Ειδήσεις . Security News
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 | 12:31

Ο «χάρτης» με τις χώρες που εξάγουν όπλα

Αύξηση 25% είχαν οι εξαγωγές αμερικανικών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια μέχρι το 2017, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI).

Αύξηση 25% είχαν οι εξαγωγές αμερικανικών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια μέχρι το 2017, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI).

Επεκτείνοντας την ηγετική πορεία τους παγκοσμίως, οι ΗΠΑ είχαν το 34% των συνολικών εξαγωγών όπλων. Δεύτερη η Ρωσία, της οποίας οι πωλήσεις υποχώρησαν 7,1% στο 22% των παγκόσμιων εξαγωγών, σε σύγκριση με την πενταετία που ολοκληρώθηκε το 2012.

Οι εξαγωγές όπλων στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ωκεανία αυξήθηκαν, ενώ υπήρξε μείωση των ροών προς την Αφρική, την Αμερική και την Ευρώπη.

Με τη Μέση Ανατολή να αντιπροσωπεύει το 49% των συνολικών εξαγωγών όπλων των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ήταν μακράν ο μεγαλύτερος πελάτης, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι συνολικές εισαγωγές όπλων της αυξήθηκαν 225% τα τελευταία πέντε χρόνια, κάνοντάς την τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως.

«Οι εκτεταμένες βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν οδηγήσει σε πολιτικό διάλογο στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για περιορισμό των πωλήσεων όπλων», σημειώνει ο Pieter Wezeman, ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου.

«Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παραμένουν οι βασικοί εξαγωγείς όπλων στην περιοχή και προμήθευσαν άνω του 98% των εισαγόμενων όπλων της Σαουδικής Αραβίας», προσθέτει.

Η Κίνα ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων το διάστημα 2013-17. Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν 38% στο χρονικό πλαίσιο 2008-12 και 2013-17, με το Πακιστάν να είναι ο κύριος αποδέκτης των κινεζικών όπλων. 

Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μεγάλων όπλων για την περίοδο, αντιπροσωπεύοντας το 12% συνολικά παγκοσμίως, με τις εισαγωγές να αυξάνονται 24%. 

Πηγή: Bloomberg

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, τεύχος 80

Τεύχος 80

19-06-2018

Security Report, τεύχος 80

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Στο νέο τεύχος ο κος Μητρόπουλος Δημήτρης, Γενικός Διευθυντής της iSECURITY, μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η επιλογή τόσο του κατάλληλου συστήματος συναγερμού όσο και της εταιρίας εγκατάστασης, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες μιας σωστής απόφασης. Η γνώση 8 κρίσιμων σημείων για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν και την κατάλληλη εταιρία, θα σας προστατέψουν από δυσάρεστες εκπλήξεις.   Συνέντευξη με τον κο Τσιφλίδη Σ. Χαράλαμπο. Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας σε θέ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.