Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
16 Ιανουαρίου 2016 00:02

Εmail εργαζομένων στο έλεος των… εργοδοτών

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F50862d360e6387cee5e1016764b5d36d XL

.«Δεν είναι παράλογο για έναν εργοδότη να θέλει να βεβαιωθεί πως οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους την ώρα της εργασίας», απεφάνθη το δικαστήριο σχετικά με την υπόθεση ενός Ρουμάνου πολίτη, που απολύθηκε όταν το αφεντικό του διάβασε τα προσωπικά του μηνύματα στο Yahoo! chat.«Δεν είναι παράλογο για έναν εργοδότη να θέλει να βεβαιωθεί πως οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους την ώρα της εργασίας», απεφάνθη το δικαστήριο σχετικά με την υπόθεση ενός Ρουμάνου πολίτη, που απολύθηκε όταν το αφεντικό του διάβασε τα προσωπικά του μηνύματα στο Yahoo! chat.

Οι εργοδότες φαίνεται πως θα μπορούν στο εξής να παρακολουθούν τα προσωπικά e-mail των εργαζομένων τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση ελήφθη όταν ένας Ρουμάνος πολίτης απολύθηκε, όταν το αφεντικό του διάβασε τα προσωπικά του μηνύματα στο Yahoo! chat.

«Δεν είναι παράλογο για έναν εργοδότη να θέλει να βεβαιωθεί πως οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους την ώρα της εργασίας», απεφάνθη το δικαστήριο.

Αν και η υπόθεση ξεκίνησε το 2007, η απόφαση έρχεται τη στιγμή που δικαστήρια και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να βρουν λύση στο δίλημμα της ιδιωτικότητας έναντι της εθνικής ασφάλειας, μετά από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τζιχαντιστών.

«Αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική για αρκετές χώρες της Ευρώπης»,εξηγεί ο Michael Burd, στέλεχος στη Lewis Silkin LLP του Λονδίνου. «Μέχρι τώρα υπήρχε τεράστια διαφορά μεταξύ της ικανότητας των εργαζομένων να παρακολουθούν πράγματα για τη δουλειά σε σχέση με προσωπικά μηνύματα. Αυτή η απόφαση θα ταρακουνήσει όλη αυτή την ισορροπία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο Ρουμάνος Bogdan Mihai Barbulescu απευθύνθηκε στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας του το 2008, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του εργοδότη προς την απόλυσή του ήταν το αποτέλεσμα παράβασης της ιδιωτικότητάς του.

Ο Barbulescu εργαζόταν ως μηχανικός, υπεύθυνος πωλήσεων για τον εργοδότη του από το 2004 μέχρι το 2007. Του ζητήθηκε να δημιουργήσει λογαριασμό στο Yahoo Messenger έτσι ώστε να απαντά σε ερωτήσεις των πελατών της εταιρείας. Τον Ιούλιο του 2007 του γνωστοποιήθηκε πως τα προσωπικά του μηνύματα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση εδώ και μέρες και πως απολυόταν επειδή χρησιμοποιούσε την υπηρεσία για να ομιλεί με την αρραβωνιαστικιά του. Το αντίγραφο των 45 σελίδων που του παρουσιάστηκε εμπεριείχε και αυτά τα άκρως προσωπικά μηνύματα.

«Η παρακολούθηση εκ μέρους του εργοδότη ήταν περιορισμένη και αναλογική με την υπόθεση», ανέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. «Επίσης, ο εργαζόμενος δεν έπεισε όταν παρουσίασε τον λόγο που χρησιμοποιούσε το Yahoo messenger για προσωπικά μηνύματα. Δεν υπάρχει ένδειξη που να αποδεικνύει πως ο εργοδότης δεν πέτυχε εξισορροπημένη αντιμετώπιση».

Σύμφωνα με την Claire Dawson, δικηγόρο στην Slater and Gordon του Λονδίνου, η απόφαση υπογραμμίζει την προσοχή που πρέπει να δίνουν οι εργαζόμενοι σε ό,τι αφορά την χρήση κοινωνικών δικτύων και προσωπικών μηνυμάτων την ώρα της εργασίας.

Πηγή: Newmoney.com

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...