Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
10 Ιουνίου 2016 15:03

Το ΝΑΤΟ καλεί τα μέλη του να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Ff8c966a1ee564673d1a5c77640d47c8b XL

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε σε αυτήν τη νέα έκκληση μετά τη συνάντηση που είχε με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην Χάγη ενόψει της συνόδου κορυφής της Βαρσοβίας στις αρχές Ιουλίου. Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Πέμπτη τους συμμάχους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε σε αυτήν τη νέα έκκληση μετά τη συνάντηση που είχε με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην Χάγη ενόψει της συνόδου κορυφής της Βαρσοβίας στις αρχές ΙουλίουΠηγή: (ΕΡΑ)

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Πέμπτη τους συμμάχους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, διότι η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με «δύσκολη κατάσταση ασφαλείας».

Τα κράτη μέλη του NATO είχαν δεσμευθεί το 2014, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ουαλίας, να σταματήσουν τη μόνιμη πτώση των αμυντικών δαπανών τους και να επιστρέψουν μέσα σε μια δεκαετία σε επίπεδο δαπανών που θα ισούται με το 2% του ΑΕΠ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε σε αυτήν τη νέα έκκληση μετά τη συνάντηση που είχε με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην Χάγη ενόψει της συνόδου κορυφής της Βαρσοβίας στις αρχές Ιουλίου.

Η Ολλανδία έχει ήδη αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν «οι σημερινές απειλές στα ανατολικά και στα νότια» των συνόρων του NATO, επισήμανε ο Μαρκ Ρούτε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στην Ολλανδία, ο αμυντικός προϋπολογισμός, συνολικού ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξήθηκε το 2016 κατά 220 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να φθάσει τα 345 εκατομμύρια ευρώ ως το 2020.

Για τον Στόλτενμπεργκ, τα κράτη μέλη του NATO πρέπει πριν απ’ όλα να τερματίσουν τις δημοσιονομικές περικοπές που πλήττουν τις ένοπλες δυνάμεις τους και κατόπιν να αυξήσουν σταδιακά τις αμυντικές τους δαπάνες.

«Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την άμυνα. Όλοι οι πολιτικοί και οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντώ θα προτιμούσαν να διαθέσουν χρήματα για την υγεία, για την εκπαίδευση, για τις υποδομές και πολλούς άλλους τομείς», ανέφερε ο ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Αλλά πρέπει να επενδύσουμε διότι η άμυνα είναι αναγκαία συνθήκη για την ασφάλεια και πρόκειται για το μόνο μέσο για να εγγυηθούμε την ειρήνη», πρόσθεσε.

Ενόψει της συνόδου της Βαρσοβίας, κράτη μέλη της Συμμαχίας, που ανησυχούν λόγω του ό,τι η Ρωσία «είναι πιο επιθετική προς τα ανατολικά» και μοιάζει να επιδίδεται σε προσπάθειες «να προκαλέσει και να δημιουργήσει αστάθεια προς τον νότο», συζητούν διάφορες επιλογές που τους προτείνουν οι διαμορφωτές στρατηγικής, όπως η ανάπτυξη «διαφόρων ταγμάτων» σε κράτη στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, ανέφερε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: tanea.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...