Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
10 Σεπτεμβρίου 2015 15:49

Νέο πρότυπο για ασφάλεια και υγεία στην εργασία

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F24698fa7beb5d61d35c8d19d5a5235c1 XL

Η ασφάλεια και υγεία στην εργασία οφείλει και πρέπει να αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες κάθε οργανισμού και επιχείρησης. H προαγωγή της υγείας στον χώρο εργασίας αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων..Η ασφάλεια και υγεία στην εργασία οφείλει και πρέπει να αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες κάθε οργανισμού και επιχείρησης. H προαγωγή της υγείας στον χώρο εργασίας αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον.

Τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν τεράστιο βάρος για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της. Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (International Labor Organization-ILO) 2,3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως προέρχονται από ατυχήματα ή ασθένειες στον εργασιακό χώρο.

Η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων ή/και ασθενειών καθορίζονται και μέσω της τυποποίησης, όπως αυτό συμβαίνει επίσης και με τους Κανονισμούς και τις Οδηγίες για την πρόληψη των ατυχημάτων, τα οποία εκδίδονται από τις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές.

Για την κάλυψη των πιο πάνω αναγκών, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ΙSO) προχώρησε στη σύνταξη και εκπόνηση του προτύπου ISO 45001 (Occupational Health and Safety Standard). Το εν λόγω πρότυπο σκοπό έχει να καθοδηγήσει τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν αυτή τους την προσπάθεια με επιτυχία. Το πρότυπο επικεντρώνεται στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και του κόστους που προκαλείται από τα ατυχήματα στην εργασία και παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων και τη μείωση των κινδύνων στην εργασία.

Κύριος στόχος του ΙSO 45001 είναι η ανάπτυξη των βέλτιστων πρακτικών με βάση τις εμπειρίες των διαφόρων εθνικών αντιπροσώπων που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες εκπόνησης του προτύπου, δηλαδή των εμπειρογνωμόνων στον τομέα Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία. Η ανάπτυξη του προτύπου λαμβάνει υπόψη και άλλα διεθνή πρότυπα στον συγκεκριμένο τομέα όπως το OHSAS 18001 και συμπληρώνει συναφή προγράμματα όπως αυτά για υγεία και ευημερία.

Το διεθνές αυτό πρότυπο δίνει καθοδήγηση για την καλύτερη διαχείριση του ρίσκου εργασιών, ειδικά σε χώρους εργασίας με αυξημένο ποσοστό επικινδυνότητας. Παράλληλα το πρότυπο βοηθά τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να ταξινομήσουν τα ρίσκα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι εργασίες τους αλλά και να ενεργοποιήσουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για μείωση του κινδύνου ατυχημάτων.

Το πρότυπο αυτό είναι εφαρμόσιμο από οργανισμούς και εταιρείες ανεξαρτήτου μεγέθους και τομέα δραστηριότητάς τους. Η καθιέρωση του ISO 45001 στους οργανισμούς έχει ως κύριο σκοπό τη βελτίωση και επίτευξη των πιο κάτω στόχων:

• Μείωση των ατυχημάτων και των ασθενειών που προκαλούνται στον εργασιακό χώρο

• Μείωση του συνολικού κόστους των ατυχημάτων

• Ανταπόκριση και συμμόρφωση σε ισχύοντες κανονισμούς και οδηγίες

• Μείωση του κόστους των ασφάλιστρων του οργανισμού

• Μείωση της διάρκειας απουσίας των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας

• Ελαχιστοποίηση διακοπής του κύκλου εργασιών

• Δημιουργία θετικής επαγγελματικής κουλτούρας.

Συμπερασματικά, το ISO 45001 αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων και ένα ισχυρό σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Η αποτελεσματική εφαρμογή αναμένεται να επιφέρει μείωση των ατυχημάτων και των ασθενειών που συνδέονται με τον χώρο εργασίας και παράλληλα θα δημιουργήσει θετική εταιρική κουλτούρα, καθώς οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται ότι οι ανάγκες για την ασφάλειά τους λαμβάνονται υπόψη από την Ανώτατη Διεύθυνση.

Το πρότυπο ISO 45001 εκπονείται από τη Διεθνή επιτροπή ISO project committee ISO/PC 283, Occupational health and safety management systems. Το τελικό προσχέδιο για δημόσια κρίση αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του 2015 και η τελική έκδοσή του τον Οκτώβριο του 2016.

* Η Άννα Διονυσίου είναι πολιτικός μηχανικός και εργάζεται ως λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).

http://www.philenews.com

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...