Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
26 Ιουνίου 2015 15:24

«Ράμπο» της Europol κατά τζιχαντιστών στο Ίντερνετ

a29f63d5434ec5f210953d95a7c3b8d3 XL c131457d

Τη διαδικτυακή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία και χρησιμοποιεί για στρατολόγηση μαχητών αλλά και για να βρίσκει νύφες στους τζιχαντιστές, επιδιώκει να χτυπήσει η νέα ευέλικτη πανευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη που δημιουργείται από την EuropolΤη διαδικτυακή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία και χρησιμοποιεί για στρατολόγηση μαχητών αλλά και για να βρίσκει νύφες στους τζιχαντιστές, επιδιώκει να χτυπήσει η νέα ευέλικτη πανευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη που δημιουργείται από την Europol.

Στόχος είναι οι νέοι λογαριασμοί να κλείνουν σε διάστημα δύο ωρών από την έναρξη λειτουργίας τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ, που δήλωσε ότι η νέα ομάδα αναλαμβάνει δράση από την 1η Ιουλίου.

Η ομάδα θα είναι μικρή -όχι περισσότερα από 20 μέλη- από διάφορες ευρωπαϊκές αστυνομίες και θα συνεργάζεται με εταιρείες του χώρου των κοινωνικών δικτύων οι οποίες δεν κατονομάστηκαν για τον εντοπισμό των επίμαχων λογαριασμών.

Η δουλειά της ομάδας δε θα είναι εύκολη, καθώς η διαδικτυακή προπαγανδιστική μηχανή του ΙΚ στέλνει έως και 100.000 tweets την ημέρα από περίπου 45.000 με 50.000 λογαριασμούς που συνδέονται με την οργάνωση.

Επιπλέον, καθώς το Ίντερνετ είναι ο πυρήνας της επικοινωνιακής πολιτικής του ΙΚ, η online παρουσία της είναι συνεχής. Τα μέλη της δε χρησιμοποιούν μόνο «επίσημους» λογαριασμούς μέσα από τη Συρία και το Ιράκ αλλά και άλλους από ένα ευρύτατο δίκτυο υποστηρικτών που αντιμετωπίζουν το Διαδίκτυο σαν ένα ακόμα μέτωπο του πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε tweet, βίντεο και κήρυγμα μοιράζεται και μεγεθύνεται σε τέτοιον βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να σβηστεί, πόσω μάλλον όταν οι ίδιοι οι υποστηρικτές του δικτύου ακολουθούν μια αυτοκαταστροφική στρατηγική, σβήνοντας τους παλιούς λογαριασμούς και δημιουργώντας νέους, προτού προλάβουν να τους εντοπίσουν οι διωκτικές αρχές. Επίσης, χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μηνύματα για τις online συζητήσεις τους.

Εκτιμήσεις [Η Europol εκτιμά ότι περίπου 5.000 πολίτες της ΕΕ, περιλαμβανομένων ατόμων από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος – πιθανότατα έχοντας έρθει σε επαφή/στρατολογηθεί μέσω του Ίντερνετ.

Δύο περιπτώσεις από τη Βρετανία καταδεικνύουν και την επιτυχία της ιντερνετικής τζιχαντιστικής προπαγάνδας: ένας 17χρονος από τη Βόρεια Αγγλία έγινε ο νεότερος βομβιστής-καμικάζι της χώρας σε επίθεση που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, ενώ τρεις αδελφές εγκατέλειψαν τους συζύγους τους και -όπως πιστεύεται- πήγαν με τα εννέα παιδιά τους στη Συρία, για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Η ανακοίνωση από την Europol για τη σύσταση της νέας ομάδας, το έργο της οποίας, όπως αναγνωρίζει η υπηρεσία, κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι, γίνεται μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που ο Μάικλ Στάινμπαχ, βοηθός διευθυντή του FBI του τμήματος αντιτρομοκρατίας, δήλωσε ότι το Γραφείο αδυνατεί να παρακολουθεί τις κρυπτογραφημένες online συζητήσεις, τις οποίες συνήθως χρησιμοποιεί το ΙΚ για προπαγάνδα και για στρατολόγηση νέων μαχητών.

Για τον λόγο αυτό οι τεχνικές υπηρεσίες αναπτύσσουν νέα τεχνολογία που θα μπορεί να εντοπίζει ανώνυμους χρήστες, ενώ ήδη οι αμερικανικές διωκτικές αρχές έχουν στα χέρια τους μια νέα μηχανή αναζήτησης που πραγματοποιεί πιο αποτελεσματικές αναζητήσεις στον dark web (σκοτεινός ιστός), ο οποίος είναι προσβάσιμος με χρήση λογισμικού κρυπτογράφησης.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...