Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
9 Μαρτίου 2016 19:59

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F33425c2e506003d2ba9e50d1e2fc3fc5 XL

.Ένα ασφαλέστερο “δίχτυ προστασίας” της ιδιωτικότητας των πολιτών επιχειρεί να δημιουργήσει η ΕΕ. Σε αυτήν τη λογική, η Επιτροπή δημοσίευσε χθες τα νομικά κείμενα, που θα θέσουν σε εφαρμογή τη νέα συμφωνία για τη διατλαντική ροή δεδομένων, αποτελώντας την “ασπίδα προστασίας ΕΕ. – ΗΠΑ…Ένα ασφαλέστερο “δίχτυ προστασίας” της ιδιωτικότητας των πολιτών επιχειρεί να δημιουργήσει η ΕΕ. Σε αυτήν τη λογική, η Επιτροπή δημοσίευσε χθες τα νομικά κείμενα, που θα θέσουν σε εφαρμογή τη νέα συμφωνία για τη διατλαντική ροή δεδομένων, αποτελώντας την “ασπίδα προστασίας ΕΕ. – ΗΠΑ για την ιδιωτικότητα”, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, που διαταράχθηκε από το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις.

Η νέα συμφωνία προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους της συμμόρφωσης των εταιρειών στο νομικό πλαίσιο και ρητές εγγυήσεις από μέρους των ΗΠΑ, ότι η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των υπηκόων κρατών – μελών της ΕΕ. θα υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς και δικλείδες ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, το νέο νομικό πλαίσιο θεσπίζει αυστηρές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εποπτείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τις τηρούν, άλλως απειλούνται με την επιβολή κυρώσεων ή και αποκλεισμό, εάν δεν συμμορφώνονται. Επίσης, τίθενται σαφείς διασφαλίσεις και υποχρεώσεις διαφάνειας όσον αφορά την πρόσβαση της κυβέρνηση των ΗΠΑ στα δεδομένα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, για πρώτη φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στην ΕΕ. γραπτή διαβεβαίωση από το Γραφείο Διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών ότι “οποιαδήποτε πρόσβαση των δημόσιων αρχών για σκοπούς εθνικής ασφάλειας θα υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς, διασφαλίσεις και μηχανισμούς επίβλεψης, αποτρέποντας έτσι τη γενικευμένη πρόσβαση σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα”.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. John Kerry, δεσμεύτηκε να θεσπίσει δυνατότητα προσφυγής στον τομέα της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών για τους Ευρωπαίους μέσω μηχανισμού συνηγόρου του πολίτη στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος από τις εθνικές υπηρεσίες ασφάλειας. Ο συνήγορος θα δίνει συνέχεια σε καταγγελίες και ερωτήσεις που υποβάλλονται από μεμονωμένα πρόσωπα και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους, εάν έχουν τηρηθεί οι σχετικοί νόμοι. Αυτές οι γραπτές δεσμεύσεις θα δημοσιευτούν στο ομοσπονδιακό μητρώο των ΗΠΑ.

Προσφυγές

Την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ. εγγυώνται οι εναλλακτικές δυνατότητες προσφυγής. Οι καταγγελίες πρέπει να επιλύονται από τις εταιρείες σε διάστημα 45 ημερών, ενώ θα παρέχεται δωρεάν λύση με εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών. Οι πολίτες της ΕΕ. μπορούν να απευθυνθούν και στις εθνικές τους αρχές προστασίας δεδομένων, οι οποίες θα συνεργαστούν με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα ερευνηθούν και θα διευθετηθούν οι εκκρεμείς καταγγελίες πολιτών της Ε,Ε. Εάν δεν διευθετηθεί μια υπόθεση με άλλα μέσα, θα υπάρχει μηχανισμός διαιτησίας ως έσχατη λύση, με τον οποίο θα διασφαλίζονται εκτελεστά διορθωτικά μέτρα.

Επιπλέον, οι εταιρείες μπορούν να δεσμευτούν ότι θα συμμορφωθούν με συμβουλές από τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων. Αυτό αποτελεί υποχρέωση των εταιρειών, που διαχειρίζονται δεδομένα ανθρώπινων πόρων.

Τέλος, προβλέπεται ένας ετήσιος κοινός μηχανισμός αξιολόγησης, που θα παρακολουθεί τη λειτουργία της ασπίδας προστασίας για την ιδιωτικότητα, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων και των διαβεβαιώσεων όσον αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα για σκοπούς επιβολής του νόμου και εθνικής ασφάλειας.

Ιστορικό

Το νέο πλαίσιο, που έγινε γνωστό χθες, αντικατοπτρίζει τις απαιτήσεις που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφαση του της 6ης Οκτωβρίου 2015. Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με μια απόφαση – ορόσημο, έκρινε ότι είναι “ανίσχυρο” το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, που επέτρεπε την ελεύθερη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την ΕΕ. προς τις ΗΠΑ (συμφωνία Safe Harbour – Ασφαλές Λιμάνι). Στην ουσία, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ένας χρήστης μπορεί να ζητήσει την αναστολή της διαβίβασης δεδομένων του στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου αποφάσισε ότι είναι “άκυρη” προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής, με την οποία η τελευταία είχε θεωρήσει από το 2000 τις ΗΠΑ ως “ψηφιακά ασφαλή” περιοχή, κρίνοντας ότι εξασφαλίζουν “κατάλληλο επίπεδο προστασίας” των μεταφερόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Έκτοτε, ΕΕ. και ΗΠΑ διεξήγαγαν εντατικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί η “χρυσή τομή”, που θα αντικαταστήσει τη συμφωνία “Safe Harbour”.

Επί της διαδικασίας

Σε επόμενο στάδιο, θα ζητηθεί η γνώμη της επιτροπής, που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών – μελών, καθώς και των Αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ., προτού ληφθεί οριστική απόφαση από το σώμα των επιτρόπων.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ θα προβούν στις απαραίτητες προετοιμασίες για να θεσπιστεί το νέο πλαίσιο, οι μηχανισμοί παρακολούθησης και ο νέος μηχανισμός συνηγόρου του πολίτη.

Ύστερα από την έγκριση του νόμου περί δικαστικής προσφυγής (Judicial Redress Act) από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος κ. Obama στις 24 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή θα προτείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα την υπογραφή και “σφαιρικής συμφωνίας” με τις ΗΠΑ για το θέμα. Η απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο, αφού λάβει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: Sepe.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...