Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
7 Οκτωβρίου 2016 14:27

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξιχνίασε η Ασφάλεια Πατρών

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F7d9e9f9ae651e70367ceb02497582222 XL

Η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνίασε η Ασφάλεια Πατρών έχει πολύ «ψωμί» και η έρευνα συνεχίζεται. Άλλωστε η δράση της εγκληματικής ομάδας έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας και η αστυνομία έχει ζητήσει ήδη δικαστική συνδρομή, προκειμένου να φτάσει στους οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αστυνομικές αρχές,ήταν μέσα στο κόλποΗ υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνίασε η Ασφάλεια Πατρών έχει πολύ «ψωμί» και η έρευνα συνεχίζεται. Άλλωστε η δράση της εγκληματικής ομάδας έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας και η αστυνομία έχει ζητήσει ήδη δικαστική συνδρομή, προκειμένου να φτάσει στους οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αστυνομικές αρχές,ήταν μέσα στο κόλποΜάλιστα κάποιοι εξ αυτών, πολλές φορές διευκόλυναν τους μεσάζοντες με ρευστό προκειμένου ν΄αγοράζουν αρχαία και να τους τα στέλνουν, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να τα πουλήσουν, σε ακόμα μεγαλύτερη τιμή.

Σύμφωνα με την αστυνομία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας. Που σημαίνει πρακτικά να γίνουν έρευνες στους οίκους, κατάσχεση νομισμάτων και άλλων αρχαίων, να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ιδιοκτητών των οίκων, να βρεθούν οι ιδιώτες στους οποίους κατέληξαν και να επιστραφούν στην Ελλάδα τα αντικείμενα.

Η ΕΛΑΣ παρακολουθεί την υπόθεση τουλάχιστον ένα χρόνο και σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφατες συλλήψεις για λαθρανασκαφή στους Καμμενιάνους Αχαΐας δεν ήταν άσχετες με τη μεγάλη υπόθεση

Σύμφωνα με την αστυνομία «τα αρχηγικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, επικοινωνούσαν απευθείας τόσο με τους υπεύθυνους και τους ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασιών, όσο και με αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές, πωλώντας τα αρχαία αντικείμενα σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που κατέβαλλαν για την αγορά τους.

Στο επόμενο στάδιο ιεράρχησης, βρίσκονται οι οίκοι δημοπρασίας αλλά και οι αλλοδαποί ιδιώτες αγοραστές, οι οποίοι αποτελούν τους τελικούς αποδέκτες των αρχαιολογικών ευρημάτων, που παρανόμως διακινήθηκαν και εξήχθησαν από τη χώρα.

Σχετικά με τους οίκους δημοπρασίας, έχει αποδειχθεί ότι έχουν τοποθετηθεί σε αυτούς αρχαία ελληνικά νομίσματα, μερικά από τα οποία εξακριβώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, επακριβώς η πορεία τους ως ειδικότερα:

η ημέρα και ο τόπος που διενεργήθηκε η λαθρανασκαφή,

τα άτομα που τα αποκάλυψαν και τα αφαίρεσαν,

ο μεσάζων που διαχειρίστηκε την αγοραπωλησία,

ο αγοραστής που τα αγόρασε στην Ελλάδα,

το ακριβές χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά τους,

ο τρόπος που εξήχθησαν από την Χώρα,

η δημοπράτηση τους σε συγκεκριμένους καταλόγους οίκων, καθώς και το τελικό ποσό πώλησης τους.

Για τα νομίσματα που έχει αποδειχθεί η ακριβή πορεία τους, από τον τόπο της λαθρανασκαφής μέχρι και την δημοπρασία τους, τα αρχηγικά στελέχη για να καταφέρουν να τα παρουσιάσουν στον κατάλογο του οίκου δημοπρασίας, προσκόμιζαν καταφανώς πλαστούς τίτλους κατοχής, στους οποίους αναφέρονταν γενικά και αόριστα, ότι τα νομίσματα προέρχονταν από ιδιωτική συλλογή, διαμορφωμένη στην Ευρώπη.

