Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
5 Φεβρουαρίου 2018 11:02

FBI, αποδιοπομπαίος τράγος ή μια υπηρεσία που χρειάζεται μεταρρυθμίσεις;

758344c92d2f2d8783ceca461cbf09fc XL ecbda5f4

Το διάσημο FBI, η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία που κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόνλαντ Τραμπ εξαιτίας της έρευνας για την ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, έχει αναχθεί σε αποδιοπομπαίο τράγο για κάποιους κοινοβουλευτικούς, εκτιμούν ειδικοί και πρώην πράκτορες.

Το διάσημο FBI, η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία που κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόνλαντ Τραμπ εξαιτίας της έρευνας για την ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, έχει αναχθεί σε αποδιοπομπαίο τράγο για κάποιους κοινοβουλευτικούς, εκτιμούν ειδικοί και πρώην πράκτορες.

Τα δύο τελευταία χρόνια το FBI βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων –ξεκινώντας έρευνες το 2016 τόσο για τη Χίλαρι Κλίντον όσο και για την προεκλογική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ—και πλέον πρέπει να αποκαταστήσει τη φήμη του, υπογραμμίζουν.

«Υπάρχουν ανησυχητικά πράγματα για τα οποία εγώ, πολλοί πρώην πράκτορες αλλά και νυν εργαζόμενοι θα θέλαμε να έχουμε σαφή εξήγηση», δήλωσε ο Τζέιμς Γκαλιάνο πρώην μέλος του FBI.

Τα τελευταία χρόνια αποφάσεις που ελήφθησαν από την ηγεσία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών «είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στη φήμη του FBI», πρόσθεσε.

Το FBI κατηγορήθηκε ότι ευνοεί τη Χίλαρι Κλίντον και λίγο αργότερα ότι συνέβαλε στην ήττα της στις προεδρικές εκλογές, αναστέλλοντας και ξεκινώντας ξανά την έρευνα για τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε από προσωπικό της υπολογιστή όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα το FBI κατηγορείται από τον Τραμπ ότι επιδίδεται σε ένα κυνήγι για να του στερήσει την εκλογική νίκη του 2016, προσπαθώντας να αποδείξει ότι οφείλεται στη σύμπραξη της ομάδας του με τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε χθες Σάββατο «ένα κυνήγι μαγισσών που συνεχίζεται επ’ αόριστον». Τόνισε μάλιστα ότι το υπόμνημα των Ρεπουμπλικάνων που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή σχετικά με την έρευνα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τον «δικαιώνει».

Η συνέχιση των ερευνών για τυχόν ανάμειξη της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 «αποτελεί ντροπή για την Αμερική», κατέληξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, συνεχίζοντας να επικρίνει εμμέσως τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.

Πέρυσι ο Τραμπ απέπεμψε τον προηγούμενο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Τζέιμς Κόμεϊ και επέλεξε ως αντικαταστάτη του τον Κρίστοφερ Ρέι. Ο Ρέι έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση τις τελευταίες ημέρες, υπερασπιζόμενος την τιμή του FBI και τασσόμενος κατά της δημοσιοποίησης του υπομνήματος.

Η τρέχουσα κατάσταση στο FBI θυμίζει παλιότερες εποχές. Ο πρώτος διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Τζον Έντγκαρ Χούβερ, που ήταν επικεφαλής της επί 48 χρόνια, τη μετέτρεψε σε έναν θεσμό φόβητρο τόσο για τους εγκληματίες όσο και για τους πολιτικούς.

Από τον Χάρι Τρούμαν ως τον Ρίτσαρντ Νίξον Αμερικανοί πρόεδροι σκέφτηκαν να αποπέμψουν τον Χούβερ, όμως δεν το έκαναν εξαιτίας της μεγάλης του επιρροής.

Το FBI εξαρτάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο επικεφαλής του πλέον διορίζεται για μια 10ετή θητεία. Στόχος αυτού του περιορισμού είναι να προστατεύεται ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας από τις εξωτερικές πιέσεις, όμως κάποιοι εκτιμούν ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Ο Κόμεϊ, παρά τις προσπάθειές του να πείσει ότι η έρευνα για τα μέιλ της Χίλαρι Κλίντον δεν είχε πολιτικό υπόβαθρο, βρέθηκε στη μέση μιας πολιτικής καταιγίδας.

«Η έρευνα για την Κλίντον έθεσε το FBI στο επίκεντρο μιας πολιτικής διαμάχης», υπογραμμίζει ο Τζέφρι Ρίνγκελ του Soufan Group.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος του Τραμπ και ωθήθηκε στην έξοδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος τον κατηγόρησε ότι είχε στενή σχέση με τον Κόμεϊ, ότι είναι θετικά διακείμενος προς τους Δημοκρατικούς αλλά και ότι η σύζυγός του συνδέεται με ένα πρόσωπο από το περιβάλλον της Κλίντον.

Όλα αυτά είναι ανησυχητικά, παραδέχεται ο Γκαλιάνο, διαβεβαιώνοντας ότι οι περισσότεροι πράκτορες, επιθυμώντας να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, βάζουν στην άκρη τις πολιτικές τους απόψεις όταν εργάζονται. «Μόνο μερικά πρόσωπα χαρακτηρίζονται από έλλειψη αμεροληψίας ή επιδιώκουν πολιτικούς στόχους», τόνισε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...