίο προκάλεσε τον βαρύτατο τραυματισμό έξι εργαζομένων, εγείροντας ερωτηματικά για τις συνθήκες εργασίας..Υπό διερεύνηση βρίσκονται τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό ατύχημα στα διυλιστήρια Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων, το οποίο προκάλεσε τον βαρύτατο τραυματισμό έξι εργαζομένων, εγείροντας ερωτηματικά για τις συνθήκες εργασίας αλλά και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας σε παραγωγικές μονάδες υψηλού κινδύνου.

Χωρίς ακόμη να έχουν αποσαφηνιστεί οι συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε φωτιά στις εγκαταστάσεις, από πλευράς ΕΛΠΕ ανακοινώθηκε ότι χθες στις 8.20 π.μ. υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, από “έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία”, όπως ανέφεραν. Το περιστατικό, προσέθεταν, αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες.

H Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε γύρω στις 8.30 π.μ. και τελικά της επετράπη η είσοδος στον χώρο κατά τις 9.30, όταν δηλαδή οι τραυματίες είχαν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο και ξεκινούσαν εργασίες ψύξης, αφού την κατάσβεση ανέλαβε το Τμήμα Πυρασφάλειας των διυλιστηρίων.

Στις εργασίες γενικής συντήρησης (shut down) απασχολούνται εξωτερικοί συνεργάτες – εργολαβικές εταιρείες, καθώς χρειάζονται περισσότερα από 3.000 άτομα, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από το μόνιμο προσωπικό των ΕΛΠΕ. Το έργο ήταν προγραμματισμένο: ξεκίνησε στις 20 Απριλίου και βάσει σχετικού χρονοδιαγράμματος αναμενόταν να ολοκληρωθεί έως 20 ΜαΐουΑπό τους έξι τραυματισμένους εργαζόμενους, οι τέσσερις προέρχονται από τα ΕΛΠΕ και οι δύο από εργολαβική εταιρεία.

Η διερεύνηση του ατυχήματος έχει ξεκινήσει ήδη και μάλιστα οι εργαζόμενοι πιέζουν τις αρμόδιες Αρχές να “τρέξουν” οι διαδικασίες των ειδικών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου ακόμη και σε 48 ώρες να υπάρξει σχετικό πόρισμα και να αποδοθούν ευθύνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν κλιμάκια τεχνικών επιθεωρητών από τα αρμόδια τοπικά τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθώς και κλιμάκιο ειδικών επιθεωρητών, προκειμένου να συνδράμουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, στο έργο του ελέγχου της τήρησης των κανόνων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στη μονάδα.

Στον χώρο έσπευσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης -συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Α. Αλεξόπουλο-, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ευ. Τσοτσορό και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Στεργιούλη, ενώ αμέσως μετά προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του σωματείου εργαζομένων ΕΛΠΕ, αντιπροσωπειών του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, καθώς και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθά και Θ. Κώτσια, και συνομίλησε με εργαζόμενους που ήταν παρόντες την ώρα της ανάφλεξης. Στη σύσκεψη ο Π. Λαφαζάνης επισήμανε ότι το συμβάν πρέπει να αντιμετωπιστεί επί της ουσίας, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν ΕΛΠΕ, “που αποτελούν στολίδι για την εθνική οικονομία και πρέπει να το διαφυλάξουμε”. Κάλεσε εργαζόμενους και διοίκηση να συγκροτήσουν “σκληρό μέτωπο”, που θα δράσει αστραπιαία και υπεύθυνα, δείχνοντας αποφασιστικότητα και θέληση, ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες της τραγωδίας, να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και επανασχεδιασμός τους, εάν κριθεί αναγκαίο.

Ο υπουργός, στη συνέχεια, δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως να υπάρξει άμεση, ταχύτατη, σε βάθος και αποτελεσματική διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, σημειώνοντας ότι προέχει η ζωή και η υγεία των εργαζομένων. Τόνισε ότι η ασφάλεια στη λειτουργία των ΕΛΠΕ είναι για μας ύψιστο καθήκον, “δεν μπορεί να λειτουργούν χωρίς ασφάλεια”, επομένως η διερεύνηση αυτής της τραγωδίας είναι παρακαταθήκη για να ληφθούν τέτοια μέτρα, ώστε ατυχήματα και τραγωδίες να μην ξαναγίνουν ποτέ στα ΕΛΠΕ. Σημείωσε ότι πρέπει να αποδοθούν εδώ και τώρα ευθύνες, αν και όπου υπάρχουν, να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία ενδεχόμενων υπευθύνων, να αναδειχθούν οι αιτίες και να θεραπευθούν πάραυτα. Γενικότερα, πρόσθεσε, πρέπει να εξεταστεί το σύστημα ασφαλείας στη λειτουργία των ΕΛΠΕ, το πρώτο μας μέλημα είναι η ζωή και ασφάλεια των εργαζομένων, “να ξέρουν ότι μπαίνοντας για να δουλέψουν θα γυρίσουν στις οικογένειές τους ασφαλείς και υγιείς χωρίς να πειραχθεί ούτε μια τρίχα από το κεφάλι τους”.

Ο Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την οδύνη της κυβέρνησης και τη συμπαράσταση στις οικογένειες των τραυματισμένων. Τη λύπη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας εξέφρασε και ο υπουργός Π. Σκουρλέτης.

Να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις για το περιστατικό και να εξεταστεί ενδελεχώς αν τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας απαιτούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ. Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ προκηρύσσει σήμερα 24ωρη γενική απεργία, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο στις εγκαταστάσεις σε οποιονδήποτε δεν έχει σχέση με τη διερεύνηση του συμβάντος και την ασφάλεια των υπολοίπων συγκροτημάτων.

Όπως τονίζει, το πολύ σοβαρό περιστατικό στις εγκαταστάσεις Ασπροπύργου αποτελεί μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της επικινδυνότητας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε μια ούτως ή άλλως από τη φύση της επικίνδυνη εργασία.

Χαρακτηρίζει ύψιστη προτεραιότητα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή την πορεία της υγείας των συναδέλφων, σημειώνοντας ότι τυχόν παραλείψεις και ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Καλεί τη διοίκηση της εταιρείας να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας σε όσους εργάζονται στα διυλιστήρια, και καταλήγει: “Σημασία έχει η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και όχι η ευημερία των αριθμών”.

Πηγή: http://www.avgi.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...