Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
11 Μαΐου 2015 20:27

Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις στην Ορεστιάδα!

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F4da06b4d1e26691ff46d67a7ba8f9e38 XL

Με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Ορεστιάδας Πασχάλη Συριτούδη απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις στον Δήμο Ορεστιάδας μέχρι και σήμερα Δευτέρα, 11/5. Ο λόγος γι’ αυτή την απόφαση ήταν η προγραμματισμένη για το Σάββατο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας.Με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Ορεστιάδας Πασχάλη Συριτούδη απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις στον Δήμο Ορεστιάδας μέχρι και σήμερα Δευτέρα, 11/5.

Ο λόγος γι’ αυτή την απόφαση ήταν η προγραμματισμένη για το Σάββατο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή Καστανιές, ενάντια στον φράχτη του Έβρου.

Στην περιοχή Φυλάκιο, 5 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο προσυγκέντρωσης, η αστυνομία ακινητοποίησε τα λεωφορεία με διαδηλωτές επικαλούμενη την απαγόρευση συγκεντρώσεων από τον Αστυνομικό Διευθυντή.

Τα λεωφορεία είχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους προς την περιοχή «συνοδεία» αυτοκινήτων της ασφάλειας.

Η απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή «ανέβηκε» αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Διαύγεια, έχοντας υπόψη:

α. Τις διατάξεις του άρθρου 11 του Συντάγματος την Ελλάδας του έτους 1975, όπως τροποποιήθηκε το έτος 2001 (ΦΕΚ. 85/18-4-2001 τ. Α’ ), κατά το οποίο: «1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. 2. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η Αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως ο νόμος ορίζει.»

β. Τις διατάξεις των άρθρων 129 έως και 132 του ΠΔ. 141/91 (ΦΕΚ. 58-Α) «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του ΥΔΤ. και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών».

γ. Την υπ’ αριθμό 4/99 γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία, επιτρέπεται η απαγόρευση της υπαίθριας συνάθροισης αν σε ορισμένη περιοχή απειλείται σοβαρά, διαταραχή της κοινωνικοοικονομικής ζωής και ότι όπως έχει γίνει δεκτό, συντρέχει τέτοια περίπτωση, όταν η συνάθροιση απειλεί την κοινή ειρήνη (άρθρο 189 ΠΚ.) ή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συγκοινωνιών και κοινωφελών εγκαταστάσεων (άρθρο 290 επόμενα ΠΚ.). Η απειλή διακοπής της συγκοινωνίας, αστικής ή εξ ίσου της υπεραστικής όπου διεξάγεται συνεχής διαμετακόμιση ζωτικών αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών, συνιστά περίπτωση σοβαρής διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας (ολομ. ΣΤΕ. 957/78) και εμπίπτει στην έννοια της Συνταγματικής διατάξεως του άρθρου 11 παρ. 2, περ. β’ του Συντάγματος και άρα είναι επιτρεπτή η προληπτική απαγόρευση της συνάθροισης αυτής.

δ. Το γεγονός ότι το Σάββατο 09-05-2015 στην Τοπική Κοινότητα Καστανεών του Δήμου Ορεστιάδας, έχει εξαγγελθεί η πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης – συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, με πρωτοβουλία της «Αντιεξουσιαστικής Κίνησης» (Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αθήνας, Πάτρας) κατά του αποτρεπτικού εμποδίου (φράχτη).

ε. Το γεγονός ότι μέρος της παραπάνω περιοχής υπάγεται στις στρατιωτικά απαγορευμένες περιοχές (Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως) και απαγορεύεται η είσοδος σε αυτή, σε ημεδαπούς ή αλλοδαπούς πολίτες, άνευ αδείας της αρμόδιας Στρατιωτικής Αρχής.

Α π ο φ α σ ι ζ ο υ μ ε:

1.- Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων – συναθροίσεων σε όλη την τοπική αρμοδιότητα του Δήμου Ορεστιάδας και ειδικότερα στην πόλη της Ορεστιάδας και στις περιοχές των Καστανεών – Καβύλης – Νέας Βύσσας – Φυλακίου – Θουρίου – Νέου Χειμωνίου του Δήμου Ορεστιάδας καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο που συνδέει τις περιοχές αυτές, για λόγους προστασίας της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής, από το Σάββατο 09-05-2015 και ώρα 09:00′ έως και την Δευτέρα 11-05-2015 και ώρα 09:00′.

2.- Οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης των διαλαμβανομένων στην προηγούμενη παράγραφο απαγορεύσεων, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπισθεί με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, κατά δε των παραβατών θα διενεργηθούν τα νόμιμα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 171 του Ποινικού Κώδικα ή άλλων κατά περίπτωση διατάξεων.

Ο Δ ι ε υ θ υ ν τ ή ς: Πασχάλης Κ. ΣΥΡΙΤΟΥΔΗΣ, Αστυνομικός Διευθυντής”.

Πηγή: https://news.makedonias.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...