Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
6 Οκτωβρίου 2017 14:03

Αβραμόπουλος: Κρίσιμη φάση για την ενότητα της ΕΕ και την ασφάλειά της

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F6d883c67dc178d0bc0078a5b55c8d44d XL

Για μία «κρίσιμη φάση» όσον αφορά στη συνοψή της Ευρώπης, την ενότητα και την ασφάλειά της, έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη ΠαυλόπουλοΓια μία «κρίσιμη φάση» όσον αφορά στη συνοψή της Ευρώπης, την ενότητα και την ασφάλειά της, έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος, ανέφερε:

Πρώτα απ’όλα ευχαριστώ για την συνάντηση, κύριε Πρόεδρε. Συμπίπτει με μια σειρά από Ευρωπαϊκά θέματα που διέρχονται, θα έλεγα, μία κρίσιμη φάση. Και σε ό,τι αφορά την συνοχή της Ευρώπης και την ενότητά της αλλά και την ασφάλειά της.

Θα είστε ενήμερος, φαντάζομαι, για την απόφαση Επιτροπής που τροποποίησε τον Κώδικα Σένγκεν. Ο Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχει να επιδείξει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί. Και αυτός ήταν ο λόγος που πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ζώνη αυτή. Η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρώπης είναι η προτεραιότητά μας.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε μία Ευρώπη με σύνορα. Όπως βλέπετε, όμως, υπάρχει μια τέτοια τάση τον τελευταίο καιρό κάτω από ισχυρούς λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις και με προσχήματα εσωτερικής, κυρίως, ασφάλειας. Εμείς δίνουμε την δυνατότητα στα κράτη μέλη που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφαλείας, να παρατείνουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για μία συγκεκριμένη όμως περίοδο. Με άλλα λόγια, αυτό πρέπει να είναι μέτρο, σαν τελευταίο θα έλεγα μέτρο, και όχι κάτι το μόνιμο.

Από την άλλη μεριά, ενισχύουμε τους μηχανισμούς προστασίας και διαχείρισης των Ευρωπαϊκών συνόρων. Όπως σας είχα πει και την τελευταία φορά, προωθούμε με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες εισόδου-εξόδου, την εισαγωγή και θέση λειτουργίας νέων τεχνολογιών για τον καλύτερο έλεγχο εκείνων που έρχονται στην Ευρώπη και για λόγους ασφαλείας αλλά και για πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων.

Ενισχύσαμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή, ξέρετε είναι η μετεξέλιξη της FRONTEX, αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα: Ήταν μια Ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα μείζον ζήτημα: Ήδη λειτουργεί, ήδη επιχειρεί. Μόνο στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί περί τα 400 στελέχη της πάλαι ποτέ FRONTEX με υποδομή, μέσα και δυνατότητες. Διότι θα θυμόσαστε ότι στο ξεκίνημα κυρίως της προσφυγικής κρίσης, το μεγάλο ζήτημα ήταν ότι η Ευρώπη, επειδή αιφνιδιάστηκε και τα Κράτη Μέλη δεν ήσαν προετοιμασμένα, κατάφεραν να περάσουν περίπου 1.200.000 άτομα, χωρίς ελέγχους.

Όλα αυτά έχουν ξεπεραστεί, δεν είμαστε εκεί που είμαστε τότε. Η Ευρώπη καλύτερα διαχειρίζεται τα σύνορά της. Και βέβαια η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και χαίρει της εμπιστοσύνης και της στήριξης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Άρα, Μετανάστευση, Ασφάλεια, είναι κορυφαία ζητήματα αυτή τη στιγμή. Δεν σας κρύβω ότι, όπως είπαμε και την άλλη φορά, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι αυτή η αποστολή θα ανετίθετο στον Έλληνα Επίτροπο. Αλλά μέχρι στιγμής, μπορούμε να πούμε και από την άποψη και θέση των ηγεσιών της Ευρώπης ότι τα πάμε καλά, τουλάχιστον καλύτερα από,τι ήσαν πριν τα πράγματα.

Θέλω να ευχαριστήσω και εσάς προσωπικά, κύριε Πρόεδρε, για τις πρωτοβουλίες που έχετε αναπτύξει τον τελευταίο καιρό, μέσα από τις αποστολές σας, να στέλνετε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συνοχής της Ευρώπης. Γιατί πράγματι διανύουμε μία υπαρξιακή περίοδο και νομίζω ότι ο ρόλος της χώρας μας – μπορεί να είναι μία μικρή Χώρα αλλά έχει τεράστιες δυνατότητες – να αναπτύσσει πρωτοβουλίες και στο γεωπολιτικό πεδίο, για την ασφάλεια δηλαδή της ευρύτερης περιοχής μας και της Χώρας μας, αλλά και με πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ενότητας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πριν απ’όλα ευχαριστώ πολύ και γι’αυτή την συνάντηση. Και θέλω να επισημάνω – είναι ανάγκη να το πω δημόσια – ότι αυτές οι συναντήσεις δεν εξαντλούν τις κοινές μας αγωνίες και τις κοινές μας σκέψεις. Οι ατέλειωτες νυχτερινές μας συνομιλίες, για να μην παρεξηγηθώ δεν αφορούν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο – Έλληνα Επίτροπο αλλά τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Γιατί τα θέματα που συζητάμε μπορεί να αφορούν πολλές φορές τον Τόπο μας, αλλά είναι εντεταγμένα μέσα σε μία Ευρωπαϊκή προοπτική.