Ο οίκος δημοπρασίας δεχόταν τον τίτλο αυτόν, δημοπρατούσε το νόμισμα, αναγράφοντας στην περιγραφή των νομισμάτων την αόριστη αυτή προέλευση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση γνώριζε τον πραγματικό κάτοχο και κομιστή των νομισμάτων, καθώς επικοινωνούσαν απευθείας μαζί του, αποστέλλοντάς του μάλιστα και λίστα με τα νομίσματά του, που είχαν τοποθετηθεί στην δημοπρασία.

Μερικοί από τους οίκους δημοπρασιών, χορηγούσαν προκαταβολικά μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να προβαίνουν σε παράνομες αγορές μεγάλου αριθμού αρχαίων νομισμάτων, στην Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια δημοπρατούσαν στους καταλόγους τους.

Οι ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασίας, σε συμφωνία με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και έχοντας ως σκοπό την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής τιμή πώλησης των αρχαίων αντικειμένων, κατά την διάρκεια της ζωντανής δημοπρασίας, επικοινωνούσαν μεταξύ τους και προέβαιναν σε προσφορές με στόχο να αυξήσουν την τιμή, ώστε να αναγκάσουν τον πραγματικό ενδιαφερόμενο αγοραστή, να προσφέρει με την σειρά του συνεχώς υψηλότερη τιμή δημοπράτησης.

Ακόμη και στην περίπτωση που το μέλος, από λάθος εκτίμηση, προσέφερε υψηλότερη τιμή για την αγορά του αρχαίου αντικειμένου, αυτό παρέμενε στην κατοχή του και ο οίκος δημοπρασιών του χορηγούσε τίτλο νόμιμης κατοχήςΜε τον τρόπο αυτό το αρχικά παράνομα εξαγόμενο από τη Χώρα αρχαίο αντικείμενο, καθίσταται νόμιμο και ο λαθρέμπορος μπορούσε στη συνέχεια να το πουλήσει σε ιδιώτες συλλέκτες αναγράφοντας στην περιγραφή του αντικειμένου, τον τίτλο κατοχής και το ιστορικό του».

Η εγκληματική ομάδα είχε κι άλλους διακριτούς ρόλους. Στο πρώτο στάδιο ιεράρχησης βρίσκονται οι λαθρανασκαφείς. Ξεχωριστές υποομάδες σε πολλές περιοχές της Χώρας, επέλεγαν τους τόπους για λαθρανασκαφή των αρχαίων αντικειμένων, οι οποίοι ήταν κυρίως κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμα και μέσα σε αυτούς. Επίσης επέλεγαν τοποθεσίες για τις οποίες είχαν συλλέξει πληροφορίες, για πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτων, είτε από άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είτε μέσω του διαδικτύου (δορυφορική απεικόνιση τοποθεσιών).

Στη συνέχεια με την χρήση κατάλληλων μηχανημάτων ανίχνευσης υπεδάφους και σκαπτικών εργαλείων, προέβαιναν, κυρίως βραδινές ώρες, ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί, σε διενέργεια παράνομων ανασκαφών, με σκοπό την ανακάλυψη και την κλοπή αρχαιολογικών ευρημάτων.

– Μεσάζοντες : Στο επόμενο στάδιο ιεράρχησης, βρίσκονται τα άτομα στους οποίους επιδεικνύονται αρχικά τα παράνομα αρχαιολογικά ευρήματα, είτε δια ζώσης, είτε σε φωτογραφίες και οι οποίοι προέβαιναν στην αρχική εκτίμηση της αξίας τους και στη συνεχεία αναλάμβαναν την περαιτέρω διάθεση τους.

Οι μεσάζοντες είτε αγόραζαν τα αρχαία αντικείμενα από τους λαθρανασκαφείς και τα πωλούσαν στα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, είτε μεσολαβούσαν για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αγοραστών και των λαθρανασκαφέων και έπαιρναν ποσοστό από την πώλησή τουςΕπίσης, ορισμένα από τα μέλη αυτά, είχαν διπλό ρόλο και συγκεκριμένα εκτός της μεσολάβησης για την πώληση των αρχαιοτήτων, πραγματοποιούσαν και οι ίδιοι λαθρανασκαφές.

