Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
11 Ιουνίου 2015 20:20

Συντριβή του Airbus από λάθος διαγραφή δεδομένων!

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fc3a2b2e5f9b2aeffe7e8640d9d6f6fec XL

.H συντριβή ενός ολοκαίνουργιου στρατιωτικού μεταγωγικού Airbus A400M στην Ισπανία Σεβίλλη πιθανότατα προκλήθηκε από διαγραφή δεδομένων που απαιτούνται για τους κινητήρες του ελικοφόρου, αναφέρουν ανώνυμα στο Reuters πηγές που συμμετέχουν στη διερεύνηση του δυστυχήματος.H συντριβή ενός ολοκαίνουργιου στρατιωτικού μεταγωγικού Airbus A400M στην Ισπανία Σεβίλλη πιθανότατα προκλήθηκε από διαγραφή δεδομένων που απαιτούνται για τους κινητήρες του ελικοφόρου, αναφέρουν ανώνυμα στο Reuters πηγές που συμμετέχουν στη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Δύο πιλότοι και δύο μηχανικοί σκοτώθηκαν στις 9 Μαΐου όταν τρεις από τους τέσσερις κινητήρες παρουσίασαν δυσλειτουργία λίγο μετά την απογείωση της δοκιμαστικής πτήσης έξω από τη Σεβίλλη.

Ήταν μια δραματική εξέλιξη σε ένα πρόγραμμα 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει στόχο να προσφέρει στις χώρες-μέλη του NATO ανεξάρτητη πρόσβαση σε μεταγωγικά για τη μεταφορά στρατευμάτων και μεγάλων οπλικών συστημάτων.

Αρκετές από τις χώρες που είχαν παραλάβει τα νέα A400M, ανάμεσά τους η Τουρκία, η Βρετανία και η Γερμανία, αποφάσισαν να καθηλώσουν τα αεροπλάνα. Το ίδιο έκανε και η Ισπανία, κάτι που σημαίνει ότι η Airbus δεν μπορεί να συνεχίσει τις δοκιμές.

Όπως αποκάλυψε το Reuters, η έρευνα για τα αίτια της συντριβής εστιάζονται σε δεδομένα που ονομάζονται «παράμετροι ρύθμισης στρέψης» και απαιτούνται για τη λειτουργία των κινητήρων. Οι παράμετροι φαίνεται ότι διαγράφηκαν κατά λάθος πριν από την απογείωση του αεροσκάφους.

Καθένας από τους τέσσερις μεγάλους κινητήρες turboprop ελέγχεται από ξεχωριστό υπολογιστή που ονομάζεται Ηλεκτρονική Μονάδα Ελέγχου (ECU). Τα αρχεία με τις παραμέτρους ρύθμισης λένε στον υπολογιστή πώς να ερμηνεύει τα δεδομένα που στέλνουν οι κινητήρες σχετικά με τη δύναμη στρέψης των ελίκων.

Χωρίς αυτά τα δεδομένα, ο υπολογιστής δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στους κινητήρες και δεν μπορεί να τους δώσει κατάλληλες εντολές για την εκτέλεση των χειρισμών χειρισμούς που κάνουν οι πιλότοι.

Για να προλάβουν μια καταστροφική αποτυχία, οι κινητήρες ήταν προγραμματισμένοι να περνούν σε κατάσταση αδράνειας.

«Κανείς δεν φανταζόταν ότι ένα τέτοιο πρόβλημα θα εμφανιζόταν σε τρεις κινητήρες ταυτόχρονα» ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ανώνυμες πηγές επιβεβαίωσαν στο BBC όσα αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του A400M, δείχνουν έγγραφα ασφάλειας που περιήλθαν στην κατοχή του αμερικανικού πρακτορείου, οι πιλότοι του μοιραίου μεταγωγικού πρέπει να ενημερώθηκαν για το πρόβλημα στους κινητήρες όταν το αεροσκάφος βρισκόταν ήδη σε ύψος 400 ποδών (120 μέτρων). Προειδοποιητικό σήμα δεν δίνεται όταν το αεροπλάνο βρίσκεται στο έδαφος.

Το Α400Μ που συνετρίβη προοριζόταν για την Τουρκία, ωστόσο η Airbus δεν θα εξοφληθεί για τις παραγγελίες μέχρι να παραδώσει το εμπόρευμα. Μεταγωγικά έχουν πάντως ήδη παραδοθεί σε Βρετανία, Γαλλία, Μαλαισία, Τουρκία και Γερμανία.

Για να σώσει τις εντυπώσεις, η Airbus σκοπεύει να πετάξει ένα από τα δικά της A400M στο Αεροπορικό Σόου του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Α400Μ και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα πραγματοποιήσουμε την επίδειξη όπως ήταν προγραμματισμένο» δήλωσε ο Φερνάντο Αλόνσο της εταιρείας.

Πηγή in.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...