Ειδήσεις . Security News
Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017 | 13:23

Οι συναυλιακοί χώροι θα θυμίζουν πλέον... φρούρια

«Φρούρια» θα θυμίζουν, πλέον, οι συναυλιακοί χώροι, τουλάχιστον οι μεγάλοι και εκείνοι που φιλοξενούν σημαντικές εκδηλώσεις, καθώς, μετά τις αιματηρές επιθέσεις κατά τη διάρκεια συναυλιών, οι πολιτικές ασφάλειας αρχίζουν να φτάνουν στα άκρα. Λίγο καιρό μετά την έκρηξη βόμβας σε συναυλία της Ariana Grande στο Μάντσεστερ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, αντιπρόσωποι των...
«Φρούρια» θα θυμίζουν, πλέον, οι συναυλιακοί χώροι, τουλάχιστον οι μεγάλοι και εκείνοι που φιλοξενούν σημαντικές εκδηλώσεις, καθώς, μετά τις αιματηρές επιθέσεις κατά τη διάρκεια συναυλιών, οι πολιτικές ασφάλειας αρχίζουν να φτάνουν στα άκρα.

Λίγο καιρό μετά την έκρηξη βόμβας σε συναυλία της Ariana Grande στο Μάντσεστερ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, αντιπρόσωποι των 26 μεγαλύτερων συναυλιακών χώρων του κόσμου είχαν τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους ασφαλείας για τα επόμενα βήματα.

Τώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας να βελτιωθεί η ασφάλεια σε τέτοιου είδους μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, τα μέτρα και οι νέες συσκευές που προτείνονται μάλλον παραπέμπουν σε λογοτεχνικά έργα όπως «Ο Μεγάλος αδελφός» ή το «Minority Report».

Όπως ενημερώνει το Rolling Stone, πρόσφατα περίπου 300 εκπρόσωποι συναυλιακών χώρων παρακολούθησαν ένα σεμινάριο στο οποίο ο εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, παρουσίασαν νέους τρόπους για να αυξηθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η ασφάλεια.

Φυσικά, τα όσα προτείνονται, εφαρμόζονται ή ενδέχεται να εφαρμοστούν είναι τόσο ακραία που σχεδόν μετατρέπουν τη συναυλιακή απόλαυση σε μια τρομακτική έως και τραυματική εμπειρία.

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά

Παρά το γεγονός ότι ήδη σε αρκετούς χώρους υπάρχουν εκπαιδευμένοι σκύλοι, αυτοί μπορούν να «ελέγξουν» τους παρευρισκόμενους έναν προς έναν. Τα νέα σκυλιά, με διαφορετική εκπαίδευση θα μπορούν να μυρίζουν τη θερμική ενέργεια που εκπέμπει ένα έτομο το οποίο μεταφέρει εκρηκτικά εντοπίζοντάς τον μέσα στον χώρο. Ήδη, όπως αναφέρει το Rolling Stone, καλλιτέχνες όπως οι Bon Jovi έχουν ζητήσει την παρουσία τέτοιων σκύλων στις συναυλίες τους.

Τεχνολογία ενάντια σε drones

Τον Μάιο ένα GoPro drone συνετρίβη στο γήπεδο των Σαν Ντιέγκο Πάτριοτς. Ανήκε σε έναν αρχάριο χειριστή, ωστόσο σήμανε συναγερμό σε ειδικούς για θέματα ασφαλείας. Ορισμένοι χώροι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο μπλοκάρει το σήμα των drones και δεν απαγορεύει σε τέτοια οχήματα να πετάξουν πάνω από τους χώρους.

Ακόμη πιο εξελιγμένες κάμερες

Μια καινούργια κάμερα μπορεί αυτομάτως να ανιχνεύσει τη γλώσσα του σώματος, εάν κάποιος παρουσιάζει ύποπτη δραστηριότητα, και να προειδοποιήσει το προσωπικό ασφαλείας. Αυτό θα μπορεί να αναβαθμίσει αρκετούς χώρους, που έχουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες κάμερες ασφαλείας, οι οποίες δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν.

Smartphone με ειδικές κάμερες

Πρόσφατα σε μια συναυλία των U2 στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, 40 αξιωματικοί φορούσαν smartphones, τα οποία είχαν μια ειδική εφαρμογή που τους επέτρεπε να κάνουν ζουμ σε υπόπτους. «Εάν υπήρχε κάποιος ένοπλος η ομάδα ασφαλείας θα μπορούσε να θέσει σε λειτουργία όλα τα live streams μονομιάς» τόνισε ο Αλεξάντερ Ποπόφ, ο οποίος εργάζεται σε εταιρεία της Σίλικον Βάλλεϊ, η οποία κατασκευάζει την τεχνολογία αυτή. Μετά τη συναυλία η αστυνομία μπορεί να ελέγξει όλο το υλικό για να διαπιστώσει ποια σημεία του χώρου χρειάζονται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Μπορεί να μην έχει τελειοποιηθεί ακόμη, αλλά η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα είναι στο τέλος βασικό στοιχείο της ασφάλειας σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις. Αυτές οι κάμερες θα μπορούν να διασταυρώνουν την εικόνα ενός ατόμου με εκατομμύρια φωτογραφίες από τις βάσεις δεδομένων του FBI για να διαπιστώνουν άμεσα εάν υπάρχει κάποιος ύποπτος στο κοινό. Μια αντίστοιχη τεχνολογία θα μπορεί να αναγνωρίζει ένα άτομο από τον τρόπο με τον οποίο περπατάει ή μιλάει.

Παρακολούθηση στα social media

Τα βραβεία Γκράμι και το Σούπερ Μπόουλ είναι ανάμεσα στα μεγάλα γεγονότα όπου χρησιμοποιείται λογισμικό αντίστοιχο με το Babel Street, το οποίο παρακολουθεί 25 διαφορετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε 200 γλώσσες για να διαπιστώσει ύποπτη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο. Η ασφάλεια του χώρου διαμορφώνει ένα «τείχος προστασίας» στην περιοχή όπου γίνεται η εκδήλωση και παρακολουθούν πολλά, από τα check-in στο Facebook μέχρι τα tweets.

Εξελιγμένοι ανιχνευτές μετάλλων

Ένα ακόμη μέτρο για το οποίο έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί σε θέμα ασφάλειας είναι οι παλαιωμένοι ανιχνευτές μετάλλων. Ο πρόεδρος της εταιρείας Prevent έφερε ως παράδειγμα το γήπεδο των Ντότζερς, στο οποίο χρησιμοποιούνται «μαγνητόμετρα», τα οποία μπορούν να σκανάρουν τους επισκέπτες γρήγορα χωρίς να χρειαστεί να βγάλουν εκείνοι τίποτα από τις τσέπες τους.

Πηγή: efsyn.gr

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, τεύχος 81

Τεύχος 81

18-07-2018

Security Report, τεύχος 81

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Αυγούστου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Το κεντρικό αφιέρωμα αυτού του τεύχους περιλαμβάνει αποκλειστικό και πλούσιο φωτορεπορτάζ από την κορυφαία ευρωπαϊκή έκθεση, IFSEC International 2018. O απεσταλμένος του περιοδικού, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, μας μεταφέρει όλες τις νέες τάσεις του χώρου των συστημάτων ασφαλείας και μας παρουσιάζει καινοτόμα προϊόντα, που κέντρισαν το ενδιαφέρον στην εν λόγω έκθεση. Εννοείται πως σημαίνοντα ρόλο στο ρεπορτάζ παίζει η ελληνική παρουσία στην IFSEC, που προσέλκυσε τα βλέμματα πολλών επισ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.