Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
20 Ιουλίου 2017 14:33

H Λεμεσός επιτηρεί με drones τις θάλασσές τηςκ

ee642ac65d0747b5b5ab77767cacf462 XL df0b09a6

Αμφίβιο ιπτάμενο σκάφος  και drone επιστρατεύει ο Δήμος της Λεμεσού, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της επιτήρησης και πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης, που συνεχίζει να υφίσταται παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Σε διάσκεψη Τύπου στη μοναδική παραλία που εμπίπτει στην κυριότητα του Δήμου Λεμεσού, την Ακτή Ολυμπίων, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης.Αμφίβιο ιπτάμενο σκάφος  και drone επιστρατεύει ο Δήμος της Λεμεσού, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της επιτήρησης και πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης, που συνεχίζει να υφίσταται παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Σε διάσκεψη Τύπου στη μοναδική παραλία που εμπίπτει στην κυριότητα του Δήμου Λεμεσού, την Ακτή Ολυμπίων, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, στην παρουσία του Δημάρχου Γερμασόγειας και του κοινοτάρχη Αγίου Τύχωνα, παρουσίασε τα πτητικά μέσα που πλέον θα επιτηρούν τη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού.

Όπως ανέφερε ο κΝικολαΐδης, πέραν από τα θαλάσσια μέσα, δηλαδή το σκάφος του Δήμου Λεμεσού και το σκάφος του Τμήματος Αλιείας, “αποφασίσαμε πως αρχίζουμε και επιτήρηση από αέρος με δυο ειδών πτητικά μέσα, το επανδρωμένο αμφίβιο ιπτάμενο σκάφος, που μπορεί να κατεβαίνει στη θάλασσα για άμεση λήψη δειγμάτων, καθώς και με drone”.

Συγκεκριμένα, δυο φορές την βδομάδα σε τακτική βάση και όποτε υπάρχουν συμβάντα εμφανούς ρύπανσης της θάλασσας, τα πτητικά μέσα θα ελέγχουν τη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού και σε περιπτώσεις εντοπισμού εστιών ρύπανσης θα ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιοι φορείς για κατάλληλο χειρισμό, ενώ όπως υπέδειξε ο Δήμαρχος Λεμεσού, μέσω της καταγραφής από αέρος θα είναι ευκολότερο να εξαχθούν συμπεράσματα όσον αφορά την πηγή της ρύπανσης.

Τα δείγματα θαλάσσιου νερού που θα λαμβάνονται, συνέχισε, θα στέλνονται σε εξειδικευμένο χημείο του ΤΕΠΑΚ , το οποίο εντός 24ωρου θα ενημερώνει για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Επίσης, καθημερινά, σε διαφορετικές ώρες,  θα  γίνεται εποπτεία και καθαρισμός της θάλασσας από τα σκάφη του Δήμου Λεμεσού και του Τμήματος Αλιείας και όπου εντοπίζονται περιστατικά ρύπανσης θα ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιοι φορείς για κατάλληλο χειρισμό.

Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι

Επιπρόσθετα,  το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας θα συνεχίσει τους έκτακτους επί τόπου ελέγχους στα πλοία του αγκυροβολίου καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, για εξακρίβωση της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων και θα διενεργεί  δειγματοληψίες  από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού σταθμού που διαθέτουν τα πλοία, ώστε να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων τους.

Υπενθυμίζοντας την αδειοδοτημένη πλέον διαδικασία παραλαβής λυμάτων από τα πλοία και την μεταφορά τους μέσω δεξαμενών της Αρχής Λιμένων στο σύστημα του ΣΑΛΑ, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως “όλο αυτό το πλέγμα μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, θεωρούμε ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες” ενώ διαβεβαίωσε πως “είμαστε έτοιμοι, όπου χρειαστεί να αναβαθμίσουμε και να ενισχύσουμε τα μέτρα, να το κάνουμε”.

Υπάρχει μια καθυστέρηση

Ο κ. Νικολαϊδης επιβεβαίωσε πως υπάρχει μια καθυστέρηση στο θέμα σύνδεσης των δεξαμενών  της Αρχής Λιμένων με το σύστημα του ΣΑΛΑ, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία για προέλεγχο των λυμάτων των πλοίων για τοξικά.

“Είναι μια διαδικασία που αναμένουμε να ολοκληρωθεί εντός των ημερών και ο ΣΑΛΑ καλά κάνει και πιέζει την Αρχή Λιμένων, αλλά αναμένουμε πως περί το τέλος Ιουλίου θα γίνει, αν και ο προγραμματισμός ήταν για τον Απρίλιο”, συμπλήρωσε.

Ευχαρίστησε επίσης το Δήμο Γερμασόγειας και το κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, που μαζί με το Δήμο Λεμεσού και το Τμήμα Αλιείας θα επωμιστούν το κόστος της εναέριας επιτήρησης που

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, δήλωσε πως στο θέμα της ρύπανσης της θάλασσας εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς και υπέδειξε πως “υπάρχει πρόβλημα συντονισμού και έγκαιρης αντιμετώπισης των περιστατικών”.

“Θεωρούμε πως με τη συγκεκριμένη ενέργεια προστίθενται δυο στοιχεία, δηλαδή ο άμεσος εντοπισμός άρα και η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για λήψη των απαιτούμενων διορθωτικών μέτρων, αλλά και η πρακτική τεκμηρίωση των πηγών της ρύπανσης, που θα μας δώσει και τη δυνατότητα να γίνουμε πιο αυστηροί σε σχέση με αυτούς που ευθύνονται γι αυτήν”, συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, Πάμπος Χαραλάμπους, ανέφερε πως είναι υποχρέωση των τοπικών αρχών να προστατεύσουν τις θάλασσες και τις παραλίες τους και διαβεβαίωσε πως η κοινότητα στηρίζει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκε και έγινε χρήση του drone που θα συμβάλει στην επιτήρηση της θάλασσας της Λεμεσού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...