Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
7 Νοεμβρίου 2016 20:24

Υπ. Εργασίας: Προστασία των εργαζομένων από ηλεκτρομαγνητικά πεδία

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fcaae2c0a6f202f7359198aaa7144e8f4 XL

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το προεδρικό διάταγμα 120/2016 (ΦΕΚ Α΄ 203/26.10.2016), με βάση το οποίο επανακαθορίζονται οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούν ειδικά την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους που προέρχονται..Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το προεδρικό διάταγμα 120/2016 (ΦΕΚ Α΄ 203/26.10.2016), με βάση το οποίο επανακαθορίζονται οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούν ειδικά την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους που προέρχονται ή μπορούν να προέλθουν από την έκθεσή τους, κατά την εργασία, σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ).

Με τον τρόπο αυτό εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με σχετική κοινοτική οδηγία (2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Με το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα οριοθετούνται τα εξής:

α) Καθορίζονται οι ελάχιστες προδιαγραφές όσον αφορά στην προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους, οι οποίοι προκύπτουν ή ενδέχεται να προκύψουν λόγω της έκθεσης σε ΗΜΠ κατά την εργασία τους.

β) Καλύπτονται όλες οι γνωστές άμεσες βιοφυσικές επιπτώσεις και οι έμμεσες επιπτώσεις οι οποίες προκαλούνται από ΗΜΠ. Για την ακρίβεια, εξετάζονται οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις λόγω της έκθεσης των εργαζομένων σε δυο κύριες περιοχές συχνοτήτων: περιοχή 0 – 10 ΜHz, για προστασία από τις μη θερμικές επιδράσεις. (ηλεκτροδιεγερτικές επιδράσεις στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα) και περιοχή 100 kHz-300 GHz για προστασία από τις θερμικές επιδράσεις. [Στο εύρος συχνοτήτων από 100 kHz έως 10 MHz υπάρχουν τόσο θερμικές όσο και μη θερμικές επιπτώσεις].

γ) Δεν καλύπτονται οι εικαζόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πειστικά επιστημονικά στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν κάποια αιτιώδη σχέση. δ) Δεν καλύπτονται οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την επαφή με ηλεκτροφόρους αγωγούς. Το ΠΔ έχει εφαρμογή για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 2 του «Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (ΚΝΥΑΕ.).

Επισημαίνεται ότι με το παρόν προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οριακές τιμές έκθεσης (ELV) και επίπεδα δράσης (ΑL). Οι οριακές τιμές έκθεσης (ELV) καλύπτουν μόνο τις επιστημονικώς παγιωμένες σχέσεις μεταξύ των βραχυπρόθεσμων άμεσων βιοφυσικών επιπτώσεων και της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι οριακές τιμές διακρίνονται σε αυτές με επιπτώσεις στην υγεία και σε αυτές με αισθητηριακές επιπτώσεις, ενώ τα επίπεδα δράσης σε χαμηλά και υψηλά. Τονίζεται ότι παρόλο που η οδηγία για τα ΗΜΠ δεν εξαιρεί κανένα συγκεκριμένο είδος εργασίας ή τεχνολογίας, τα πεδία στους περισσότερους χώρους εργασίας είναι τόσο ασθενή ώστε δεν ενέχουν κινδύνους.

Προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι εκτίθενται σε ΗΜΠ, ο εργοδότης οφείλει να έχει στη διάθεσή του μια γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν ευαίσθητες ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους. Η μείωση του επιπέδου έκθεσης σε ΗΜΠ μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού των θέσεων εργασίας, και δίδοντας προτεραιότητα στη μείωση των κινδύνων στην πηγή κατά την επιλογή εξοπλισμού, διαδικασιών και μεθόδων εργασίας. Επιπλέον προβλέπονται παρεκκλίσεις, με κυριότερη για τον τομέα της υγείας και τη χρήση Μαγνητικού τομογράφου (MRI), αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις (όπου θα πρέπει να εφαρμόζεται ισοδύναμο σύστημα προστασίας), ενώ μπορεί, σε δεόντως αιτιολογημένες περιστάσεις να δοθούν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους τομείς ή για συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ειδικότερα το παρόν προεδρικό διάταγμα αποτελείται από 15 άρθρα και τρία Παραρτήματα.

Αναλυτικότερα:

Άρθρο 1

Προσδιορίζεται ο σκοπός έκδοσης, το αντικείμενο, και το πεδίο εφαρμογής του διατάγματος.

