Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Ιουνίου 2015 21:13

Στοπ ΕΕ στο φράχτη στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας

94ea69ba6d138bccade59f45aa6f86ca XL 36cb180a

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τις επιφυλάξεις της σε σχέση με το σχέδιο κατασκευής από την Ουγγαρία ενός φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία προκειμένου να ανακόψει την είσοδο μεταναστών, υπενθυμίζοντας ότι μόλις «πρόσφατα» καταρρίφθηκαν τα τείχη στην Ευρώπη, σε μία έμμεση αναφορά στο αποκαλούμενο “σιδηρούν παραπέτασμα”Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τις επιφυλάξεις της σε σχέση με το σχέδιο κατασκευής από την Ουγγαρία ενός φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία προκειμένου να ανακόψει την είσοδο μεταναστών, υπενθυμίζοντας ότι μόλις «πρόσφατα» καταρρίφθηκαν τα τείχη στην Ευρώπη, σε μία έμμεση αναφορά στο αποκαλούμενο “σιδηρούν παραπέτασμα”.

«Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέτρα», δήλωσε η εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Μόλις πρόσφατα καταρρίψαμε τα τείχη στην Ευρώπη, δε θα πρέπει να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε νέα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην απόφαση της Ουγγαρίας να ανοίξει σταδιακά τα σύνορά της με την Αυστρία το 1989, προκαλώντας ένα κίνημα ανοίγματος των συνόρων της ανατολικής με τη δυτική Ευρώπη που κορυφώθηκε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου εκείνο τον Νοέμβριο.

Η Ουγγαρία προβλέπει την κατασκευή ενός φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, έκτασης 175 χιλιομέτρων, μία απόφαση που «εξέπληξε και σόκαρε» το Βελιγράδι.

Η Βουδαπέστη δηλώνει πως 54.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει στη χώρα από τον Ιανουάριο έναντι 2.000 καθ΄όλη τη διάρκεια του 2012. Τα έργα κατασκευής του φράχτη θα ξεκινήσουν «μόλις τελειώσει η προπαρασκευαστική φάση», κάτι που προβλέπεται να γίνει στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση.

Ο Ζόραν Κόβατς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, απέρριψε κάθε σύγκριση με το “σιδηρούν παραπέτασμα” που κατέρρευσε το 1989. «Οι λανθασμένοι ιστορικοί παραλληλισμοί δε θα βοηθήσουν την Ευρώπη να απαντήσει σε μία νέα πρόκληση. Δεν έχουμε να κάνουμε σήμερα με ένα διευρωπαϊκό πρόβλημα όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», αλλά με «ανθρώπους που φθάνουν από τρίτες χώρες», υπογράμμισε.

«Τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των συνόρων τους, επαφίεται σε αυτά να διασφαλίσουν ότι τα εξωτερικά σύνορά τους είναι ασφαλή», παραδέχθηκε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό. «Ωστόσο, κάθε μέτρο (…) πρέπει να συνάδει πραγματικά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ» στον τομέα της υποδοχής αιτούντων άσυλο και προσφύγων, καθώς και με την «ανθρωπιστική αρχή της μη απέλασης».

Όταν ρωτήθηκε για τους φράχτες που έχουν κατασκευαστεί από την Ισπανία στους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο και από την Ελλάδα στα σύνορά της με την Τουρκία, η Μπερτό επανέλαβε τις επιφυλάξεις των Βρυξελλών και δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ δεν τους χρηματοδότησε».

«Σε ό,τι αφορά τους φράχτες στην Ισπανία και στην Ελλάδα, τα αιτήματα για επιχορήγηση απορρίφθηκαν, επειδή η Επιτροπή δεν πιστεύει πως είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη διαχείριση των συνόρων», επέμεινε.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε «πολύ άσχημη» την απόφαση της Βουδαπέστης, εκτιμώντας πως κινδυνεύει να «ενισχύσει» τη δραστηριότητα των διακινητών και την ευάλωτη θέση των μεταναστών.

«Για μένα πρόκειται για την εθνικιστική-λαϊκιστική απάντηση σε αυτό το πρόβλημα (…) ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που πρέπει να γίνει για να το διαχειριστούμε. Οι διακινητές θα έχουν πάντα ένα προβάδισμα», δήλωσε ο Φρανσουά Κρεπό, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των μεταναστών, κάνοντας έναν παραλληλισμό με την απαγόρευση που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από έναν αιώνα.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ένα σύνορο που παραμένει διαπερατό για εκείνους οι οποίοι έρχονται να ζητήσουν άσυλο», σημείωσε από την πλευρά του ο Τζον Νταλουίζεν της Διεθνούς Αμνηστίας, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ενώπιον των δημοσιογράφων στην πρωτεύουσα της ΕΕ.

Πηγή: http://www.e-typos.com/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...