Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
10 Νοεμβρίου 2017 14:56

Προς επικαιροποίηση το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F93850b2bf098fccdf22b2d708f5efb96 XL

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της επικαιροποίησης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) με στόχο περισσότερη ασφάλεια στην ΕΕ, προτείνοντας τη λήψη μέτρων Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της επικαιροποίησης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) με στόχο περισσότερη ασφάλεια στην ΕΕ, προτείνοντας τη λήψη μέτρων όπως:

  • Καινούριες «ειδοποιήσεις» σε τρομοκρατικές απειλές, σε παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και σε απαγορεύσεις εισόδου.
  • Καλύτερη ενίσχυση των αποφάσεων «επιστροφής» των ατόμων που παραμένουν παράνομα στο έδαφος της ΕΕ.
  • Περισσότερο αυτοματοποιημένο και αποτελεσματικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της 6-11-2017, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε τρεις κανονισμούς με σκοπό την επικαιροποίηση του SIS, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Την υποχρέωση ενός κράτους μέλους να κοινοποιεί με ταχύτητα λεπτομέρειες σχετικά με μία τρομοκρατική πράξη σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη.
  • Μία αποτρεπτική ειδοποίηση για παιδιά που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, για παράδειγμα πιθανή απαγωγή από γονέα.
  • Μία αυτόματη ειδοποίηση προς όλες τις εθνικές αρχές στην περίπτωση έκδοσης απαγόρευσης εισόδου σε ένα κράτος μέλος.
  • Ένα καινούριο σύστημα ειδοποίησης για τα λεγόμενα «καταζητούμενα άγνωστα άτομα», προκειμένου να βοηθηθούν τα σώματα δίωξης στην πρόσβαση πληροφοριών SIS σχετικά με ιδιώτες των οποίων το αποτύπωμα εντοπίζεται σε σκηνή εγκλήματος.
  • Υποχρεωτική ανταλλαγή δεδομένων όσον αφορά δακτυλικά αποτυπώματα, λήψεις παλάμης, εικόνες προσώπου και DNA μεταξύ όλων των εθνικών διωκτικών αρχών.

Να σημειωθεί εν προκειμένω ότι, σήμερα, ο έλεγχος ταυτοτήτων στο SIS βασίζεται σε αλφαριθμητική αναζήτηση (όνομα και ημερομηνία γέννησης) και τα δακτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται μόνο για να επαληθεύσουν και να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα κάποιου που έχει ήδη ταυτοποιηθεί με το όνομά τουΑνταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την επιστροφή παράνομων μεταναστών Προκειμένου να ενισχυθεί η εφαρμογή αποφάσεων ενός κράτους μέλους που αφορούν την επιστροφή ενός υπηκόου χώρας εκτός ΕΕ στην χώρα καταγωγής του και ο οποίος παραμένει παράνομα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επιπλέον:

  • Την υποχρέωση των κρατών μελών να εισάγουν στο SIS όλες τις αποφάσεις περί επιστροφής που εκδίδονται.
  • Ένα καινούριο σύστημα ειδοποίησης που θα ενημερώνει τα εθνικά σώματα για το εάν η περίοδος «εθελοντικής αποχώρησης», κατά την διάρκεια της οποίας ζητείται από το άτομο να εγκαταλείψει την ΕΕ, έχει λήξει.
  • Ένα προαπαιτούμενο από την πλευρά των εθνικών αρχών για ενημέρωση του κράτους μέλους που εξέδωσε την προειδοποίηση ότι ο υπήκοος της χώρας εκτός ΕΕ έφυγε από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν, δεν ισχύει κάποιο σύστημα για αυτοματοποιημένη παροχή πληροφοριών σε αποφάσεις επιστροφής, οι οποίες σήμερα ανταλλάζονται σε εθελοντική βάσηΕπόμενα βήματαΗ διαπραγματευτική εντολή για να ανοίξουν οι συνομιλίες με τους υπουργούς της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τη νέα νομοθεσία χρειάζεται ακόμα την έγκριση της ΟλομέλειαςΙστορικόΤο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) είναι ένα κεντρικό, ευρείας κλίμακας, σύστημα πληροφοριών που στηρίζει τους ελέγχους των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε 29 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Σύστημα πληροφοριών Σένγκεν δημιουργήθηκε το 1995 με σκοπό να συνεισφέρει στη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας και στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης μετά την κατάργηση των ελέγχων των εσωτερικών συνόρων. Το SIS II εγκαθιδρύθηκε το 2006 και τέθηκε σε λειτουργία το 2013. Τον Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα πακέτο νομοθετικών μέτρων για την αναθεώρηση του SIS II.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...