Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
17 Μαρτίου 2017 14:52

Ευθύνες στην εταιρεία security του αεροδρομίου επιρρίπτουν τα ΕΛΤΑ

ca581b6d1396a912166c447ce59cde17 XL 75ba8147

Στη ρύθμιση του εύρους ευαισθησίας των μηχανημάτων, από όπου περνούν όλα τα ταχυδρομικά αντικείμενα, εντοπίζεται, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το κενό ασφαλείας που «επέτρεψε» στο δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό να φθάσει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Τα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων διακινήθηκε το δέμα.Στη ρύθμιση του εύρους ευαισθησίας των μηχανημάτων, από όπου περνούν όλα τα ταχυδρομικά αντικείμενα, εντοπίζεται, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το κενό ασφαλείας που «επέτρεψε» στο δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό να φθάσει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Τα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων διακινήθηκε το δέμα, αφήνουν σαφείς αιχμές κατά της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται τον εξοπλισμό ασφαλείας του κέντρου διαλογής των ΕΛΤΑ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αποστολής, μέσω των ΕΛΤΑ, ταχυδρομικού αντικειμένου με εκρηκτική ύλη, εγείρεται εκ νέου το ζήτημα της τήρησης του συνόλου των διαδικασιών ασφαλείας. Το συγκεκριμένο δέμα φαίνεται, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ότι «έφυγε» από την Αττική και, όπως ισχύει για την πλειονότητα των αντικειμένων με προορισμό το εξωτερικό, συγκεντρώθηκε στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, όπου ταξινομούνται τα δέματα και οι επιστολές ανάλογα με τον προορισμό τους.

Στη συνέχεια, το δέμα κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τα ΕΛΤΑ διατηρούν εγκαταστάσεις όπου συγκεντρώνεται το σύνολο της αλληλογραφίας η οποία θα διακινηθεί στο εξωτερικό και διενεργούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Τους ελέγχους πραγματοποιεί εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία (η Mega Sprint Guard Security) για λογαριασμό των ΕΛΤΑ. Η εξειδικευμένη εταιρεία είναι πιστοποιημένη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και την πιστοποίησή της αναλαμβάνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το εν λόγω δέμα, όπως και όλα τα δέματα που φθάνουν στο «Ελ. Βενιζέλος», πέρασε μέσα από ακτινοσκοπική συσκευή (X-ray) ελέγχου αεροπορικού φορτίου, καθώς και από συσκευή ανίχνευσης ιχνών εκρηκτικών (Explosives Trays Detector). Ολο το ηλεκτρονικό σύστημα και ο εξοπλισμός ελέγχου των ΕΛΤΑ είναι γερμανικής κατασκευής και ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2017. Οι έως τώρα εκτιμήσεις θέλουν το «ένοχο» δέμα να πέρασε κανονικά από όλα τα μηχανήματα, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των ΕΛΤΑ, εικάζεται ότι κάποιο από αυτά δεν λειτουργούσε στο πλήρες εύρος των δυνατοτήτων του. Πρακτικά, τα μηχανήματα ανίχνευσης έχουν ένα εύρος ευαισθησίας το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί χειροκίνητα. Εκτιμάται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εξοπλισμός είχε ρυθμιστεί στον χαμηλότερο βαθμό ευαισθησίας, ώστε να μη «χτυπάει» σε κάθε ταχυδρομικό αντικείμενο που διέρχεται από το μηχάνημα. Ετσι περιορίζεται ο χρόνος της διαδικασίας ελέγχου και ο όγκος δουλειάς των υπαλλήλων της εταιρείας, αφήνουν να εννοηθεί από τα ΕΛΤΑ.

Εξονυχιστική έρευνα

Διενεργείται εξονυχιστική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες αβλεψίες από πλευράς της εταιρείας η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο για τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό, επισημαίνουν τα ΕΛΤΑ σε ανακοίνωσή τους. «Σε κάθε περίπτωση, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία», συμπληρώνουν. Παρά το γεγονός ότι τονίζεται και στην επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΤΑ ότι η διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού βρίσκεται σε προανακριτικό στάδιο, «δείχνουν» την εταιρεία σεκιούριτι που έχει αναλάβει για λογαριασμό των ΕΛΤΑ τους ελέγχους ασφαλείας. Η επιλογή ωστόσο της εξειδικευμένης εταιρείας γίνεται από τα ΕΛΤΑ.

Οι εξηγήσεις του υπεύθυνου των scanners του Ελ. Βενιζέλους

Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για το αν έγινε σωστά ο έλεγχος στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν τα τρομοδέματα ταξιδέψουν για άλλες χώρες δίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπεύθυνος σάρωσης των δεμάτων στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι όταν εντοπίζεται μία εκρηκτική ύλη από το υπερσύγχρονο μηχάνημα που κάνει τον έλεγχο, αυτό σημαίνει συναγερμό, κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο αβλεψίας ενός υπαλλήλου.

«Ο έλεγχος των δεμάτων στον χώρο αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν επαρκής. Χρησιμοποιείται υπερσύγχρονο γερμανικό σύστημα X-ray (σ.σ. κόστους 130.000 ευρώ) που όταν εντοπίζει εκρηκτική ύλη σημαίνει συναγερμός, όχι μόνο στον χειριστή της συσκευής αλλά και σε προϊστάμενες υπηρεσίες. Δεν υπάρχει θέμα αβλεψίας του υπαλλήλου- ελεγκτή ή άλλης λανθασμένης ενέργειας στη διάρκεια του ελέγχου», λέει μιλώντας στην εφημερίδα ο Παναγιώτης Παππάς εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, που έχει αναλάβει την τελευταία διετία, μετά από σχετική ανάθεση ων ΕΛΤΑ, τον έλεγχο των δεμάτων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν κατάφερε να εντοπιστεί ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με το εν λόγω δέμα, καθώς περιείχε ελάχιστη εκρηκτική ύλη, τόση όση χρησιμοποιείται στις κροτίδες και ότι το σύστημα δεν εντοπίζει καλώδια.

Την ίδια ώρα, πάντως, εκπρόσωποι εταιρείας που διαθέτει τέτοιου είδους μηχάνημα επιμένει στην αβλεψία του υπαλλήλου λέγοντας ότι όταν ανιχνεύεται εκρηκτική ύλη αλλάζει ο χρωματισμός στην οθόνη. «Υπάρχει, κατά την γνώμη μου, ζήτημα πλημμελούς ελέγχου των δεμάτων», αναφέρει συγκεκριμένα ο Σύμβουλος Διαχείρισης Κινδύνου Αγγελος Αγραφιώτης.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...