Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
28 Απριλίου 2017 13:38

Έξι drones στην υπηρεσία της ΕΛΑΣ

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F0beec8a3c07f810af132f7222f579164 XL

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους», την Πέμπτη 4 Μαΐου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παρουσιάσει τα έξι drones σε εκπροσώπους του Τύπου στις εγκαταστάσεις του Τατοΐου.
Παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους», την Πέμπτη 4 Μαΐου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παρουσιάσει τα έξι drones σε εκπροσώπους του Τύπου στις εγκαταστάσεις του Τατοΐου.

Παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη αλλά και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ. και της Πυροσβεστικής, οι χειριστές θα πετάξουν τα drones ώστε να επιδειχθούν οι δυνατότητές τους στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των τεχνικών προδιαγραφών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει την ίδρυση μίας υπηρεσίας στην οποία θα υπάγονται όλα τα εναέρια μέσα, όπως είναι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με στελέχη της Κατεχάκη στόχος είναι τα drones να χρησιμοποιηθούν τη φετινή αντιπυρική περίοδο, πετώντας πάνω από δασικές εκτάσεις ή πυρκαγιές, ώστε να μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόσφατα το Πυροσβεστικό Σώμα απέκτησε το δικό του drone, ανεβάζοντας τον στόλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα επτά. Αποκτήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ διαθέτει σύστημα POS.

Τα χαρακτηριστικά

Είναι μικρότερο σε μέγεθος από τα υφιστάμενα drones, με μικρότερες πτητικές δυνατότητες, ωστόσο έχει ισχυρές κάμερες και ο χειρισμός του γίνεται μέσω joystick και όχι ειδικού βαν με υπολογιστή, όπως των υπόλοιπων έξι. Αυτή η δυνατότητα το κάνει εύκολο στη χρήση και αξιοποιήσιμο για κάθε περίσταση. Απομένει να κατοχυρωθεί η συγκρότηση και οργάνωση της μονάδας, στην οποία θα υπαχθούν τα drones της ΕΛΑΣ. και της Πυροσβεστικής, με τους αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση να κάνουν λόγο για συγχώνευση υπηρεσιών εναέριων μέσων, όπως είναι τα ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Επιχειρησιακά δεν έχει καθοριστεί το πεδίο δράσης των drones, καθώς απομένουν ορισμένα θεσμικά, νομικά κείμενα που θα ορίζουν τις πτήσεις τους. Επιπλέον, απομένει η ολοκλήρωση όλων των σταδίων της εκπαίδευσης των χειριστών.

Η θεωρητική εκπαίδευση επί «Γενικών Αεροπορικών Θεμάτων», διάρκειας περίπου 3-4 εβδομάδων, έγινε από την Πολεμική Αεροπορία στους 6 χειριστές των συστημάτων SPYLITE και THUNDER-B. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των φάσεων και αφού συγκροτηθεί πλήρως η νέα υπηρεσία στην οποία θα ενταχθούν τα drones, θα σχεδιαστεί λεπτομερώς και η επιχειρησιακή εκπαίδευση επί επιλεγμένων αποστολών αλλά και η εκπαίδευση εκπαιδευτών που θα αναλάβουν και τις επόμενες σειρές χειριστών. Τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποκτήθηκαν από ισραηλινή εταιρεία με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στην αστυνόμευση και στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Το κόστος απόκτησης ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο σμήνος αποτελείται από τρία μικρά drones, σύστημα SPYLITE, μήκους 1,3 μέτρου και πλάτους 2,4 μέτρων που κινούνται με μπαταρία και έχουν εμβέλεια 50 χιλιομέτρων. Ζυγίζουν 9 κιλά, μπορούν να μένουν στον αέρα για 3,5 – 4 ώρες και είναι εξοπλισμένα με κάμερες ημέρας και νύχτας.

Ο χειρισμός τους γίνεται από κινητό επιχειρησιακό κέντρο (βαν). Το δεύτερο σμήνος, σύστημα THUNDER-B, είναι τα μεγάλα αεροσκάφη με μήκος 2,5 μέτρα και άνοιγμα φτερών 4 μέτρα. Διαθέτουν κινητήρες, κάτι που τους επιτρέπει να πετάνε για περισσότερες από 20 ώρες, ενώ η εμβέλειά τους αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα.

Τα drones τα είχαν προμηθευτεί επί υπουργίας Νίκου Δένδια και παρόλο που έχουν απεριόριστες επιχειρησιακές δυνατότητες, έμεναν παροπλισμένα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Νίκος Τόσκας συγκρότησε ειδική επιτροπή για να «τρέξουν» τον φάκελο.

Πηγή: Έθνος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...