Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
30 Ιουλίου 2015 18:05

Προσωπικότητες αντιδρούν στα «έξυπνα» όπλα

fb2f4dce862da1bee62f9456b87d8a12 XL 3f3fc0e4

.Έκκληση για να αποφευχθεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών και συγκεκριμένα μια κούρσα για την ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων (δηλαδή έξυπνων όπλων) έκαναν χθες 1.000 επιχειρηματίες, επιστήμονες και τεχνικοί που απασχολούνται στον χώρο της βιομηχανίας της τεχνολογίας.Έκκληση για να αποφευχθεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών και συγκεκριμένα μια κούρσα για την ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων (δηλαδή έξυπνων όπλων) έκαναν χθες 1.000 επιχειρηματίες, επιστήμονες και τεχνικοί που απασχολούνται στον χώρο της βιομηχανίας της τεχνολογίας.

Ο Στίβεν Χόκινγκς, και ο Νόαμ Τσόμσκι είναι μεταξύ των 1.000 προσωπικοτήτων που συνυπογράφουν την επιστολή-έκκληση ενάντια στην ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μεταξύ αυτών, είναι ο Στίβεν Χόκινγκ, ο Ελον Μασκ, ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Στιβ Βόζνιακ, συνιδρυτής της Apple.

Η ανοικτή επιστολή των προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Future of Life Institute είχε αποδέκτες τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και όποιον άλλο αρμόδιο, και παρουσιάστηκε σε διεθνή συνδιάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη που έγινε στο Μπουένος Αϊρες.

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες την επιστολή: «Η κατάληξη της σημερινής τεχνολογικής πορείας είναι προφανής. Τα αυτόνομα όπλα θα γίνουν τα Καλάσνικοφ του αύριο.

Το βασικό ερώτημα για την ανθρωπότητα σήμερα είναι εάν θα ξεκινήσει μια παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης ή αν θα εμποδίσει κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί». Σύμφωνα με τους ίδιους, η τεχνολογία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη τέτοιων όπλων μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια κι όχι τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Η ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων έχει περιγραφεί ως η τρίτη επανάσταση στους εξοπλισμούς, μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα. Αυτά που διακυβεύονται είναι σημαντικά».

Όπως δε υπογραμμίζουν, εάν μια χώρα αναπτύξει πρώτη επιθετικά όπλα που θα λειτουργούν με αυτονομία και δική τους πρωτοβουλία, τα οποία θα μπορούν να πλήττουν στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, οι άλλες χώρες αναμένεται να απαντήσουν με την ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων και έτσι θα ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών και τα όπλα αυτά θα διασπαρούν σε ολόκληρη τη Γη.

Το γεγονός ότι η πρόσβαση σε αυτά τα όπλα δεν θα είναι το ίδιο δύσκολη όπως με τα πυρηνικά, σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ελεγχθούν και με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με συνθήκες μεταξύ κρατών για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Έτσι οι υπογράφοντες ζητούν να υπάρξει μια απαγόρευση με τη σφραγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη τέτοιου είδους όπλων.

Πηγή: http://www.ethnos.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...