Κάθε μεσάζων δραστηριοποιούνταν σε συγκεκριμένες περιοχές και διακινούσε ή συγκέντρωνε κυρίως αρχαία αντικείμενα που είχαν ανακαλυφθεί σε αυτές.

– Τα αρχηγικά στελέχη, συγκέντρωναν αρχαιότητες, τις οποίες εξήγαγαν από την χώρα και τις παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.

Τα άτομα αυτά, διαθέτουν οικονομική επιφάνεια, καθώς προέβαιναν με ευκολία σε αγορές αρχαιοτήτων, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ από την αποδεδειγμένη χρόνια ενασχόλησή τους με την παράνομη εμπορία των αρχαιολογικών ευρημάτων, είχαν αποκτήσει εξειδικευμένες αρχαιολογικές γνώσεις, σχετικά με την χρονολόγηση τους, την τεχνοτροπία κατασκευής των αρχαίων αντικειμένωνΣτην συνέχεια τα αρχηγικά στελέχη, αφού συγκέντρωναν ικανό αριθμό αρχαίων αντικειμένων, τα εξήγαγαν, εφόσον ήταν μικρά αντικείμενα, όπως νομίσματα, οι ίδιοι, από τη Χώρα και τα παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.

Σε περίπτωση που η μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων, ήταν δύσκολη λόγω του όγκου τους, είτε τα απέστελλαν με δέμα στο εξωτερικό, είτε προσέρχονταν, οι ίδιοι οι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα, με δικά τους μεταφορικά μέσα και τα αγόραζαν.

Τα αρχηγικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, επικοινωνούσαν απευθείας τόσο με τους υπεύθυνους και τους ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασιών, όσο και με αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές, πωλώντας τα αρχαία αντικείμενα σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που κατέβαλλαν για την αγορά τους.

Πού έβρισκαν τα αρχαία

Οι λαθρανασκαφές γίνονταν νύχτα κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε σημεία που είχαν εντοπίσει μέσω δορυφόρο. Ενδεικτικά είχαν σκάψει κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στους Καμμενιάνους Αχαΐας , όπου η αστυνομία είχε ασχοληθεί με την υπόθεση, στη Μιτόπολη στη Δυτική Αχαΐα,στα ορεινά της Αρκαδίας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr είναι και Πατρινοί, αλλά δεν ανήκουν στην αρχηγική ομάδα.

Η δράση της ομάδας χρονικά εκτείνεται πέρα των τελευταίων 14 μηνών. Από την έως τώρα έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν εξακριβωθεί , όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, τα μέλη της ενέχονται σε τουλάχιστον ενενήντα τρείς, αγοραπωλησίες και λαθρανασκαφές αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις (650.000) ευρώΣυνολικά έχουν γινει 26 συλλήψειςΣυγκεκριμένα, «είκοσι δύο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας από 27 έως 69 ετών, μια 54χρονη ημεδαπή, μια 33χρονη Γεωργιανή και μια 51χρονη Γερμανίδα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η δικογραφία περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματικής οργάνωση, της παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και είκοσι επτά συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των δεκατεσσάρων και πρόκειται για δώδεκα ημεδαπούς ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών, έναν 53χρονο Βούλγαρο και έναν 42χρονο Αλβανό.

Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και αναλυτικότερα ένας 69χρονος ημεδαπός, η 51χρονη Γερμανίδα σύζυγός του, δύο ημεδαποί (πατέρα και γιός), ηλικίας 54 και 27 ετών, καθώς και δύο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 53 και 38 ετών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της Χώρας».

Οι 25 από τους 26 συλληφθέντες το απόγευμα της Τρίτης οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πατρών και πήραν προθεσμία για την Παρασκευή. Ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Λάρισας.

Πηγή: thebest.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...