Και σ’αυτόν τον τομέα, ακόμα και όταν υπερασπίζεσθε την Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνετε ένα υπόδειγμα και σε άλλους Επιτρόπους για το πώς εντάσσετε αυτό μέσα σε μια Ευρωπαϊκή προοπτική για την ασφάλεια και την συνοχή της Ευρώπης. Γιατί όπως είπατε – και έχετε απόλυτα δίκιο – ζούμε μια ιστορική, θα έλεγα, εποχή για την Ευρώπη, για την συνοχή της, για την ενοποίησή της, που είναι ο τελικός της στόχος. Ζούμε προκλήσεις που τις βλέπουμε καθημερινά, όπως το λεγόμενο «δημοψήφισμα» της Καταλονίας, που πρέπει να μας προβληματίσουν όλους για το πού βαδίζουμε. Και ιδίως τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν και την ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συμβολή σας είναι πολύ σημαντική μέσα από τον ρόλο σας ως αρμοδίου Επιτρόπου. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Μηχανισμό Σένγκεν είμαστε στο πλευρό σας σε όλη αυτή την προσπάθεια στήριξης και συμπλήρωσης του Συστήματος αυτού. Γιατί πρέπει ν’αντιληφθούμε ότι εάν καταρρεύσει το Σύστημα Σένγκεν, από εκεί και πέρα αυτό συνιστά κατάρρευση της ίδιας της Ευρώπης.

Στους δε Εταίρους μας πρέπει να πω για πολλοστή φορά – και εμείς οι Έλληνες έχουμε δώσει ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση – ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμερα είναι μεγάλη τιμή. Έχει δικαιώματα αλλά έχει και σημαντικές υποχρεώσεις. Μια από αυτές, ίσως η πιο καίρια αυτή την στιγμή, είναι ο σεβασμός του Συστήματος Σένγκεν, του Μηχανισμού Σένγκεν και των υποχρεώσεων που απορρέουν απ’αυτόν. Κάτι το οποίο συνδυάζεται και με την Αρχή της Αλληλεγγύης που θα το λέγω πάντοτε: Δεν είναι μια αξία απλώς και μόνο αφηρημένη. Είναι πλήρης κανόνας δικαίου που δημιουργεί υποχρεώσεις και συνεπάγεται κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής του.

Όπως επίσης, δεν μπορώ να μην εξάρω τον ρόλο σας στην μετεξέλιξη της Frontex σ’ Ευρωπαϊκή Συνοριακή Ακτοφυλακή που γίνεται σήμερα και που, ας μην το λησμονάμε, παίζει καίριο ρόλο και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και στην επίλυση του Προσφυγικού. Διότι αυτά τα δύο ζητήματα πρέπει να τα διακρίνομε πάντοτε και οφείλουμε να τα διακρίνομε. Και να μην ξεχνάμε κάτι: Η Frontex εκ του ρόλου της δεν φυλάσσει μόνον Εθνικά σύνορα. Φυλάσσει και Εθνικά αλλά, πρωτίστως, φυλάσσει Ευρωπαϊκά σύνορα.

Αυτό ας το θυμόμασθε όλοι και, κυρίως, σε ορισμένους Εταίρους μας που δεν ξέρουν τι σημαίνει θάλασσα πρέπει να τους πούμε ότι ‘ναι, σαφώς και υπάρχουν θαλάσσια σύνορα’. Αλλά η φύλαξή τους έχει μια ιδιαιτερότητα που οι Λαοί οι οποίοι έχουν θάλασσα την ξέρουν. Και εμείς, οι Έλληνες, που έχουμε, ίσως, την μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα στην Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση το ξέρουμε καλύτερα. Ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας, όπως ταιριάζει και στον Πολιτισμό και τον προορισμό της Ευρώπης. Ας μην κάνουν κρίσεις, οι οποίες τους εκθέτουν και τους εκθέτουν ως Ευρωπαίους. Γιατί καθένας μας δίνει καθημερινά εξετάσεις ως προς το αν είναι Ευρωπαίος και αν είναι συνεπής Ευρωπαίος.

ΔΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε να προσθέσω κάτι, κύριε Πρόεδρε. Έχουμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες, μας πιέζουν και από τα γεγονότα σε ζητήματα ασφαλείας και προχωρούμε πλέον για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας. Θα θυμόσασθε, όταν το είχα πρωτοπεί πριν από 2 χρόνια, είχαν αντιδράσει κάποια Κράτη. Τώρα όμως, κάτω από την μεγάλη απειλή της τρομοκρατίας, αυτό γίνεται αντιληπτό, ήρθε η ώρα να δείξουν τα Κράτη μεταξύ τους, πέραν της απαραίτητης αλληλεγγύης, και εμπιστοσύνη. Και η ανταλλαγή πληροφοριών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση με επιτυχία αυτού του φαινομένου που, φοβάμαι, ότι θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και επειδή απευθύνομαι και σε διπλωμάτη: Ο πυλώνας που αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Ιδίως σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Η Ευρώπη το έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή και για την ίδια και για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει σε παγκόσμια κλίμακα. Φαίνεται ότι η Ανθρωπότητα σ’αυτούς τους ταραγμένους καιρούς έχει ανάγκη από την Ευρώπη των Αρχών και των Αξιών που συμβολίζει η Ιστορία της και ο Πολιτισμός της. Αυτό προϋποθέτει μια γενναία αλλά οργανωμένη εξωτερική πολιτική που κάποτε πρέπει να την αποκτήσουμε. Γιατί αλλιώς αδικούμε την ίδια την Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της. Σας ευχαριστώ.-

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...