Ειδήσεις . Security News
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 | 15:24

«Ράμπο» της Europol κατά τζιχαντιστών στο Ίντερνετ

Τη διαδικτυακή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία και χρησιμοποιεί για στρατολόγηση μαχητών αλλά και για να βρίσκει νύφες στους τζιχαντιστές, επιδιώκει να χτυπήσει η νέα ευέλικτη πανευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη που δημιουργείται από την Europol.
Τη διαδικτυακή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία και χρησιμοποιεί για στρατολόγηση μαχητών αλλά και για να βρίσκει νύφες στους τζιχαντιστές, επιδιώκει να χτυπήσει η νέα ευέλικτη πανευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη που δημιουργείται από την Europol.

Στόχος είναι οι νέοι λογαριασμοί να κλείνουν σε διάστημα δύο ωρών από την έναρξη λειτουργίας τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ, που δήλωσε ότι η νέα ομάδα αναλαμβάνει δράση από την 1η Ιουλίου.

Η ομάδα θα είναι μικρή -όχι περισσότερα από 20 μέλη- από διάφορες ευρωπαϊκές αστυνομίες και θα συνεργάζεται με εταιρείες του χώρου των κοινωνικών δικτύων οι οποίες δεν κατονομάστηκαν για τον εντοπισμό των επίμαχων λογαριασμών.

Η δουλειά της ομάδας δε θα είναι εύκολη, καθώς η διαδικτυακή προπαγανδιστική μηχανή του ΙΚ στέλνει έως και 100.000 tweets την ημέρα από περίπου 45.000 με 50.000 λογαριασμούς που συνδέονται με την οργάνωση.

Επιπλέον, καθώς το Ίντερνετ είναι ο πυρήνας της επικοινωνιακής πολιτικής του ΙΚ, η online παρουσία της είναι συνεχής. Τα μέλη της δε χρησιμοποιούν μόνο «επίσημους» λογαριασμούς μέσα από τη Συρία και το Ιράκ αλλά και άλλους από ένα ευρύτατο δίκτυο υποστηρικτών που αντιμετωπίζουν το Διαδίκτυο σαν ένα ακόμα μέτωπο του πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε tweet, βίντεο και κήρυγμα μοιράζεται και μεγεθύνεται σε τέτοιον βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να σβηστεί, πόσω μάλλον όταν οι ίδιοι οι υποστηρικτές του δικτύου ακολουθούν μια αυτοκαταστροφική στρατηγική, σβήνοντας τους παλιούς λογαριασμούς και δημιουργώντας νέους, προτού προλάβουν να τους εντοπίσουν οι διωκτικές αρχές. Επίσης, χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μηνύματα για τις online συζητήσεις τους.

Εκτιμήσεις [Η Europol εκτιμά ότι περίπου 5.000 πολίτες της ΕΕ, περιλαμβανομένων ατόμων από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος - πιθανότατα έχοντας έρθει σε επαφή/στρατολογηθεί μέσω του Ίντερνετ.

Δύο περιπτώσεις από τη Βρετανία καταδεικνύουν και την επιτυχία της ιντερνετικής τζιχαντιστικής προπαγάνδας: ένας 17χρονος από τη Βόρεια Αγγλία έγινε ο νεότερος βομβιστής-καμικάζι της χώρας σε επίθεση που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, ενώ τρεις αδελφές εγκατέλειψαν τους συζύγους τους και -όπως πιστεύεται- πήγαν με τα εννέα παιδιά τους στη Συρία, για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Η ανακοίνωση από την Europol για τη σύσταση της νέας ομάδας, το έργο της οποίας, όπως αναγνωρίζει η υπηρεσία, κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι, γίνεται μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που ο Μάικλ Στάινμπαχ, βοηθός διευθυντή του FBI του τμήματος αντιτρομοκρατίας, δήλωσε ότι το Γραφείο αδυνατεί να παρακολουθεί τις κρυπτογραφημένες online συζητήσεις, τις οποίες συνήθως χρησιμοποιεί το ΙΚ για προπαγάνδα και για στρατολόγηση νέων μαχητών.

Για τον λόγο αυτό οι τεχνικές υπηρεσίες αναπτύσσουν νέα τεχνολογία που θα μπορεί να εντοπίζει ανώνυμους χρήστες, ενώ ήδη οι αμερικανικές διωκτικές αρχές έχουν στα χέρια τους μια νέα μηχανή αναζήτησης που πραγματοποιεί πιο αποτελεσματικές αναζητήσεις στον dark web (σκοτεινός ιστός), ο οποίος είναι προσβάσιμος με χρήση λογισμικού κρυπτογράφησης.
Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 98

Τεύχος 98

19-12-2019

Security Report, Τεύχος 98

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. SICUREZZA 2019. Η SICUREZZA 2019 άνοιξε τις πύλες της από τις 13 μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Rho Fiera Milano, φιλοξενώντας 619 εταιρίες από 37 διαφορετικές χώρες και χιλιάδες επισκέπτες. Το Security Report ταξίδεψε για ακόμα μία φορά στο Μιλάνο και σας μεταφέρει τις νέες τάσεις του κλάδου της ασφάλειας, αλλά και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από το CCTV, το συναγερμό, τον έλεγχο πρόσβασης και την πυρασφάλεια. Ειδικό Σύσ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.