Άρθρο 2

Δίνονται οι ορισμοί για: «ηλεκτρομαγνητικά πεδία», «άμεσες βιοφυσικές επιπτώσεις», «έμμεσες επιπτώσεις», «οριακές τιμές έκθεσης (ELV)», «ELV με επιπτώσεις στην υγεία», «ELV με αισθητηριακές επιπτώσεις», «επίπεδα δράσης (AL)», «χαμηλά AL», «υψηλά AL».

Άρθρο 3

Σε συνδυασμό με τα παραρτήματα Ι, II και III ορίζονται τα φυσικά μεγέθη που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, καθώς και οριακές τιμές έκθεσης και επίπεδα δράσης. Επίσης καθορίζεται σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η υπέρβαση της έκθεσης.

Άρθρο 4

Περιέχει ρυθμίσεις για την υποχρέωση του εργοδότη να εκτιμά τους κινδύνους που προκύπτουν για τους εργαζομένους από τα ΗΜΠ πεδία στον χώρο εργασίας και να λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Άρθρο 5

Προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη για την κατάρτιση σχεδίου δράσης καθώς και το περιεχόμενο του σχεδίου αυτού με στόχο την εξάλειψη ή τη μείωση στο ελάχιστο των κινδύνων από ΗΜΠ. Ειδικότερα αναφέρονται και διατάξεις για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να προστατεύονται ιδιαίτερες ομάδες εργαζομένων, οι οποίοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Επιπλέον περιλαμβάνονται διατάξεις για την σήμανση που θα πρέπει να υπάρχει στους χώρους στους οποίους οι εργαζόμενοι ενδέχεται να εκτεθούν σε ΗΜΠ που υπερβαίνουν τα επίπεδα δράσης.

Άρθρο 6

Ορίζεται η υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει και να εκπαιδεύει κατάλληλα τους εργαζομένους οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε κινδύνους από ΗΜΠ κατά την εργασία όσον αφορά τα θέματα που καλύπτει το παρόν προεδρικό διάταγμα.

Άρθρο 7

Προβλέπεται ότι οι διαβουλεύσεις και η συμμετοχή των εργαζομένων και/ή των εκπροσώπων τους πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 46 του ΚΝΥΑΕ.

Άρθρο 8 Περιλαμβάνονται διατάξεις για την επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων και την υποχρέωση τήρησης και ενημέρωσης ατομικών ιατρικών φακέλων.

Άρθρο 9

Προβλέπονται παρεκκλίσεις για τον τομέα της υγείας [μαγνητικοί τομογράφοι (MRI)], για τις ένοπλες δυνάμεις (όπου θα εφαρμόζεται ισοδύναμο σύστημα προστασίας), ενώ μπορεί, σε δεόντως αιτιολογημένες περιστάσεις να δοθούν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους τομείς ή για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Άρθρο 10

Προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της οδηγίας 2013/35/ΕE, η οποία ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο με το παρόν προεδρικό διάταγμα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εκδοθεί σχετικοί μη δεσμευτικοί πρακτικοί οδηγοί.

Άρθρο 11

Προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής έκθεσης εφαρμογής της οδηγίας 2013/35/ΕΕ.

Άρθρο 12

Προσαρτώνται τα εξής παραρτήματα: ΠAPAPTHMA I: Τα φυσικά μεγέθη τα οποία χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. ΠAPAPTHMA II: Μη θερμικές επιπτώσεις – Οριακές τιμές έκθεσης και επίπεδα δράσης στο εύρος συχνοτήτων από 0 Hz έως 10 MHz. ΠAPAPTHMA III: Θερμικές επιπτώσεις – Οριακές τιμές έκθεσης και επίπεδα δράσης στο εύρος συχνοτήτων από 100 kHz έως 300 GHz.

Άρθρο 13

Ορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο εφαρμογής του διατάγματος.

Άρθρο 14

Προσδιορίζονται οι επιβαλλόμενες κυρώσεις. Άρθρο 15 Προσδιορίζεται η ημερομηνία έναρξης ισχύος του προεδρικού διατάγματος από 01 Ιουλίου 2016 (προθεσμία εναρμόνισης με την οδηγία 2013/35/ΕΕ), πλην εκείνων που προβλέπουν την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, οι οποίες ισχύουν από τη δημοσίευσή του.

www.dikaiologitika.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...